Картата на районите в България ще бъде преначертана. Това съобщи

...
Картата на районите в България ще бъде преначертана. Това съобщи
Коментари Харесай

Ново райониране прекроява картата на България

Картата на регионите в България ще бъде преначертана. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния надзор в петък.

Предвижда се сегашните шест региона на обмисляне да бъдат окрупнени или изменени, тъй като част от тях към този момент не дават отговор на европейските критерии ,

осведоми в. „ Сега “.

Северозападът изиска самостоятелност и собствен Пучдемон

Междуведомствена работна група към този момент е създала три разновидността за ново териториално систематизиране. Според тях регионите ще са четири, пет или шест, само че с друг обсег. В момента България е разграничена на шест региона – Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен.

Едно от предложенията планува сегашният Северозападен район (Видин, Монтана, Враца), който е най-бедният освен в България, само че и в целия Европейски Съюз – да се събере с областите Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник в нов Западен регион. При този вид област София-град ще бъде независим регион. Има и вид, в който Северозападът ще стане част от нов Дунавски район в който ще влязат и множеството области на север от Балкана. Варна, Добрич и Шумен пък ще са дружно със Сливен, Ямбол и Бургас в Черноморския регион.

Реформата в районирането се постанова най-много поради запустяващия Северозападен регион .

Там към този момент живеят по-малко от изискваните съгласно европравилата за районно разделяне 800 хиляди души. Очертава се в околните години това да се случи и със настоящия Северен централен регион, където популацията е достигнало тази граница. Според европейския правилник популацията в един регион за обмисляне не трябва да пада под 800 000, както и да надвишава 3 млн. души.

„ Вариантите занапред ще се разискват

от комисиите в Народното събрание, районните и регионалните препоръки за развиване, неправителствените организации и други “, изясни Николай Нанков пред депутатите.

Той акцентира, че работната група е отворена за оферти и увери, че няма да се стига до извънредно решение още тази година. Новото райониране, съобразено с европейските критерии, би трябвало да влезе в действие за идващия програмен интервал – 2021-2027 година, с цел да няма проблеми с усвояването на евросредствата за районно развиване от новия бюджет на Европейски Съюз.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР