Каспър Рууд бе разочарован от днешното поражение срещу Рафаел Надал,

...
Каспър Рууд бе разочарован от днешното поражение срещу Рафаел Надал,
Коментари Харесай

Рууд: Надал ме изяде жив, не знаех какво да направя


Каспър Рууд бе отчаян от днешното проваляне против Рафаел Надал, само че и горделив от постигнатото на Ролан Гарос. Норвежецът стана първият представител на своята татковина, достигнал до край на Големия шлем, като този триумф ще го изкачи на 4-то място в годишната класация при утрешното възобновяване на класацията. Рууд показа на какво се е дължало неубедителното му показване след средата на втория сет, когато водеше с пробив, само че позволи поврат.

„Надал е допустимо най-трудният конкурент, против който бихте могли да се изправите на „Филип Шатрие“. Трудно е да опиша разликата сред днешния мач и тренировките с него, защото двамата одобряваме тренировките доста съществено. Естествено, бях под напрежение, защото това беше първият ми край на Големия шлем. В началото ми беше мъчно да се отпусна, защото знаех, че съм изправен против един от най-великите първенци и ме чака доста тежка борба. Неговият жанр е съвършен за клей кортове. Играе мощно и на другите настилки, само че най-много на тази. Последният път, когато упражнявах с Рафа, беше преди Мастърса в Торонто предходната година. Отне ми известно време да привикна с топспина му. Той взе верните решения във значимите моменти и сподели за какво е измежду най-великите“ – разяснява норвежецът на прескофнеренцията след дуела.

„Не бях изключително безапелационен в някои от сервис геймовете ми. Правех една крачка напред повече от нужното. Рафа пласираше уинъри както с форхенд, по този начин и с бекхенд, и по тази причина ми беше доста мъчно да реша по какъв начин да го нападам. Той ме караше да търча непрекъснато и не ми позволяваше да го слага напрегнат. Въпреки развоя на мача, ще запомня този ден до края на живота си. Това бе най-големият мач в кариерата ми досега и съм доста горделив, че стигнах до тук. Гледах Рафа по малкия екран в продължение на 17 години и да се изправя против него тъкмо тук бе необикновено. Щеше ми се мачът да беше по-оспорван, само че какво да се прави. Може би идващия път“ – добави международният №8.

Въпреки загубата, Рууд откри сили да се пошегува. „Рафа приключи мача със жанр, пласирайки уинър по правата. Когато представителят стартира да изрежда всички години, в които е печелил шампионата, имаш възприятието, че в никакъв случай няма да завърши. Това, че получих премия персонално от Били Джийн Кинг, също беше необикновен момент“.

На въпроса какво мисли за физическата кондиция на Надал и дали на корта е личало по нещо, че има сериозна контузия, скандинавецът отговори „Когато излязох на корта трябваше непрекъснато да си напомням, че Рафа е на 36 години, защото в някои моменти в действителност не изглеждаше по този начин. Все отново избирам да играя против него в този момент, а не когато е бил на 22. Доколкото знам, травмата му предизвиква дискомфорт и го лимитира в някои връзки, само че все пак той намира метод да овладява обстановката и да продължава да играе мощно. Резултатите му въобще не ме изненадват. Не чаках той да има проблеми с крайници си през днешния ден. Беше ми ясно, че какъвто и да е резултатът, той няма да спре да се бори. Той се движеше отлично по корта, което е в действителност удивително поради положението му“.

Норвежецът бе запитан и дали преди шампионата е очаквал, че може да стигне до мача за купата.

„Знаех, че напълно от мен зависи да употребявам разкрилите се пред мен благоприятни условия. Когато жребият бе изтеглен, всички говореха какъв брой по-отворена е долната половина на схемата спрямо горната, където бяха Надал, Джокович и Алкарас. Знаех, че имам добра опция да стигна надалеч в шампионата. Не играх най-хубавия си тенис във всички мачове, само че все пак съумях да намеря метод да спечелвам. В последна сметка се оказа, че бях най-хубавият в моята половина. Освен това се опазих от травми и се усещам доста добре физически, което е от изключителна значимост поради обстоятелството, че от на следващия ден стартира сезонът на трева“.

Рууд съумя да пробие във втория сет и да поведе с 3-1, само че по-късно Надал затвори мача с изумителна серия от 11 следващи извоювани гейма. На върпоса какво се е объркало за него от този миг нататък, норвежецът отвърна „Иска ми се да знаех отговора на този въпрос. Реализирах пробив с известна доза шанс, след което пробвах да съм по-агресивен и да печеля сета. След това обаче той подвигна равнището, когато имаше най-голяма потребност от това, и стартира да играе ужасно. След това поведе с два сета и му беше по-лесно да се успокои и да се отпусне. От един миг нататък бях заставен да мина в отбрана, а когато играеш отбранително против Надал на клей, той просто те изяжда жив и тъкмо това се случи през днешния ден. Не знаех какво да направя, с цел да го затрудня, и това му разреши да играе все по-атакуващо“.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР