Като игра на котка и мишка изглеждат отношенията през 70-те

...
Като игра на котка и мишка изглеждат отношенията през 70-те
Коментари Харесай

Документите за Юлия Кръстева - игра на котка и мишка с ДС

Като игра на котка и мишка наподобяват връзките през 70-те години сред Държавна сигурност и световноизвестния мъдрец и публицист Юлия Кръстева, съгласно оповестените през днешния ден от Комисията по досиетата документи.

Във вторник Комисията разгласи, че Кръстева е била вербувана за сътрудник на някогашната Държавна сигурност. Тя е работила за външното разузнаване с псевдоним "Сабина ".

Досието на проф. Кръстева - "тъмният облик на една икона "

Публикуваните през днешния ден документи обаче демонстрират, че тя не е писала донесения, контактувала е със чиновници на Държавна сигурност, само че не спазвала напътствията за нелегалност, на доста от срещите не се явявала и, както написа един от сътрудниците, опитвала да легализира тези връзки.

Кръстева, която от 1965 година работи и живее във Франция и е известно име в интелектуалните среди, още първоначално помолила Държавна сиурност да не упорства да написа информации, "защото нямало да може да изложи значителното ".

Разсекретените документи демонстрират, че Държавна сигурност е следила всяка нейна стъпка още от 1963 година, в досиетата се пазят характерности, писани за нея, копия от нейни писма до околните й в България. Преценката е, че тя има "добри благоприятни условия за работа по наша линия измежду френски културни дейци ".
 Снимка, изпратена от Юлия Кръстева и непокътната в досието й в Държавна сигурност Снимка, изпратена от Юлия Кръстева и непокътната в досието й в Държавна сигурност
Според една от справките Владимир Костов подготвил психически Юлия Кръстева още през 1966 година През 1967 година сътрудник "Иванов " написа за нея: "Може да се счита за несъмнено, че Юлия е напуснала дефинитивно България и остава в Париж ".

В досието й има документ от декември 1970 година за извършена вербовка, "Вербовката на Ю.Кръстева може да се счита за сполучливо ивършена, препоръчан псевдоним Сабина ", написа "Любомиров ".

В последващи информации за срещите си с нея той показва, че тя пропуща срещи, обясненията нормално са, че е не запомнила, че е била доста заета, че свекърва й се разболяла й е трябвало да се грижи за нея. От докладите за извършените диалози с Кръстева на "Любомиров " се вижда, че тя споделя за работата си, за ваканции с околните си, търси подпомагане за продължение на валидността на паспорта на сестра й, която учи в чужбина.

По непрекъснатата задача за разкриване на центрове, кооито работят против България споделя, че нищо съответно не могла да научи, написа сътрудникът през юни 1971 година

"На 4 май 1973 година при разглеждане на работата на резидентурата в присъствето на Любомиров бе решено да се прекъсне оперативния контакт със "Сабина " заради това, че не желае да работи, не идва постоянно на контрактуваните срещи, отклонява ги и има открит блян към узаконяване на връзката ", е маркирано в документ в досието.

През цялото време Държавна сигурност се интересува от позиците на Кръстева и нейния брачен партньор. Според агентурни сведения двамата изпитвали известни благосклонности към Китай - "нещо което в този момент е на мода сред "авангардните " френски интелектуалци ". По-късно, през 1973 година, се твърди, че Кръстева и брачният партньор й минали на маоистки позиции.

"Монд " посвети страница на Юлия Кръстева

"От въпросите, които ми поставяше стана ясно, че тя се поддава на антисъветската агитация, водена тук и макар аргументираните ми пояснения тя не остана твърдо уверена в нашата права идея ", написа различен сътрудник.

Кръстева е споделяла в диалози с сътрудници на Държавна сигурност свои политически разбори - за позициите на Френската комунистическа партия, за Франция, през юли 1976 година тя даже прави прогноза за огромни шансове на Джими Картър да завоюва президентските ибори в Съединени американски щати, което се случва няколко месеца по-късно.

Не мисля че може да се залага на напън по линия на родителите или сестра й,

може да докара до противоположен резултат, написа Антонов.

Отново той през април 1976 г написа: "Очевидно желае родителите й да дойдат тук, само че се пробва да работи по метод, който е присъщ за нея - да получи нещо от нас, без обаче да даде отсреща нещо ".

В делото на Юлия Кръстева се пази и докладна бележка на Лука Драганов - зам.началник на отде Консулски, за негов диалог с Кръстева във връзка нейно писмо-оплакване, че не се позволява на родителите й да гостуват на фамилията й и да видят тримесечния им наследник.

"Заявих на Кръстева, че България няма да коленичи пред заплхата, че брачният партньор й ще написа публикация срещу нашата страна и че това не е почтено за една българка. Допълних, че имаме вероятно и с какво да отговорим, защото сестра й завръшва висше обучение със стипендия в Съюз на съветските социалистически републики. В отговор на това Кръстева изясни, че те не са имали нмерение да запашват България, а тя просто разказала пред наши чиновници разногласието със брачна половинка си, който не можел да разбере по какъв начин е допустимо, след всичко казано в Хелзинки, да не се позволява на двама възрастни родители да отидат и видят внучето си, зявявайки в сопнато състояне, че заслужава да опише случая в "Монд ", написа в докладната бележка.

В последна сметка Драганов предлага, като отбелязва, че това е и мнението на посланика, да се позволи на родителите на Юлия Кръстев са я посетят.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР