Катапултиран във война, която не е започнал, Володимир Зеленски сега

...
Катапултиран във война, която не е започнал, Володимир Зеленски сега
Коментари Харесай

Предизвикателства пред Зеленски, докато съдбата му се решава на бойното поле

Катапултиран във война, която не е почнал, Володимир Зеленски в този момент няма различен избор, с изключение на да надделее във военно отношение против Русия, настояват анализатори пред Агенция Франс Прес. След като отхвърли на президента Владимир Путин бърза победа, украинският водач няма предпочитание да договаря, като спорът наподобява ще се проточи.

Ето резюме на главните провокации пред Зеленски, до момента в който бъдещето му се разиграва на бойното поле:

Да си върне територията

През първите няколко седмици от съветското навлизане Зеленски изглеждаше подготвен да договаря, само че в този момент обстановката се трансформира във война на безсилие с големи разноски за живота на бойците и военната техника.

" Той е уверен, че войната би трябвало да следва своя ход, че той има своите оръжия, а руснаците - своите недостатъци ", споделя Ели Тененбаум от Френския институт за интернационалните връзки IFRI. " В началото беше податлив да направи отстъпки, тъй като беше доста изплашен, само че в този момент към този момент е навлязъл в руслото на нещата ", сподели Тененбаум.

" Концепцията е ясна ", сподели Уилям Тейлър, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Украйна, а понастоящем в Института за мир на Съединени американски щати. " Той стопира инерцията, контраатакува и се оттласква обратно към обстановката от 24 февруари " - денят, в който Русия нахлу.

Това би съвпаднало с изказването на украинския министър на защитата Олексий Резников пред английския вестник The Times, че към момента разполага с " един милион " бойци, които да хвърли в борбата.

" Политическото решение за контраатака към този момент е взето ", споделя украинският политически анализатор Анатолий Октисюк. " Кампанията за освобождение на окупираните територии към този момент е почнала. "

Изнуряване на врага

Украинската войска е посочила, че се отдръпва единствено когато няма друга опция, както в Северодонецк и Лисичанск на изток, където се съпротивляваха на съветската войска допустимо най-дълго.

" Украинците ги накараха да си платят за тази земя много твърдо ", сподели почитан чиновник на защитата на Съединени американски щати, който помоли да не бъде назоваван.

И двете страни наподобява имат вяра, че времето е на тяхна страна, сподели Иван Клишч, откривател в университета в Тарту, Естония.

„ Едната страна би трябвало да бърка в пресмятанията си и това ще бъде страната, която е минимум способна да издържи на условията, които войната постанова ", сподели той.

Воюващите съседи също по този начин знаят, че логистиката е от основно значение, и се пробват да сковават доставките, като да вземем за пример когато Украйна съобщи, че е поразила съветски склад за муниции в окупираната южна Херсонска област.

Защита на аурата си

Зеленски, някогашен ефирен водещ, беше спорна фигура в Украйна преди войната.

" Реформите не се осъществяваха... и имаше всевъзможни политически интриги ", споделя Анджела Стент, специалист по връзките на Запада с Русия в американския институт " Брукингс ".

Но от този момент насам, съгласно нея, той се е трансформирал в " доста ефикасен боен водач, явно употребявайки всички умения, които е усвоил като комедиант и ефирен артист, с цел да поддържа връзка добре ".

Според анализатори запазването на този имидж е от решаващо значение за бъдещите позиции на Зеленски, даже и в изискванията на възходящ напън, който съгласно наблюдаващите наподобява не оказва огромно въздействие върху енергийните му равнища.

" Не съм видял никакви признаци, че това го изтощава ", споделя Тейлър. " Той прави блестяща работа. По всичко проличава, че силата, която има, е връзката му с украинския народ ", сподели той.

Клишч се съгласи, като съобщи, че няма данни Зеленски " да се е сринал душевен, прочувствено или физически през последните няколко месеца ". Вместо това той построява облика на " съдбоносен водач, който е концентриран и зает да завоюва войната ".

Запазване на украинското единение

Въпреки смъртните случаи, лишенията и страха измежду украинското население, единството на нацията се резервира и наподобява, че има дребна социална поддръжка за договаряния с Москва.

" Това не значи, че това няма да се случи ", сподели Тейлър. " Трябва да има граница на това какъв брой болежка могат да понесат. " Засега, отбелязва той, " те към момента не са го достигнали ".

Ако в единния фронт на Украйна се появят пукнатини, те най-вероятно ще са поради различията сред тези, които отхвърлят всички териториални отстъпки, и тези, които не ги отхвърлят. Засега всевъзможни апели за договаряния " могат да бъдат насърчавани само от проруските сили в Украйна ", които са " настрана " от украинската политика, сподели Октисюк.

Но мненията могат да се трансформират с напредването на спора.

" Цената на войната става все по-очевидна за украинското население ", споделя Клишч, добавяйки, че всеки сериозен крах на бойното поле или тактическа неточност може да докара до диалози за компромис.

Запазване на Запада на своя страна

Войната задълбочи връзките сред Украйна и западните държавни управления, като Киев даже получи статут на претендент за участие в Европейския съюз.

Посланието на Зеленски към западните му съдружници " е, че той се бие за нас. Той акцентира това още веднъж и още веднъж и съм сигурен, че има вяра в това ", сподели Тейлър.

Но анализаторите подозират, че той също по този начин знае, че западната поддръжка ще продължи единствено толкоз дълго, колкото е неговата опозиция на бойното поле.

" Ако Украйна успее да организира сполучлива атака със западни оръжия, тогава мнозина ще бъдат окуражени от вероятността, че Украйна може да си върне някои територии ", сподели Майкъл Кофман от американския мозъчен концерн CNA.

Но в случай че това не се случи, " доста хора ще бъдат разочаровани или може би обезкуражени и ще предположат, че даже при обилни доставки на западно оръжие и съоръжение, най-хубавият вид за Украйна е да се стреми да си върне територията на масата за договаряния, а не на бойното поле ", сподели той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР