Като капак на тревогите около скока на заразените от COVID-19

...
Като капак на тревогите около скока на заразените от COVID-19
Коментари Харесай

Мудис понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Като похлупак на паниките към скока на инфектираните от COVID-19 и несъгласията с Европейския съюз за комерсиална договорка след BREXIT, Англия се снабди с още един проблем: интернационалната рейтингова организация "Мудис инвестърс сървис " намали на 16 октомври кредитната оценка на страната с една степен - до "Аа3 " - четвърта по мощ от капиталовата канара. Мотивите на организацията са: по-слаб стопански напредък, ерозия на фискалната позиция и намаляване на националните институции и на ръководството.

Пандемията от ковид проби дупка в обществените финанси на Острова откакто държавното управление похарчи десетки милиарди паунда в поддръжка на заетостта и на стопанството. Заразата "изстреля " националния дълг над 2 трлн. паунда, което е повече от 100% от Брутният вътрешен продукт на страната.

По оценка на специалистите на "Мудис ", "още преди шока от ковид, комбинацията от невисок растеж на продуктивността след международната финансова рецесия, хилавите бизнесинвестиции след референдума за излизане от Европейски Съюз през юни 2016-а, и проточилата се неустановеност към бъдещите търговски връзки с общността, са спънка пред растежа на Обединеното кралство ". Кредитната организация, която поддържа негативна вероятност за Острова от ноември 2019-а, разгласи, че за новия рейтинг тя е постоянна.

Британският паунд, който се люшкаше сред облаги и загуби през целия петъшен ден на 16 октомври, не реагира изключително на преоценката на "Мудис " и завърши търговията си с котировка от 1.2915 щ. $.

Министърът на стопанската система на Англия приканва от време на време за "безкомпромисна отговорност " за възобновяване на изумените обществени финанси тъкмо когато болшинството икономисти и МВФ предизвестяват да не се приключват прибързано тласъците за фискална поддръжка тъкмо когато страната е залята от втората вълна на пандемията от COVID-19. Материалното струпване на дълг излага на риск кредитните благоприятни условия на Острова през идните години, преценя "Мудис ".

Британската стопанска система е подложена на спомагателен стрес с наближаването на крайния период за отделянето й от Европейски Съюз и буксуващите договаряния за комерсиална договорка, за които британският министър председател Борис Джонсън вини Брюксел. В кратковременен проект BREXIT без договорка може да провокира стопански потрес, равняващ се на към 1.5% от Брутният вътрешен продукт на Англия и да намали евентуалния годишен напредък на страната с 0.2% в бъдеще, по сметки на икономиста на организация "Блумбърг " Дан Хансън. "Мудис " пък показва, че стопанският спад на Острова вследствие на пандемията ще е по-дълбок от която и да е друга страна от Г-20.

"Фитч рейтингс " намали кредитната оценка на Обединеното кралство до "АА- " през март като се стимулира с отслабващите обществени финанси вследствие на COVID-19. "Стандард енд Пуърс глоубъл рейтингс " пък прави оценка острова с "АА ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР