Кървавият Великден в Шри Ланка взе над 200 жертви след

...
Кървавият Великден в Шри Ланка взе над 200 жертви след
Коментари Харесай

Кървав Великден в Шри Ланка, 8 взрива взеха над 200 жертви

Кървавият Великден в Шри Ланка взе над 200 жертви откакто атентатори взривиха бомби в 5 църкви и три хотела. Поне на три места адските машини бяха задействани от самоубийци. Атаките станаха по време на празничните служби, когато храмовете бяха цялостни с хора. Първите 6 бомби гръмнаха едновременно в страната, до момента в който последните две - часове по-късно

Късно вечерта беше разкрита и обезвредена още една бомба в столицата Коломбо. Шестима българи се оказаха посред терора в един от нападнатите хотели, само че се измъкнаха невредими.

13 души досега са арестувани по отношение на атентатите, оповестиха вечерта от полицията в островната страна. Властите задържала микробус в столичния квартал " Велавате " по съмнение, че с него са транспортирани експлозивите, с които са били осъществени смъртоносните офанзиви, оповестява “Спутник нюз “.

По- рано  премиерът Ранил Викремесинге заяви за първите осем арестувани, че са жители на Шри Ланка. Викремесинге беше безапелационен, че проверяващите ще ревизират и вероятни връзки на атентаторите с възможни групировки „ оттатък океана “.

" Аз виждам сериозна офанзива, целяща да дестабилизира страната и стопанската система. Решително съдя нападенията, ориентирани против религиозни Институции и хотели ", сподели министър председателят.

В сл едващите 24 часа президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена ще назначи специфична комисия, която да проверява координираните бомбени офанзиви в островната страна. Комисията би трябвало да откри освен обстоятелствата към нападенията, само че и аргументите и предпоставките за тях.

На територията на цялата страна се правят полицейски акции и обиски в търсене на виновните за атентатите. Все още никой не е поел отговорност за офанзивите, само че управляващите допускат, че те са дело на една организация. 
 

Жертвите на нападенията са минимум от осем разнообразни националности

Загинали са петима английски жители, измежду които двама с двойно американско и английско поданство. Трима индийци, трима датчани, двама китайци, двама турци, един холандец и един португалец са измежду жертвите. Министерството на вътрешните работи на Шри Ланка заяви, че девет задгранични жители се водят за безследно изчезнали. 25 тела на жертви към момента не са разпознати и има опасения, че те също са на задгранични туристи. Най-малко 215 души са били убити при нападенията против хотели и църкви, а ранените са повече от 500

Загиналите в столицата Коломбо, където са атакувани три хотела - “Шангри-Ла ”, “Кингсбъри ” и Cinnamon Grand Colombo, и черквата “Св. Антоний ”, са минимум 50 и порастват.

Още 67 души са убити в черквата “Св. Себастиан ” в град Негомбо, който се намира директно до столицата и има преобладаващо католическо население. 25 са намерили гибелта си при гърмеж в църква в Батикалоа, в източната част на острова. Представител на болничното заведение в Батикалоа сподели, че там са ранени 300 души.

След първите 6 гърмежа нов избухна край зоологическата градина в столицата Коломбо, където починаха минимум двама души. Осмата детонация стана в жилищен квартал в предградието Дематагода. Там бяха убити трима служители на реда при спецакция против обвинен, който взриви адска машина преди да бъде арестуван.

Правителството на Шри Ланка вкара полицейски час и спря достъпа до обществените мрежи

. Решението беше взето, с цел да се спре всеобщата суматоха и разпространяването на подправени вести за офанзивите. Правителството беше изрично – достъпът до обществените мрежи и приложенията за текстови известие е единствено краткотрайно стеснен, и прикани жителите да запазят успокоение и да съблюдават напътствията на органите на реда.

Главният полицейски шеф на Шри Ланка е издал предизвестие за нараснала паника на територията на цялата страна още преди 10 дни за предстоящи бомбени офанзиви, планувани от атентатори самоубийци в емблематични църкви в страната. Пуджут Джаясундара е изпратил предизвестието до високопоставени лица в държавното управление още на 11 април.

Всички вечерни служби за католическия Великден в църквите в Шри Ланка бяха анулирани, а учебните заведения бяха затворени най-малко за 2 дни. Държавните авиолинии оповестиха, че пасажерите ще бъдат допускани от полицията до летището, в случай че покажат билетите и паспортите си на пунктовете за инспекция.

Това е

най-мащабното терористично нахлуване в Шри Ланка от края на гражданската война

с “Тамилските тигри ” преди 10 години. Християнски организации споделят в последно време, че са унизени от екстремистки настроени будисти. В страната с население от 21 милиона души живеят към 1,2 милиона католици. Будистите съставляват към 70% от популацията, 12% са хиндуисти, мюсюлманите са 10%, а 7% са християни. Редица международни водачи, измежду които Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Жан-Клод Юнкер, Реджеп Ердоган и Тереза Мей осъдиха офанзивите. Турският президент назова нападението “атака против цялото човечество ”, а немската канцлерка разгласи, че тероризмът и варварството в никакъв случай няма да победят. Президентът на Съединени американски щати предложи помощ на Шри Ланка.

Папа Франциск също осъди нападенията в края на великденското си обръщение за католиците

Той разгласи, че с горест и болежка е научил новините за ужаса в Шри Ланка. “Оставям в ръцете на Бога трагично починалите и се апелирам за всички, потърпевши от това трагично събитие ”, сподели главата на Римокатолическата черква.

Шестима българи са били в нападнатия хотел “Шангри-Ла ”, само че не са потърпевши.  Премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и външната министърка Екатерина Захариева осъдиха атентатите в Шри Ланка. “Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви дела. Пожелавам бързо възобновяване на всички потърпевши ”, написа министър председателят Борисов.

Румен Радев изрази съболезнования на президента Майтрипала Сирисена. Държавният ни глава дефинира нападенията против религиозни храмове и почтени жители като изключително непоносим и безчовечен акт.

Захариева пък акцентира, че България осъжда по най-категоричен метод тероризма във всичките му форми, и има вяра, че виновните за тези атентати ще бъдат изправени пред правораздаването.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР