Къщата на Димитър Талев в родния му град Прилеп в

...
Къщата на Димитър Талев в родния му град Прилеп в
Коментари Харесай

Трагично! Родната къща на Димитър Талев се руши


Къщата на Димитър Талев в родния му град Прилеп в Северна Македония се разрушава. Легендарната къща, която е разказана в " Железния светилник " като дом на семейство Глаушеви, е благосъстоятелност на фамилията на Снежана Аческа от 1926 година Жената желае да я продаде единствено и само на българската страна. Но страната ни не демонстрира интерес към този момент две десетилетия.

Къщата, в която е роден и израснал Димитър Талев в Прилеп. “Железният светилник ” разказва живота на семейство Глаушеви точно в този дом. Сега се разрушава.

" Аз съм ядосана на България. Много. Идва ми да натупам некого ", споделя Снежана Аческа, притежател на къщата.

Собственикът на къщата Снежана Аческа към този момент 20 години моли българските управляващи да я купят и да я трансфорат в културен център.

" И България май е глуха. Има ли уши, или няма, аз не знам ", споделя още Снежана Аческа.

Семейството на Снежана е притежател на парцела от две генерации.

" - Вие по какъв начин разбрахте кой е Димитър Талев? - Аз инцидентно. Те пристигнаха учителки от гимназията " Димитър Талев " от Пловдив. И директората ме попита най-любезно дали може да одържам един час ", споделя Аческа.

А стотици българи, които вървят на специфични екскурзии в Северна Македония, не престават да идват и да желаят да видят къщата на Султана от " Железния светилник ". Но не могат да влязат, тъй като парцелът е в окаяно положение. Семейството не може да го поддържа със лични средства.

" Най-малко 2 милиони българи минали са през тая къща. Цели рейсове, групи, поединично хора, никой не е върнат ", изясни Снежана Аческа.

Фондация “Димитър Талев ” към този момент четири години не може да събере нужните средства, с цел да откупи къщата.

" Българската страна страни от този въпрос. Димитър Талев е създателят, индивидът, духовникът, който събира двете страни. Това е индивидът, който е разказал всичко и е провокирал сълзите на македонския народ, който сега живее там ", съобщи Димитър Тошев, член на фондация " Димитър Талев " - Сандански.

Източник: БНТ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР