Като киноман, въпреки преклонната ми средна възраст, продължавам да харесвам

...
Като киноман, въпреки преклонната ми средна възраст, продължавам да харесвам
Коментари Харесай

Cupra Formentor e като зъл десептикон

Като киноман, макар преклонната ми междинна възраст, не преставам да одобрявам франчайза „ Трансформърс ”, въпреки последната серия да бе извънредно отчаяние. Харесвам поредицата, тъй като я свързвам с детството ми, когато готини коли можеше да се видят единствено в дъвките „ Турбо ” и в анимационните трансформъри.



И въпреки Оптимус да е mega cool, неприятните момчета, десептиконите, са тези, които постоянно са привличали вниманието ми. Такъв е и този случай, всеки взор към предницата или кормилото на Formentor ме кара да върша аналогии с Starscream. Много злобен, каквото внушения прави и дизайнът на Formentor, първата серия от франчайза Cupra. Вярно, имаше Ateca Cupra, само че тя по-скоро бе spin-off, до момента в който Formentor е първият изцяло независим артикул на спортната марка.

Пиша този материал в деня, в който преди 70 години (13 ноември 1953 г.) се появява първият модел Seat. И въпреки да употребяват идентична механика с Leon a.k.a Golf, обвивката е изцяло друга, нападателна, което ме кара да дефинирам Formentor (името идва от полуостров на Майорка) като най-спортно изглеждащият кросоувър в всеобщия C-SUV сегмент. Забравете за Alfa и други първокласни марки, тук става въпрос за VW, Opel и компания.

За това спомагат доста острата предна част с трапецовидна радиаторна решетка и медното лого на десептиконите по средата й. Светлинният автограф можеше да бъде разделен от този на Seat, само че и по този начин е атрактивен. Каквато е и бронята с мрежести въздухозаборници.

В профил се открояват линията под равнището на прозорците и изключително двата ръба, започващи от задните дръжки на вратите и завършващи в стоповете, тъкмо над калниците. Линията на покрива е скосена, приключва със спойлер, а откъм гърба имаме подправени две двойки ауспуси (с меден кант) и светлинна линия през цялата широчина на автомобила. Джантите в моя случай също са супер атрактивни.

Интересното тук е, че въпреки Formentor да залага на най-предпочитаните форми в днешно време, тези на SUV, той действително е с височината на хечбек, и с платформата на хечбек, тази на Seat Leon, или в случай че предпочитате – на VW Golf 8 - MQB-Evo. Така че механиката е безусловно наясно с какъв генезис е, само че в това няма нито изненада, нито нещо неприятно, в противен случай. Същото се отнася и за всичко под предния похлупак, където е прелюбопитно.

Задвижването е нещо, което радва извънредно доста, даже се изненадах мощно, когато видях всички варианти за задвижване. Някой ще каже – няма електричка, различен – и популярност Богу, само че Formentor има какво да предложи на множеството евентуални клиенти.

Започваме с добре познатия 1,5 TSI със 150 к.с. (с дръжка или 7DSG), след което идва 2,0 TSI със 190 или 245 к.с., с цел да стигнем до версията с 310 к.с. и 4DRIVE. Има и един дизелов 2,0 TDI със 150 к.с. с дръжка или обичаната до неотдавна настройка на българите – дизел, автоматик и 4х4.

Следват двата плъг-ин хибрида. Те са с 1,4-литров мотор, електромотор и батерия с капаците 12,8 kWh, трансмисията е 6DSG. Едната версия е с 204 к.с., втората, която тествах аз, е с 245 к.с.

И нещо, което ме изненада мощно: Formentor крие още една огромна изненада, версия с емблематичния 2,5-литров 5-цилиндров бензинов мотор от Audi, генериращ 390 к.с. към 4-те колела. Въпреки цената си от над 135 000 лева, няколко такива Formentor-и към този момент са продадени у нас.

Целия тест драйв може да прочетете на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР