Катар и Обединените арабски емирства възобновиха работата на посолствата си, след

...
Катар и Обединените арабски емирства възобновиха работата на посолствата си, след
Коментари Харесай

Катар и ОАЕ отново взаимно отвориха посолствата си

Катар и Обединените арабски емирства възобновиха работата на посолствата си, след като двете страни от Персийския залив се съгласиха да възстановят дипломатическите си връзки, съобщава " Ройтерс ".

Възстановяването на връзките идва на фона на по-широк районен напън за помиряване и повече от две години, след като арабските страни прекратиха протеста по отношение на Доха, който разруши арабския блок от Персийския залив, съдружник на Запада.

Министерството на външните работи на Катар заяви, че двамата външни министри - шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани и шейх Абдула бин Зайед, са провели телефонен диалог при повторното отваряне на двете посолства през днешния ден.

През април стана ясно, че двете страни от Персийския залив са в развой на възстановяване на дипломатическите връзки.

От години Абу Даби и Доха бяха з в съревнование за районно въздействие, ролята на исляма в политиката и за поддръжката за продемократичните придвижвания в Близкия изток.

В средата на 2017 година Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха всички връзки с Катар заради обвинявания, че страната поддържа тероризма. Доха обаче отхвърли тези изказвания.

Рияд и Кайро бяха първите, които назначиха още веднъж посланици в Доха през 2021 година след самодейност на Саудитска Арабия за преустановяване на разногласието. Миналата седмица Бахрейн също разгласи, че ще възвърне дипломатическите връзки с Катар.

Възстановяването на двустранните връзки идва и след като Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възстановят връзките след години на неприязън, която заплаши стабилността в Персийския залив и разпали войната в Йемен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР