Катимерини: Гръцки газов оператор с помощ за България при криза с доставките

...
Гръцкият газопреносен системен оператор DESFA е имал контакти с българския
Коментари Харесай

Гръцкият газопреносен системен оператор DESFA е имал контакти с българския газов оператор, където е проучена възможността за подпомагане на българския пазар - 100% зависим от руския газ с LNG - от газовия терминал на остров Revythousa, който ще работи в обратен поток, в случай на криза с доставките на газ заради руската инвазия, съобщава "Катимерини" в кратък анализ за състоянието на гръцкия енергиен пазар и опасенията за влошаване след руското нахлуване в Украйна.

Край бреговете на Атика това е единственото съоръжение, което позволява диверсификация на природните ресурси, източници на газ, в северната съседка на Гърция. Тази опция ще стане още по-лесна, когато Интерконекторът/междусистемния тръбопровод/ между Гърция и България започне да работи. IPTO е имал подобни контакти с мениджърите на съседните балкански страни. България е най-големият износител на електроенергия в региона и изказването на министър-председателя на страната вчера за предполагаема криза с доставките на газ, предизвика безпокойство.

Нова аларма за енергийната система на Гърция прозвуча вчера след ескалацията на руската агресия в Украйна , като компетентните щабове се втурнаха да се справят както с проблемите на енергийната ефективност , така и с горящия въпрос за цените и верижните ефекти върху икономиката. „Експлозията“ на цените на газа в холандския хъб TTF от 114 евро/MWh, след голямо дневно колебание от 144 евро/MWh, покачи рязко цените на електроенергията на едро, докато цената на суровия петрол надмина бариерата от 100 долара/барел за първи път от 2014 г.

Цената на едро на гръцкия пазар на електроенергия се повиши с 34,10% спрямо вчера и възлиза на 235,50 евро/MWh, една от най-скъпите цени в Европа, след Италия, Франция, Белгия, Испания и Португалия. Развитието предвещава нова вълна от повишения на цените на газа , електроенергията и горивата в старната, което допълнително ще тласка бюджетите на домакинствата и бизнеса в неизвестен хоризонт, докато кризата в Украйна не изглежда да ескалира. Средната цена на безоловен е 2 евро/литър (увеличение от 23% спрямо миналата година). Средната цена на нафта за отопление достигна 1,26 евро/литър (увеличение с 38% спрямо миналата година). Потребителите, според представители на пазара на горива, вече две седмици са започнали да намаляват покупките на мазут за отопление и пътните разходи.

За гръцкото правителство подкрепата на домакинствата и бизнеса остава приоритет, но то осъзнава, че в светлината на новостите няма фискален марж за покриване на необходимите суми, в допълнение към гарантираните приходи от 3 милиарда евро общо от търгове и ELAP излишък.

„Ние осъзнаваме огромните трудности, пред които са изправени предприятията и домакинствата, и се ангажираме да използваме последното налично евро. Ако ЕС ни помогне с допълнителен фонд, който считаме за задължителен, можем да имаме допълнително решение. Мисля, че не е малко вероятно, днес премиерът ще го подкрепи“, каза вчера министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

Въпросът, както самият министър-председател обяви ден преди Букурещ, беше повдигнат вчера на срещата на върха, като по информация той ще върне на DGcomp искането за увеличаване на субсидията на енергоемките компании, което беше отхвърлил преди два месеца. Вчера Скрекас поиска с писмо до компетентните държавни органи извънредно свикване на Съвета на министрите на енергетиката, за да се обмислят мерки за справяне с голямото увеличение на цените на енергийните разходи.

В областта на енергийната ефективност министър Костас Скрекас веднага след вчерашната среща на KYSEA , в която участва, свика за тази сутрин екипа за управление на кризи, който включва освен него и генералния секретар Александра Сдуку, ръководителите на DESFA, IPTO, PPC и DEPA. Щабовете на горепосочените органи започнаха вчера опити за осигуряване на адекватността на газ и електричество, като се вземат предвид всички възможни сценарии в съответната им област, с акцент върху екстремното пълно прекратяване на руските газови потоци към Европа, което не може да да бъде изключено заради начина, по който се развиха нещата в Украйна и който според енергийния пазар ще зависи от санкциите, които ще бъдат решени от европейските лидери.

В същото време се твърди, че политическото ръководство на RIS се е свързало с консорциума Shah Deniz в Азербайджан, за да проучи възможностите за увеличаване на количествата газ, доставян за страната чрез Tap, който през 2021 г. покрива 17,5% от вътрешното потребление.

В случай на пълно прекъсване на доставката на газ от Москва, газовите блокове ще бъдат спрени, с изключение на пет, които ще бъдат превърнати в дизел, а празнината ще бъде запълнена с лигнитните блокове, които PPC е привел в пълна готовност. В случай, че кризата с доставките продължи дълго време, проектът предвижда и съкращения на промишленото натоварване. Времето се счита за съюзник в цялото усилие, което ограничава търсенето и в същото време благоприятства производството на ВЕИ, докато водноелектрическите блокове на PPC също ще предлагат важни резерви. Що се отнася до течните горива, източници от рафинерията обясняват, че страната няма да има проблем с доставките, тъй като освен че поддържа резерви за сигурност, количествата руски петрол, които внася, са ограничени до около 20%. и може лесно да бъде заменен от други области. Въпросът в случая с петрола са и цените, които се очаква да се повишат още повече след новите санкции срещу Русия. /БГНЕС

-------------------------------------------------

Криса Лиагу, "Катимерини"
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР