Катарски посредници са провели спешни телефонни разговори с официални представители

...
Катарски посредници са провели спешни телефонни разговори с официални представители
Коментари Харесай

Катар преговаря за размяна на държани от „Хамас“ заложници срещу палестинци в затвори

Катарски медиатори са провели незабавни телефонни диалози с публични представители от " Хамас ", с цел да се опитат да договорят освобождението на хванати от военната формация израелски дами и деца в подмяна за 36 палестински дами и деца от израелски затвори, съобщи Ройтерс, като се базира на източник, осведомен с диалозите.

Преговорите, които Катар води в съгласуваност със Съединени американски щати от събота вечерта, се " движат в позитивна посока " сподели източникът. Все отново обаче няма признаци за реализиране на пробив, защото и двете страни са втвърдили позициите си.

Точният брой на израелските дами и деца, които " Хамас " евентуално предлага да бъдат сменени за 36 палестински дами и деца от израелски затвори, не е явен, сподели още източникът.

Броят на израелските заложници в линията Газа също не е прочут , само че се счита, че предходната събота " Хамас " е заловил дами, деца, възрастни хора и бойци, отбелязва Ройтерс.

Палестински формален представител, осведомен с напъните за ходатайство сред " Хамас " и Израел, съобщи пред Ройтерс, че Катар и Египет са в контакт с групировката, само че интензивността на сраженията слага под подозрение опцията за постигането на пробив.

Египет поддържа тесни контакти с Израел и " Хамас " , с цел да се опита да предотврати по-нататъшна ескалация на сраженията и да подсигурява отбраната на израелските заложници, обявиха два египетски източника от сферата на сигурността. Египет е призовал Израел да демонстрира въздържаност и " Хамас " – да държи пленниците си в положителни условия, с цел да остане отворена опцията за деескалация скоро, само че израелските удари в линията Газа затрудняват посредничеството, прибавиха източниците, говорили при изискване за анонимност.

Агенция Ройтерс отбелязва, че към този миг катарското външно министерство, " Хамас " или Държавният департамент на Съединени американски щати не са дали отговор на запитвания за коментар.

Канцеларията на израелския министър председател е споделила, че не желае да разяснява информацията.



Междувременно заместник-външният министър на Тайланд съобщи, че страната му работи с Йордания, Египет и Малайзия, с цел да обезпечи освобождението на тайландските заложници, както и връщането в родината им на повече от 1000 тайландски служащи, поискали да изоставен Израел.

Около 10 тайландци са починали, девет са ранени и 11 други са отвлечени, сподели тайландското държавно управление. Около 1400 тайландци са поискали да бъдат евакуирани, като първата група, която ще отпътува към Тайланд ще се състои от ранените хора, сподели тайландският заместник-министър.

В Израел работят към 30 000 тайландски жители и те съставляват една от най-многобройните групи задгранични служащи в страната , отбелязва Ройтерс.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР