Като брутален фалшификат и погазване на основни човешки права определя

...
Като брутален фалшификат и погазване на основни човешки права определя
Коментари Харесай

Български политик в Македония хвърли обвинения към Скопие и София

Като жесток фалшификат и тъпчене на съществени човешки права дефинира правото на самоопределяне на жителите на Република Северна Македония (РСМ) Петър Колев, водач на партията Граждански либерален съюз (ГДС). В изявление за БГНЕС той разяснява данните от преброяването в РСМ, съгласно което българите там са тъкмо 3504 души.

„ Няма значение дали става въпрос за българи, дали отиват на броене, парламентарни избори или футболен мач. Служебно те са 3500. Нашата партия участваше на парламентарни избори предходната година и получи фамозните 3555 гласа. След една година има броене в РСМ и българите са преброени като 3504. Следващото нещо, което чакам е, че в случай че има футболен мач, тогава статистиката да бъде, че 3517 българи са гледали този футболен мач в РСМ. Всичко това щеше да бъде смешно, в случай че не е тъпо и не е трагично “, сподели Колев. Той се надява, че лампите на някои хора в България, които вземат значими политически решения, ще светнат в този момент.

Петър Колев е безапелационен, че тази грубост и безчовечие към съществени европейски полезности, които не престават десетилетия наред в РСМ, в този момент и незабавно би трябвало да бъде спряна. „ Това е подигравка с достолепието на сънародниците ни в РСМ, това е подигравка със самия мен. Очаквам, че ще има ясна и безапелационна реакция от публична София “, сподели водачът на ГДС.

Той разкри и някои детайлности от метода, по който се вършат тези по този начин наречени преброявания в нашата югозападна съседка.

„ Единствената етническа общественост, която в пъти се е нараснала, е българската. Всички останали общности понижават като числа, в това число сърбите, които са намалели със 17 хиляди. Единствените, които са се нараснали от предходното броене, са българите. Познавам нашия фамилен модел, не съм срещал някой да има по 10 деца. Ние имаме приблизително по две деца. Единствената общественост, в която има тотална диспропорционалност сред мъже и дами, е българската. Ако при всички други общности има някакъв паритет на мъжете и дамите, то при българите мъжете са с 35% повече от дамите. Т.е. разликата е съвсем две към едно мъже по отношение на дами. Кой роди тогава тези българчета за тези 20 години, в случай че нашите дами са толкоз малко? Давам ви тези образци, тъй като са неуместни. Това е нещо, което някой комплексиран разум в Скопие за следващ път желае да показва като безочливо държание освен към нас македонските българи. Ние сме привикнали на тази грубост. Искам да схвана по кое време нашите братя в София ще се разсънят и с действителни очи ще погледнат на тази насмешка, която се случва под носа им с македонските българи “, изясни Петър Колев.

Според него съществува проект, който към този момент се осъществя. Той е обвързван с настояването за отваряне на Конституцията и вписването на българите като държавотворен народ в нея.

„ Сценарият ще бъде следният: по-късно броене българите са незначителна част от обществото и няма да има потребност от отваряне на Конституцията. Най-вероятно доста скоро ще чуем по какъв начин историческата комисия са се разбрали, че цар Самуил е цар на България. Най-вероятно по-късно ще последва слагане на една плоча на крепостта в Охрид, на която той ще бъде провъзгласен за цар на българите. След това чакаме да се махнат 10-15 плочи, на които написа за българския фашистки окупатор и той към този момент няма да бъде български, а ще бъде единствено фашистки. Тъй като българите са 3500, няма потребност от промени в Конституцията и сме решили казуса с България и България ще бъде сложена в обстановка, в която ще би трябвало да вдигне бариерата пред РСМ и тя да стартира договаряния за Европейски Съюз “, разкри Колев.

Той счита, че протичащото се в РСМ с това броене не е единствено измислено в Скопие, то е станало и със знанието на някой решителен фактор в София. „ Знаем, че над 90 000 жители на РСМ са получили българско поданство в една легална процедура, в която са потвърдили българския си генезис. Каква е повода тези хора да не се самоопределят като българи. Надявам се, че тези фактори в София, които се направиха, че няма броене в Македония, в този миг да осъзнаят и да трансформират трендовете, по които са тръгнали “, прикани Петър Колев.

Той съобщи, че от медиите е научил за провеждането на съдружен съвет в София на тематика РСМ. „ Повече от ясно е, че очевидно върви някакъв проект, който би трябвало да се случи по тематиката РСМ. Повече от ясно е, че някои политически сили и структури в България изпращат спорни сигнали за това каква е тяхната позиция по отношение на РСМ “, сподели водачът на ГДС.

Той прикани четирите партии в обединението да излязат и да заявят пред българското общество каква е тяхната позиция. Колев напомни, че преди парламентарните избори в България македонските българи се срещнаха с всички политически сили. Тогава те са твърдели пред тях, че ще отстояват твърдо позицията за правата на българите в РСМ, за историческата истина, ще се опълчват на езика на омразата против българите в РСМ, ще се постараят след толкоз доста години да бъдат отворени архивите на УДБА и тоталитарните служби в РСМ.

„ Това са техни изказвания и по тази причина ние чакаме през днешния ден те да излязат и да ни кажат дали нещо се е трансформирало. Надявам се и желая да подкрепям в себе си убеждението, че те не са трансформирали своето мнение, само че в случай че са го трансформирали, почтено е да излязат пред всички нас и да кажат каква е новата им позиция “, съобщи пред БГНЕС Петър Колев, водач на ГДС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР