Като „исторически момент за българската здравна система“ обявиха от сдружение

...
Като „исторически момент за българската здравна система“ обявиха от сдружение
Коментари Харесай

Въвеждат безплатни профилактични изследвания за хепатит В и С

Като „ исторически миг за българската здравна система “ оповестиха от съдружие ХепАктив въвеждането на безвъзмездни профилактични проучвания за хепатит В и С за здравноосигурените български лица. Мярката е част от пакета услуги и действия, планувани в първата Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити 2021-2025 година

„ Програмата бе написана от Експертен съвет през 2018-2019 година, като в следствие бяха нужни близо 2 години за нейното утвърждение от Министерството на здравеопазването и Министерски съвет през април 2021. Сдружение ХепАктив е член на Експертния съвет и изключително деен участник в разговора с държавните институции във връзка с всички ограничения и действия, касаещи вирусните хепатити “, споделят от сдружението.

С програмата се вкарва на опцията на всеки пет години лицата на възраст сред 40 и 65 година да си създадат гратис проучване за двата вируса, като направление за това ще се дава от общопрактикуващия доктор. Според наличните данни, хепатит В и С се срещат най-често над 40 година възраст (при хепатит В има наложителна ваксина при раждане от 1992 г.; при хепатит С методите на възпаление също оформят възрастова граница при пациентите).

Изследването за хепатит С ще се поставя на всяка бременна жена, без значение от нейната възраст. Досега единствено хепатит В беше включен в пакета наложителни проучвания при бременност.

С програмата се вкарват още услуги по предварителна защита, скрининг и грижи за хората, намиращи се в нараснал риск от възпаление с вирусни хепатити, в това число обезпечаване и лекуване на здравнонеосигурени лица. Създава се Национален указател, който ще разреши да се следи заболеваемостта от вирусни хепатити, което от своя страна ще даде действителни, а не хипотетични епидемиологични данни. Ваксина за хепатит В ще бъде налична и при избрани групи лица, изложени на по-голям риск от възпаление с вируса, а освен за новородените. Въвежда се непрестанен и безвъзмезден достъп до спомагателна ваксинопрофилактика (имуноглобулин) за новородените от майки с продължителен хепатит В. В момента този медикамент липсва от страната и родителите са принудени да го закупуват от чужбина на цена към 100 евро.

Цели се и повишение на имунизационният обсег за хепатит В при новородените, за 2018 година той е 85.1%, до момента в който през 2010 година е бил 95%, както и понижаване смъртността от вирусни хепатити с 40% до 2024г.

Програмата вкарва качествени грижи и поддръжка на хората, живеещи с хепатит В и С, координирани действия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити на национално и локално равнище и смяна в публични настройки и осведоменост във връзка с предварителната защита на вирусните хепатити на самостоятелно и общностно равнище и понижаване на стигмата и дискриминирането.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР