Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че има мандат за независимост,

...
Каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че има мандат за независимост,
Коментари Харесай

Мадрид предприема стъпки към директно управление на Каталуня

Каталунският водач Карлес Пучдемон съобщи, че има мандат за самостоятелност, само че спря влизането му в действие, с цел да стартират договаряния

Още по тематиката
Каталуня натисна " пауза " за независимостта

Лидерът на района Карлес Пучдемон желае диалози с Мадрид за решение на рецесията
10 окт 2017
Испания улесни фирмите бързо да напущат Каталуня

Banco Sabadell към този момент реши да реалокира централата си от Барселона в Аликанте
7 окт 2017 Мадрид отхвърля посредничеството и споделя, че диалозите би трябвало да бъдат " в границите на закона ". Испанският министър председател Мариано Рахой изиска от Каталуня да обясни дали е оповестила самостоятелност. Това беше разчетено като първа стъпка към преустановяване на автономията на района. След изключителна среща на кабинета в сряда Рахой разяснява, че каталунският водач Карлес Пучдемон би трябвало да внесе изясненост по отношение на декларираната във вторник вечерта " декларация за самостоятелност с прекратено деяние ". И добави, че отговорът ще дефинира идващите стъпки в рецесията.

Мадрид е изправен пред решението дали да задейства член 155 от конституцията, т.е. да се намеси, да приключи каталунската автономност и да свика нови избори. По думите на Рахой неговото искане за обяснение е " належащо, когато се задейства член 155 ", и по този метод " желаеме да предложим сигурност на жителите ".

Испанското държавно управление е изрично, че всякаква отцепническа активност от страна на Барселона е противозаконна, в това число извършеният на 1 октомври референдум. Но сегашните дейности на Мадрид могат да задълбочат конституционната рецесия в страната, написа Financial Times.

Временна пауза

Във вторник пред районния парламент Пучдемон отстъпи от оповестяването на цялостна декларация за незабавна самостоятелност на Каталуня. Вместо това той сложи резултатите от символичното си заявление на " пауза " и прикани за разговор с Мадрид за намирането на решение на въпроса. Посланията му бяха двойствени – той по едно и също време разгласи нещо като разединение, като уточни, че поема " мандата за това Каталуня да стане самостоятелна страна под формата на република ", и в това време предложи краткотрайно преустановяване на независимостта за няколко седмици, с цел да се даде път на посредничеството.

Мадрид обаче отхвърля посредничеството и споделя, че диалозите би трябвало да бъдат " в границите на закона ". Рахой упрекна Пучдемон, че основава " предумишлено комплициране ". " Има незабавна потребност за преустановяване на обстановката, през която минава Каталуня – да я върнем към сигурност и успокоение допустимо най-бързо ", разяснява министър председателят.

По информация на Военновъздушни сили испанският парламент е почнал подготовка за активирането на член 155, само че действителният законов развой няма да стартира, преди да е получен отговор от каталунските управляващи. С настояването си за обяснение Рахой се пробва да върне топката в полето на Барселона. Няма публична времева рамка за отговора, макар че испанските медии приказват за към пет дни.

По данни на каталунските управляващи на референдума от 1 октомври съвсем 90% от гласувалите са подкрепили независимостта при изборна интензивност от 43%. Поддръжниците на статуквото значително бойкотираха вота, за който имаше недоволства за нередности. Мадрид, който разгласи допитването за нелегално, изпрати органите на реда да го блокират, което докара до подиуми на принуждение.

В речта си пред районния парламент Пучдемон съобщи, че самостоятелната област си е спечелила правото да бъде самостоятелна вследствие на вота. Той уточни, че волята на хората е да се откъснат от Мадрид, само че също по този начин изиска " деескалиране на напрежението ". Затова разгласи, че " приключва резултатите на декларацията за самостоятелност " в интерес на диалози с испанското държавно управление за постигането на излаз от обстановката.

Два пътя пред Рахой

" Сега пред Рахой има два пътя – в случай че Пучдемон остане с двусмислена позиция, придвижването в поддръжка на независимостта ще стане по-фрагментирано; в случай че Пучдемон упорства, че ще пази независимостта, тогава министър председателят ще може да приложи член 155. И в двата случая задачата на Рахой ще бъде първо да възвърне върховенството на закона в Каталуня и това в даден миг може да докара до предварителни избори в района ", твърди пред Reuters Антонио Баросо, зам.-директор на Teneo Intelligence.

Лидерът на опозиционните социалисти Педро Санчес разяснява, че ще поддържа Рахой, в случай че той би трябвало да задейства член 155, и че се е споразумял с премиера да бъде подхваната конституционна промяна в границите на шест месеца, която да вземе поради по какъв начин Каталуня може да се нарежда по-добре в Испания. Същевременно френски държавен представител уточни, че Париж приканва за полемики в границите на испанската конституция. " На Франция не й е мястото да взема позиция по отношение на испанските вътрешни въпроси ", добави той. Какво написа в декларацията

- " Каталуня възвръща цялостния си суверенитет ", се споделя в документа, представен от Reuters, наименуван " Декларация на представителите на Каталуня ".

- " Призоваваме всички страни и организации да признаят Каталунската република като самостоятелна и суверенна страна. Призоваваме каталунското държавно управление да предприеме всички нужни ограничения, с цел да направи допустима и напълно ефикасна тази декларация за самостоятелност и ограниченията, съдържащи се в закона за краткотрайния закон, на който се основава републиката. "

- Правилата на Европейски Съюз, настоящи в Каталуня при прокламиране на самостоятелност - прилагани от национални или локални институции, ще продължат да бъдат прилагани при същите условия, открити от закона на съюза.

- Всички закони, които Европейски Съюз одобри след декларацията за самостоятелна страна, автоматизирано ще се интегрират в каталунското законодателство.

- Международните закони, утвърдени от Испания, се инкорпорират в каталунското право, стига да се счита, че са подобаващи да използване там. До една година държавното управление би трябвало да дефинира действието на кои закони ще резервира.

- Чужденците ще имат същите права и отговорности като каталунците, само че за заемане на постове в обществената администрация се изисква каталунско поданство.

- Сегашните Върховен, цивилен и углавен съд стават Върховен, цивилен и углавен съд на Каталуня.

- Испанските жители, живеещи в Каталуня преди 31 декември 2016 година, ще се считат за жители на Каталуня. Останалите, които са се открили след тази дата, само че преди законите за самоопределяне да влязат в действие, могат да аплайват за каталунско поданство след 2 години.

- Родените в Каталуня, от каталунски родители или живели в региона най-малко 5 години, само че които не живеят там, могат да аплайват за поданство.

- Не е ясно каква ще е валутата на възможната страна. Откъсване от Испания ще остави Каталуня отвън Европейски Съюз, само че регионът може да продължи да употребява евро по метода, по който го вършат Черна гора и Косово.

- Не е напълно ясно какви ще са комерсиалните връзки, само че законът споделя, че каталунското държавно управление ще работи в сходство с митническия и акцизен режим, избран от законите на Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР