Карантина може да се въвежда и за територии, каза МариновГраниците

...
Карантина може да се въвежда и за територии, каза МариновГраниците
Коментари Харесай

Няма да затварят границите. Засега!

Карантина може да се вкарва и за територии, сподели Маринов

Границите на България към този момент няма да бъдат затваряни. Това заяви вътрешния министър Младен Маринов на брифинг в Народното събрание след въвеждането на изключително състояние за един месец - до 13 април. Целта е да спрем болестта, не стопанската система, сподели преди този момент в пленарна зала министър председателят Бойко Борисов. Препоръчва се обаче хората да не пътуват. Външно министерство пусна лист на 12 страни в нараснал риск, Иран, Китай и Италия са на първите три места в него.

Карантината може да се вкарва както във връзка с лица, по този начин и на територии, и тогава Министерство на вътрешните работи ще предприеме ограничения, сподели още Маринов. Кабинетът и спешния щаб приканиха още на изключителното съвещание на кабинета в четвъртък вечерта хората да не пътуват нито в страната, нито отвън нея, в случай че няма някаква последна нужда за това.

Вицепремиерът Томислав Дончев също прикани да се лимитират пътуванията до рисковите страни.
Извънредно състояние не значи, че животът стопира. Целта е да се развържат ръцете на държавните институции, изясни Дончев като подсигурява, че риск от противоправни дейности няма.

Разочарование, че огромна част от хората не съблюдават строгата дисциплинираност, която се изисква и чака при пандемия, показаха и представителите на кабинета и националният спешен щаб. Затова са нужни и промени в Наказателния кодекс с въвеждането на санкция и затвор, сподели Дончев. При неспазване на карантина сега Наказателният кодекс планува година затвор. Обмисля се обаче въвеждането на санкции до 5 000 лева и прекъсване на обществени заплащания.

Ситуацията може да се трансформира всекидневно, ограниченията ще бъдат затягани или либерализирани според от нея, сподели още Томислав Дончев. Той настоя най-малко за две седмици да бъдат затворени нощни заведения и питейни заведения, следва решение за заведенията за хранене.

Имаме желанието, доколкото разрешават опциите на бюджета, да подпомогнем бизнеса, само че не и да излагаме на фискален риск страната, сподели Дончев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР