Катар потвърди официално, че ще кандидатства за домакинство на Олимпийските

...
Катар потвърди официално, че ще кандидатства за домакинство на Олимпийските
Коментари Харесай

Катар ще кандидатства за домакинство на Олимпиадата през 2032

Катар удостовери публично, че ще кандидатства за домакинство на Олимпийските игри през 2032 година. Според новите правила на Международния олимпийски комитет заинтригуваните страни подават молба да вземат участие в “необвързващи” диалози с организацията по отношение на желанието си да одобряват най-голямото спортно събитие в света.

До момента няма други страни, които публично да са удостоверили желанието си да провеждат Олимпиадата, само че се чака това да сторят австралийският щат Куинсленд, Индия, Шанхай (Китай), като се приказва и за възможна обща кандидатура на Южна и Северна Корея.

“Днешното заявление дава началото на един логичен разговор с Комисията за бъдещи домакини на МОК, в които ще изследваме в допълнение нашия интерес да бъдем домакини и по какъв начин Олимпийските игри биха могли да оказват помощ на дълготрайните цели за развиване на Катар”, съобщи президентът на Олимпийския комитет на страната шейх Джоаан бин Хамад.

Катар имаше несполучливи опити да семейства на Олимпийските игри през 2016 и 2020, само че по-късно получи две влиятелни семейства – Световното състезание по лека атлетика в Доха през 2019, както и Световното състезание по футбол през 2022.

“Катар си завоюва репутацията на първокласна дестинация за огромни спортни събития”, добави Бин Хамад. Сред терзанията за Катар като възможен хазаин на Олимпиадата са извънредно високите летни температури – към 50 градуса – както и слабата зрителска посещаемост на Световното състезание по лека атлетика преди година.

Страната е доста остро подложена на критика и от правозащитните организации за погазването на правата на задграничните служащи, които работят по построяването на стадионите и инфраструктурата за Мондиал 2022.

Следващата Олимпиада в Токио ще се организира през 2021 година, три години по-късно хазаин ще бъде Париж, а през 2028 Игрите ще се проведат в Лос Анджелис.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР