Карцином или метастази в черния дроб е една от зловещите

...
Карцином или метастази в черния дроб е една от зловещите
Коментари Харесай

Микропроцедура срещу рак на черния дроб

Карцином или метастази в черния дроб е една от злокобните диагнози за доста пациенти. Анадолу Медицински Център предлага локално, бързо и дейно лекуване на рак на черния дроб.
 1800 сполучливи трансплантации  Ново потомство Кибернож M6
Химио/радиоемболизацията е минимално инвазивна процедура за локално лекуване. Прилага се непосредствено върху злокачествената тъкан и в този смисъл е щадящо за останалите органи, а най-голямото й преимущество е, че не предизвиква странични резултати. Процедурата може да се извърши в амбулаторни условия за малко време, не постанова банкет на други лекарства и най-много има висока успеваемост.

За разрастването и разпространяването на раковите кафези са нужни повече сила и хранителни субстанции, в сравнение с за здравите тъкани. При процедурата по емболизация съдовете, които доставят раковите кафези, се доближават посредством катетърната ангиография и в тумора се вкарват емболизиращи сътрудници.
В взаимозависимост от типа на тези сътрудници има два типа емболизация. Химиоемболизацията се реализира чрез микросфери, съдържащи лекарства за химиотерапия. Целта е по едно и също време да се блокират кръвоносните съдове, които доставят раковите кафези, и да се вкара химиотерапевтик непосредствено в злокачественото образувание. По този метод раковите кафези освен биват лишени от сила и хранителни субстанции, а по-дълго време остават под въздействието на висока доза химиотерапия. При радиоемболизацията микросферите съдържат радиоактивен изотоп (Итрий 90). Чрез катетърната ангиография тези микросфери се вкарват непосредствено в злокачественото образувание, а тяхната радиация го унищожава.

И двата типа емболизация се ползват за лекуване на злокачествени формирания на черния дроб. Химиоемболизацията е подобаваща както при примитивен карцином (хепатоцелуларен карцином и холангиокарцином), чийто генезис е в самия черен дроб, по този начин и при вторични формирания (метастази), които се разсейват в черния дроб от други области като дебело черво, гърди, невроендокринни тумори и други

Химиоемболизацията е една от най-често избираните процедури за лекуване на първоначални тумори, които не реагират на общоприетата систематична химиотерапия и/или не могат да се отстранят оперативно. Може да се приложи и като лекуване, съпътстващо систематичната химиотерапия. Процедурата може да се извърши като подготовка за хирургично лекуване и даже за трансплантация. Радиоемболизацията повлиява даже, когато систематичната химиотерапия не е ефикасна, химиоемболизацията е рискова, тумора не предстои на хирургично премахване. Лечението с вътрешна радиация е доста ефикасно и безвредно в случаи, при които другите способи на лекуване са неуместни, рискови или неефективни.

Химио/радиоемболизацията наложително се прави от екип експерти. В Анадолу Медицински център работят особено подготвени интервенционални радиолози, специализирали в съответната област с интернационална подготовка (CIRSE - Европейска асоциация на сърдечно-съдовите и интервенционалните радиолози). Във всички стадии на процедурата взе участие и експерт по здравна онкология или ядрена медицина, който има водеща роля за определянето на безвредна доза химиотерапевтик или радиация.

Процедурата се прави под локална или обща анестезия според от положението на пациента, вида чернодробен карцином и потребления емболизиращ сътрудник. Химиоемболизацията трае към 1-2 часа, само че пациентът би трябвало да останете в болничното заведение, с цел да получи превантивни антибиотици и грижа при възможни болежка и гадене. Пациентите нормално се връщат към естествения си темп на живот 1-2 дни след процедурата. Радиоемболизацията се прави на два стадия през 7-10 дни.

В първия стадий се прави ангиография за визуализиране на кръвоносните съдове, а през катетъра се инжектира маркер изотоп, с цел да се пресметна точната доза за ефикасно лекуване, тъй че да не се образуват нездравословни утаявания отвън тумора. Този стадий може да се преглежда като симулация на процедурата. На втория стадий се прави ангиография, при която се инжектира изчислената доза Итрий 90 за най-благоприятен резултат от този тип лекуване. Ангиографията и ядрената визуализация траят 2-3 часа. Пациентът може да се прибере у дома 4-6 часа след процедурите, тъй че в множеството случаи е задоволителен един ден болничен престой. Някои пациенти могат да бъдат изписани и на същия ден, без да се постанова хоспитализация.

Около 70% от пациентите с разнообразни типове рак на черния дроб реагират позитивно на този способ на лекуване. Но въпреки всичко химио/радиоемболизацията е прийом за използване на лекуване, а не обезпечен лек. Много научни проучвания потвърждават, че тя удължава преживяемостта и усъвършенства качеството на живот при пациенти с рак на черния дроб. Крайният клиничен резултат в огромна степен зависи от стадия на болестта и общото положение на пациента.

Повече може да научите от www.anadolumedicalcenter.bg.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР