Категорично има мафия в българския спорт. Тази същата мафия, която

...
Категорично има мафия в българския спорт. Тази същата мафия, която
Коментари Харесай

Спортният министър: Тотото е партийна касичка. И не на една партия

" Категорично има мафия в българския спорт. Тази същата мафия, която владееше и страната, управлява запаси и в българския спорт, или е направлявала досега. Оттук нататък започваме процедура по изчистване. Във всички посоки - търговски сдружения, Българският състезателен тотализатор, самото министерство и неговите запаси, администрация... "

Това съобщи министърът на младежта и спорта Радостин Василев при посещение в бТВ.

Българският състезателен тотализатор (БСТ) бе измежду водещите тематики на изминаващата седмица. Първо стана ясно, че двама от уволнените от Василев членове на управата - някогашните футболисти Гошо Гинчев и Христо Йовов, са подали тъжба в съда, което стопира влизането на новото управление. На идващия ден имаше кавги в Народното събрание. От опозицията упрекнаха новия общоприет шеф и народен представител от " ИТН " Александър Тодоров, че подал декларация с погрешно наличие.

" Спортният тотализатор дълго време е държан в будна кома, продължи Василев. - След национализацията на лотариите той още веднъж бе държан полумъртъв, без значение от големия запас да бъде извънредно печелившо сдружение, бъдейки монополист на пазара. Не мога да вляза обективно сега в сдружение, което е под директно мое послушание. Не знам действителната обстановка, имам информация единствено въз основата на показани документи. Но за обществото не би трябвало да е загадка, че тотализаторът е касичка, партийна, не на една партия. И е употребен, с цел да запълва медиен комфорт, финансов комфорт по време и преди избори и бизнес комфорт на избрани предприемачи, което в този момент ще го откриваме занапред. "

На уточняващи въпроси на водещата Мария Цънцарова кои са тези партии, Василев отвърна, че още не е сменил управлението на БСТ и не може да откри нищо несъмнено. Процедурата с жалбата на Йовов и Гинчев има за цел да забави производството по регистриране, посочи той.

" Директно финансиране на полически партии не може да се прави от Спортния тотализатор, само че има механизми, които разрешават посредством обръчи от компании, средства на тотализатора да бъдат насочвани към компании, свързани с властта или комфортни на властта бизнеси. Тепърва ще има управление, което ще открива с инспекции ", добави юристът по обучение.

Той желае самостоятелен одит в БСТ, ще има конференция при регистриране на новата управление и така нататък Няколкостотин милиона е ресурсът на тотото, рече Василев.

Водещата го отвърна, че замененото от него управление е отчело облага от 8 милиона лв. за 2020 година и 11 млн. за 2021 година 50 милиона по сметките имало в този момент, а а заменените или уволнените заварили 4 млн. лева

" Това е дребна облага за монополист на пазара. Милиард и половина е била облагата на национализираната
лотария единствено от билетчета. Нашата концепция е спортът да се финансира напълно от тотото, да има пари за инфраструктурни планове ", продължи Радостин Василев.

А политизирана персона ли е определеният от него за нов шеф Александър Тодоров?

" Двама от членовете на управата са персонални сътрудници на карти на някогашния министър председател, което е много сериозна политизация. Когато аз назначавам, първото нещо, което ме е интересувало, е тяхната експертиза. Никой от членовете на " ИТН " не е бил политик допреди една година, рече министърът.

Изключително огромен експерт (за Тодоров, бел. ред.), човек който има храброст да поеме тотализатора, за разлика от хората, които са били преди този момент. Те са хората, натоварени с 12-годишно хищничество на ГЕРБ. И непосредствен кръг на човек, който изненадващо още е на независимост.

На срещата, която организирах със настоящето управление, господин Йовов сподели, че не желае да застане с министъра и да опише за нашите диалози, тъй като политическата му принадлежност била ГЕРБ, и не желае да застава до други политически фрагменти. И да каже истината какво сме говорили в стаята. Това е политизация. Политизация е когато някогашният министър председател споделя през 2018 година " време е, тотото на толкоз субекти оказа помощ, да помогне на един футболен тим ". Това е политизация.

Сигурен съм, че бъдещият изпълнителен шеф на БСТ няма да дели хората на ГЕРБ и други, с цел да застане пред тях и да опише истината какво сме говорили в стаята, когато го е поканил министърът. Това, което сега Александър Тодоров прави, е храброст, която аз му благодаря, че демонстрира, тъй като той беше подложен на една извънредно нелицеприятна, лъжлива агитация на едни пискуни в Народното събрание, които са последния глас на отиващото си статукво. Нищо няма да трансформират, като се изключи че говореха неистини да него ", приключи по тази тематика Василев.
За дебата в Парламента
“Декларацията е нотариално заверена. Тя е от две страници. Колегите от ГЕРБ поясняват единствено първа страница от декларацията, само че пропущат втора. В нея той е заявил всички точки, на които все още на подаване не дава отговор. Лъжа е това, което приказваха сътрудниците от ГЕРБ. Гледах кои хора се изказваха от парламентарната естрада.

Когато госпожа Ангелкова стартира своето излизане, бях очарован. Надявах се нейната безгранична хубост да е правопропорционална с нейната юридическа подготовка. За страдание не се оказа по този начин. Слушах по-късно госпожа Каназирева. Познавам я от три Народното събрание, тъй като бях ръководител на правна комисия, когато се срещнах с нея. Моето мнение е, че тя е жертва на сбърканата просветителна системата в България.

Г-жа Каназирева е лекар по конституционно право. Такава е и Ива Митева, което в действителност демонстрира, че системата някъде се е пропукала. Тези хора са дискредитирани (новоизбраното управление на БСТ, бел.ред.). Поръчково наскърбяват един човек. Хубаво е в сряда, откакто се съберат, да му се извинят”, сподели някогашният началник на правната комисия в Народно събрание.
За разправията с Илиана Раева
Радостин Василев бе запитан за шумния скандал с Илиана Раева по рано този месец, когато двамата размениха остри реплики. На идващия ден прецизираха разликите си.

" Думата " комфорт " беше употребена от мен във връзка срещата с федерациите, които са от първа категория - олимпийските федерации и груповите спортове. Тази дума обиди госпожа Илиана Раева, която сподели, че нейната федерация не се е употребила с комфорт. Този въпрос го уточнихме. Една от най-добре подплатените финансово федерации е тази по художествена гимнастика. Това е обвързвано с резултатите, които реализира. Това е справедлив аршин и ние не можем да го отречем никога. Когато постигаш резултати, получаваш комфорт. Това е една от петте федерации, които са най-добре финансирани и на фона на останали федерации за спортове, които са обичайни, комфортът е доста огромен там. "

А репликата " угодничав прислужник на мафията "?

" Аз нямам доверие тя да се дефинира като " угодничав прислужник на мафията ". Не съм имал нея поради. Кранчетата стопират. Рязко, а не поетапно ", сподели за следващ път Василев.

Василев отговори и на Бойко Борисов, че " кръстникът на мафията се обадил да го сдобри с Раева ".

" Вече отговорих в едно друго предаване, че ние с госпожа Раева сме прецизирали връзките си, без да има някой нужда да ни сдобрява. Всеки си знае с какво се занимава и какви са неговите пълномощия и оттук насетне професионалните ни връзки няма да бъдат наранени по никакъв метод ", сподели той.
Още 100 милиона лв. за спорт от бюджета
Министърът на младежта и спорта разяснява и бюджета на ММС за 2022 година, който се усилва двойно - още 100 млн. се прибавят към сегашните близо 100 млн.

Въпросните 100 млн. ще отидат за планове, свързани със спортната инфраструктура. 15 млн. лева са планувани за завършването на прословутата многофункционална зала в Бургас, която излезе към този момент над 60 млн., при планувани доста по-малко първоначално.

" Но тя няма да бъде приключена преди да минат всички институции от там и да видят за какво тази яма е глътнала 65 милиона лв.. Ще осъществим заложените в съдружното съглашение четири инфраструктурни плана. Започваме проектирането на първия напълно скоро. Другите планове са за модернизиране и въобще за строителство на Национална спортна база, обвързвана със собствеността на ММС. Ще бъде доста забавно. Нещо, което 30 години не е правено, стартира още в първата година на този мандат”, приключи Радостин Василев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР