Като изключим случаите на непоносимост или алергия към лактоза, всички

...
Като изключим случаите на непоносимост или алергия към лактоза, всички
Коментари Харесай

Защо да не подценяваме киселото мляко?


Като изключим случаите на нетърпимост или алергия към лактоза , всички останали случаи, в които киселото мляко съзнателно се изключва от ежедневното ни меню, са безусловно неоснователни. Ферментираният артикул, обичаен за българската софра от епохи, носи редица изгоди за здравето. По отношение на някои от тях киселото мляко е непостижим артикул и умерено можем да го обявим за храна, която би трябвало да консумираме всекидневно.

Протеини
За водещите деен метод на живот снабдяването с протеини е основен миг за възобновяване и укрепването на мускулатурата. За всички останали протеините са незаменима част от хранителния банкет, гарантиращ ежедневните потребности на организма. С най-голямо наличие в киселото мляко са казеинът и другите форми на албумин – белтъци, които трансформират

киселото мляко в една от най-богатите на протеини храни.

Калций и магнезий
Пренебрегваме ли киселото мляко, се лишаваме от един от най-простите, пълноценни и налични източници на калций и магнезий. Една кофичка качествено кисело мляко обезпечава към 75% от ежедневните потребности от калций и към 20% от нужния ни за деня магнезий.

Витамини
Наред с значимите минерали киселото мляко е богато и на витамини, някои от тях - във високи дози. Стандартна кофичка кисело мляко обезпечава към 30-40% от нужната дневна доза

витамин В12 и към 50% от витамин В2. В допълнение това количестов е задоволително и за банкет на половината дневна доза от витамин D.

Свързани публикации.. Кисело мляко - обстоятелства и диетични рекомендации 2 Пълномаслено или обезмаслено мляко? 0 Кисело мляко по народен стандарт (БДС) и по какъв начин да го разпознаете 0

Пробиотици
С повишаването известността на потребните пробиотични бактерии киселото мляко се утвърждава като един от главните им естествени източници.

Факт е, че потребните свойства на киселото мляко като натурален пробиотик зависят главно от културата, с която прясното мляко е подквасено, а обичайните за българското кисело мляко култури от лактобацили и стрептококи са измежду най-полезните пробиотици. Те подтикват естествената чревна флора и подкрепят поддържането на храносмилателните функционалности и имунитета, както и оправянето с разнообразни видове вагинит и вагинална кандидоза при дамите.

Кофичка кисело мляко може да се трансформира в повсеместен и доста по-полезен сурогат на следобедната закуска при всеки. Има даже данни, че нискомаслените кисели млека форсират отслабването при хора, спазващи диета, което ги трансформира в още по-универсален избор за храна, присъстваща всекидневно на трапезата ни.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР