Карловското село Климент става най-красивата приказка в Средногорието. По старите

...
Карловското село Климент става най-красивата приказка в Средногорието. По старите
Коментари Харесай

Шевици грейват по дуварите на Климент

Карловското село Климент става най-красивата приказка в Средногорието. По старите дувари на основната улица към този момент блеснат пъстри национални шевици и претекстове от българска бродерия, изрисувани от доброволци от селото. Първи дружно с локалните младежи да доукрасят се захвана кметът Мано Манов. Новата одеждa на Климент е по план на кметството, финансиран от Министерство на културата.

„ Фолклорна палитра от климентски обичаи “ е план за креативен срещи на локалните хора, гостите на селото и туристите, които чакаме, с културния живот на селото, сподели Мано Манов.

Шевиците по дуварите са единствено част от огромен план за атракции, представящи живота на село отпреди 100 години, изясни кметът. В Климент към този момент се построява галерия навън. Тя се състои от тематични пана, изобразяващи подиуми от живота на климентци отпреди 100 години. Там са цветните изображения на селски труженици, които отглеждат крава, берат рози, на локален кукер с пъстрия костюм, на коледар и майстор, на певиците на селото. Паната дават опция екскурзиантът да „ влезе “ в техните облици, с цел да се снима с някои от тях и да се трансформира в един от героите на село.

Амбицията на кмета и жителите на селото е да трансфорат част от основната улица в ново културно пространство, одухотворено с тематични арт съоръжения. Част от това са и художественото изрисуване на шевици, бродерии и гайтанджийски плетива върху локални табанлии каруци и остарели дувари по основната улица.

По този метод ще изразим силата на фолклорната традиция, родовата памет и обредност, които жителите ни съумяват да запазят и предават напред от епохи, споделя Мано Манов.

В огромна железна книга, сложена при започване на изложбата, ще опишем на български и британски език културния календар на Климент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР