Късните вечери увеличават опасността не само от напълняване, но и

...
Късните вечери увеличават опасността не само от напълняване, но и
Коментари Харесай

Учени обясниха защо късните вечери са вредни

Късните вечери усилват заплахата освен от напълняване, само че и от диабет, предизвестиха американски учени, представени от в. "Мирър ".

Специалисти от университета "Джонс Хопкинс " съпоставиха резултата на вечерята в 18 ч. и 22 ч. върху доброволци. Така те потвърдиха, че яденето преди сън усилва кръвната захар, а оттова и риска от диабет, като утежнява глюкозната приемливост и понижава изгорените мазнини, предава Българска телеграфна агенция.

"Ефектът от късните вечери варира доста измежду хората и зависи от времето, когато си лягат - изясни доктор Джонатан Джън от екипа. - Това проучване демонстрира, че някои са по-уязвими от други ".

От предходни проучвания е известно, че яденето късно вечер е обвързвано със затлъстяване и метаболитен синдром. Новото проучване обаче е изключително детайлно. Доброволците са носели устройства, проследяващи придвижването, кръвта им е била изследвана на всеки час, следен е сънят им, сканирани са телесните им тлъстини, проследено е изгарянето на мазнини от храната с нерадиоактивни детайли в нея.

Доброволците в проучването са си лягали в 23 ч. Нивото на глюкозата след късната вечеря се е покачвало с 18 % повече, а изгорените мазнини са намалявали с към 10 % спрямо ранната вечеря.

"Ефектът, който наблюдавахме у здрави доброволци, може да е по-прононсиран у хора със затлъстяване или диабет, които към този момент имат влошен метаболизъм - сподели ръководителят на екипа доктор Чънцзюан Гу. - Трябва да създадем повече опити, с цел да установим дали резултатът продължава с времето и дали зависи повече от държанието, да вземем за пример лягането малко след вечерята, или от биологичния часовник ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР