Карантина или не – това е въпросът. Или поне това

...
Карантина или не – това е въпросът. Или поне това
Коментари Харесай

Ноу хау: Шри Ланка пусна туристи, но в био балони

Карантина или не – това е въпросът. Или най-малко това беше за страните, обсъждащи по какъв начин да се оправят с идващите интернационалните пасажери, написа Моника Бюканън Питрели от CNBC Global Traveler, представена от financebg.com.

Но всичко се промени предишния месец, когато Шри Ланка още веднъж отвори границите си с условие, друго от всяка друга страна – не дава на туристите независимост на деяние на острова, само че и не ги заключва в хотелска стая за две седмици.

Председателят на туризма на Шри Ланка Кимарли Фернандо назова тези ограничения „ нова идея “, създадена от туристическия орган, която разрешава на туристите да пътуват из страната в „ био балони “, или блуждаещи полуизолирани групи, които разрешават на туристите да прегледат забележителностите, без да се смесват с локалното население, осведоми infostock.bg.

Правилата важат през първите две седмици от престоя им.

Правила на „ био-балона “

Когато Шри Ланка отвори още веднъж границите си на 21 януари, тя стана една от дребното азиатски страни, в това число Малдивите, които разрешиха на задграничните пасажери да влязат в страната без строга карантина.

Но туристите не са изцяло свободни да отидат там, където желаят. „ Био-балоните “ на Шри Ланка разрешават на почиващите да се движат из острова, при изискване че:

Настаняват се в утвърдени хотели

Посещават утвърдените места в несъмнено време.

Пътуват с самостоятелен превоз

Редовно се тестват за Covid-19

Въздържат се от връзка с локалното население

Тези правила би трябвало да се съблюдават през първите две седмици след влизането в Шри Ланка. След това гостите могат свободно да „ взаимодействат с локалната общественост “ и да се реалокират „ в жилище по собствен избор “, съгласно брошурата за сигурност, издадена от Министерството на туризма на страната.

За първи път този проект е тестван в пилотен план с украински туристи в края на декември 2020 година

Къде пасажерите могат да останат

Към 17 февруари има 98 сертифицирани хотела от Ниво 1, където пасажерите могат да отседнат през първите две седмици от пътуването. Списъкът включва хотели и вили в туристически горещи точки като Бентота, Хале, Канди и столицата на Шри Ланка Коломбо.

Хотелите покриват редица бюджети, от къщи за посетители в парадайса за сърфиране Хикадува, до палатки наоколо до националния парк Яла  и ултралуксозните Ani Villas в Дикуела.

Два хотела на Stef в страната – Amangalla и Amanwella – са в листата, както и няколко реставрирани английски бунгала, които съставляват Цейлонските чаени пътеки в хубав регион на чаени плантации.

За разлика от строгата карантина, пасажерите не са лимитирани до хотелските си стаи през първите две седмици от пътуването. Гостите „ могат да се възползват от всички улеснения на хотела, в това число плажа “, сподели Фернандо пред CNBC Global Traveler.

Хотелите би трябвало да работят на 75% от потенциала, оставяйки останалите стаи отворени, с цел да изолират всички посетители, които имат позитивен тест за Covid-19. Тази алтернатива е налична единствено за тези, които нямат признаци. Заразените пасажери, които демонстрират признаци на Covid-19, би трябвало да бъдат изолирани в частна болница.

„ Във всички сертифицирани хотели има доктор “, сподели Фернандо. Тези лекари би трябвало да следят личния състав и гостите на хотела за признаци на Covid-19 и да изпращат ежедневни отчети до държавните органи, съгласно брошурата за сигурност на Шри Ланка.

Персоналът, който е в директен контакт с гостите, няма право да напуща хотела по време на престоя на гостите и в границите на 14 дни по-късно. И в случай че не са изцяло оборудвани с персонални защитни средства (ЛПС), жителите на Шри Ланка, които влизат в контакт с туристи – като водачи и водачи – би трябвало да бъдат сложени под карантина в границите на 14 дни след края на обиколката, осведоми infostock.bg.

 Резултат с изображение за „ шри ланка “

Къде пасажерите могат и не могат да отидат

През първите две седмици от пътуването пасажерите имат право да се движат сред хотелите и да посещават утвърдени туристически обекти, при изискване че ги посещават в избрани шпации от време, избрани за туристите. Когато излязат, те би трябвало да се въздържат от връзка с локалните поданици, както и с други пасажери.

Туристите би трябвало да провеждат превоз посредством своите хотели или посредством сертифициран екскурзовод.

Списъкът на местата, които пасажерите могат да посетят, включва някои от най-известните забележителности на Шри Ланка, в това число крепостта Сигирия и античните градове Анурадхапура и Полонарува. Националният парк Яла и обиколките за наблюдаване на китове покрай град Мириса също са в листата.

Пещерният храм Дамбула и форт Хале от 16-ти век, и двата обекта на международното завещание на ЮНЕСКО, не са отворени за туристи.

Необходимо е авансово обмисляне за всички външни пътувания, в това число спирки за хранене и други почивки.

Честото тестване на Covid

Пътуващите до Шри Ланка би трябвало да преминат най-малко два теста за Covid, а може би и повече, според от продължителността на престоя им.

Тестовете за Covid се изискват първо в границите на 96 часа след заминаването и по-късно при кацане в Шри Ланка. Тези, които остават по-дълго от пет дни, би трябвало да преминат третия тест, а тези, които остават по-дълго от две седмици, би трябвало да преминат четвъртия тест.

Децата под 12-годишна възраст са освободени от теста, в случай че нямат признаци на болестта или не са в непосредствен контакт със инфектиран пасажер.

Пътниците също би трябвало да аплайват за виза, преди да заминат. Преди туристите да резервират своите хотели, е належащо да закупят застрахователна лавица Covid-19 (12 долара) и да предплатят за проби Covid-19 (40 $ всеки).

Визи не се издават на хора, които са били в Обединеното Кралство две седмици преди да влязат в Шри Ланка.

 Резултат с изображение за „ шри ланка “

Привличат ли „ био-балоните “ туристи?

На 15 февруари Кимарли Фернандо от туристическия отдел на Шри Ланка съобщи пред CNBC, че от откриването на страната на 21 януари на територията ѝ са пристигнали 3820 души.

„ В съпоставяне с първите две до три седмици с туристите, пристигнали в Малдивите през юли 2020 година, пристигналите в нашата страна са малко повече “, сподели тя.

Фернандо съобщи, че пасажерите, които идват, са от Германия, Русия, Украйна и емигранти, живеещи в страни от „ ССЗ страните “, като засяга страните членки на Съвета за съдействие на страните от Персийския залив, Бахрейн, Оман, Катар, Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените Арабски Емирства.

Тя добави, че Шри Ланка също чака „ балонно съглашение “ за започване на полети от Индия.

 Резултат с изображение за „ шри ланка “

До октомври предходната година Шри Ланка имаше ниски равнища на зараза с Covid-19. Оттогава случаите на болестта непрекъснато се усилват, като броят на инфекциите доближи своя връх по-рано този месец.

Според данните, събрани от Университета „ Джон Хопкинс “, в страна с население от 21.5 милиона души до момента са доказани повече от 77 000 случая. През последните две седмици са регистрирани съвсем 11 500 случая.

Шри Ланка стартира имунизационна акция в края на януари. Кимарли Фернандо сподели пред CNBC, че здравните чиновници ще стартират да имунизират всички останали чиновници в туристическата промишленост „ през идващите няколко седмици “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР