Като един от най-изтъкнатите български родолюбци, платил за суверенитета на

...
Като един от най-изтъкнатите български родолюбци, платил за суверенитета на
Коментари Харесай

Проф. полк. Димитър Недялков: Нацията плаща за своя суверенитет с най-ценното, което има

Като един от най-изтъкнатите български родолюбци, платил за суверенитета на българската страна, кап. Димитър Списаревски е един от типичните почитатели на нашите възрожденци, революционери и апостоли. Има огромно съвпадане във възрастите на тези хора – тези, които са вдигнали Априлското въстание, и на хората, които са защитавали въздушното ни пространство от англоамериканците. Те са имали едно и също образование, само че задачата им е била една и съща - българската нация да пребъде със лична страна.

Това сподели в изявление за БГНЕС специалистът в региона на военновъздушните сили проф. полк. Димитър Недялков във връзка на 106-ата годишнина от рождението на кап. Димитър Списаревски.

Кап. Списаревски е един от най-изтъкнатите български родолюбци, платил за суверенитета на българската страна с живота си. Без сходно образование и най-много без сходни идеали идните генерации няма да могат да просъществуват. И наш дълг е в този момент да им даваме сходни образци, счита полк. Недялков. По думите му, Списаревски е един сборен облик на една извънредно дребна група от хора, която извършва своята неблагодарна и неуместна задача. Абсурдна, тъй като никой не би дръзнал да се опълчи на подобен съперник.

Сега сме очевидци на геополитически и корпоративни ползи, в които под една или друга причина България е принуждавана да вземе страна, и макар волята на българския народ, ние сме вкарвани в сходни спорове принудително. Но по никакъв метод нацията не е трябвало да заплаща за своя суверенитет с най-ценното, което има - с хора като Списаревски. Въпреки това вместо непрекъснато и незаслужено да се опитваме да забравим тези хора, е трябвало да пазим паметта им жива, акцентира полк. Димитър Недялков и продължи:

Кап. Списаревски не се озовава инцидентно в авиацията, тя е неговото предопределение. По време на образованието си в Германия той претърпява някои произшествия, като се сбива с наши тогавашни съдружници германци, тъй като се веселили в прилежащата стая при изискване, че в същия ден наш български водач е умрял по време на подготвителен полет. В различен случай влезнал в спор с младежи за това, че слушат небългарски песни.

Трябва да запомним кап. Списаревски като воин, защитил българското небе с живота си, тъй като най-ценното за него е била Родината. Защото без Родина, ние сме обречени на иго, той по тази причина е умрял – с цел да отстои достойнството на народа си, на Родината си, правото й на независимост, правото да не бъде бомбардирана по този безчовечен метод, правото й да съществува, безапелационен е проф. полк. Димитър Недялков.

Кап. Списаревски умира във въздушен пердах на 20 декември 1943 година. Той губи живота си дружно с още едно извънредно 24-годишно момче – подпоручик Георги Кюмюрджиев.

Такива хора би трябвало да помним, тъй като съществуваме с помощта на тях. Благодарение на такива воин през днешния ден България съществува. Такива воин през днешния ден има в актуалната военна авиация – такива мъже и дами, които непрекъснато извършват дълга си. Друг въпрос е дали ние оценяваме и почитаме труда им, и макар, че не се демонстрират по медиите, техният живот минава в работа на Родината. Свободата е скъпо нещо, и нормално цената за нея се заплаща от най-свестните хора в нацията, тези хора, за които никой не приказва, заключи проф. полк. Недялков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР