Късметлията, който извади Богоявленския кръст тази година от водите на

...
Късметлията, който извади Богоявленския кръст тази година от водите на
Коментари Харесай

33-годишният Ивайло Михайлов извади Богоявленския кръст от водите на река Струма в Симитли 



Късметлията, който извади Богоявленския кръст тази година от водите на река Струма в Симитли, е 33-годишния Ивайло Михайлов от Симитли.Над 15 смели момчета се бориха, с цел да извадят Кръста от студените води на река Струма. Борбата продължи няколко минути до момента в който Ивайло улови и подвигна християнския знак на Богоявление.

Отец Спас отслужи Богоявленската работа, а ритуалът по освещаване на водата се организира на новият мост над реката. Малко преди да стартира търсенето на кръста във водата, свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма на Йордановден.

По традиция кметът на общината Апостол Апостолов подари късметлията Ивайло със златен кръст и синджир. Всички момчета, усмелили се да влязат в студените води, както и огромна част от наблюдаващите на моста и по брега на реката отидоха персонално да поздравят късметлията и да му пожелаят да бъде здрав през новата година.Традицията повелява късметлията на Йордановден да влезе с кръста във всяка къща в Симитли и до 14 януари да го върне в църквата. Чакан посетител във всяко едно семейство ще бъде Ивайло.

Общинска администрация и кметският кабинет бяха първото място, на което бе посрещнат младият късметлия. Кметът Апостолов му пожела да е здрав и блажен. До няколко дни Йордановският кръст ще стигне до всяка къща в града.От години традицията в Симитли повелява – младежът или мъжът, избавил Богоявленската реликва, да подарява част от събраните средства от обиколката си из домовете за определена от него благотворителна идея или за облагородяване на родния град. Традицията ще я продължи и Ивайло, който също ще подари средства в идеята.

Преди хвърлянето на кръста в реката, отец Спас отслужи света литургия в храм " Рождество Богородично " - гр. Симитли и организира обичайния търг за църквата в Симитли, като „ продаде “ за ден свещения кръст и икони. Кметът Апостол Апостолов откупи иконата на своя покровител Свети Мина.

В храм „ Рождество Богородично “ - гр. Симитли свещ за здраве възпламениха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, ръководителят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, чиновници на общинска администрация и десетки поданици и посетители на града.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР