Кърджали. Ето че след изключително успешните разкопки в средновековния замък

...
Кърджали. Ето че след изключително успешните разкопки в средновековния замък
Коментари Харесай

Римска монета от епохата на Тетрархията и ограбена гробница на епископ от 5-6 век бележат началото на археологическа кампания 2021 на Перперекон

Кърджали. Ето че след извънредно сполучливите разкопки в средновековния палат Вишеград, екипът на проф. Николай Овчаров е към този момент на античния и феодален град Перперикон. С повече от 60 служащи и за три месеца стартира следващата 21-а археологическа акция на този най-известен обект на културно-историческия туризъм в България. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров . През това лято не престават изследванията на Южния квартал, където преди няколко години бе разкрита най-голямата раннохристиянска черква в Родопите. Това е голяма трикорабна базилика с дължина 34 м, евентуално представлявала център на огромната архиепископия Родопи от 6-7 век.

През предходната година от запад археолозите попаднаха на серия монументални здания, където се е намирала резиденцията на архиереите. Особено забележителна е ротондата-мавзолей, в която евентуално е бил заровен някой от най-изтъкнатите църковни водачи на християните във Великата планина. Нейните архитектурни паралели водят към центъра на късната Римска империя и по-специално – към проекта и формата на мавзолея на Теодорих от Равена.
Тазгодишните разкопки целят да разкрият останалите елементи от архиерейската резиденция. Още през първите дни от акцията археолозите извадиха от земята десетки находки – монети, фибули с надписи, украшения. Сред тях е забавен чудесно непокътнатия образец на фолис от края на 3 и началото на 4 в., когато след дългото еднолично ръководство на император Диоклециан Римската империя е ръководена от тетрархията на двама августи и двама цезари. От предходните изследвания е известно, че точно в тези десетилетия огромният и значим град получава мощни крепостни стени, предопределени да го бранят от нашествията на варварите.

Много забавна е и гробницата на архиерей от 5-6 век, която за жалост е ограбена още в древността. Както доста други уреди на Перперикон тя е напълно изсечена в скалите и е била покрита с солиден каменен похлупак. Днес скелетът на висшия свещеник липсва, само че предназначението на гробницата проличава от присъщата ориентировка север-юг и от характерната седалка, поддържала тялото на покойника в полуседнало положение. Това са белези, отличаващи архиерейските погребения от тези на елементарните хора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР