Карамбола представлява плодът на дървото Averrhoa carambola, което принадлежи към

...
Карамбола представлява плодът на дървото Averrhoa carambola, което принадлежи към
Коментари Харесай

Карамбола

Карамбола съставлява плодът на дървото Averrhoa carambola, което принадлежи към семейство Киселичеви. Познат е още под наименованието звезден плод. Родината на карамболата са Молукските острови и остров Цейлон. В дивата природата карамболата се среща в гористите региони в Индонезия.

Култивирани сортове от карамбола се отглеждат в Индонезия, Индия, Южен Китай, Филипините, някои елементи на Съединени американски щати и Виетнам.

Плодът на карамболата е меснат, обагрен в разнообразни нюанси на жълтия цвят. Големината на плода варира – от кокоше яйце до огромен портокал. При напречно разсичане се получава откъслек във формата на звезда, оттова идва и наименованието му “starfruit ”, което в превод значи звезден плод. Вкусът на карамболата се дефинира на нещо приблизително сред ябълка, слива и грозде.

Видове карамбола

Съществуват два съществени типа карамбола – първият е с по-дребни плодове, които са кисели и с доста мощен аромат; вторият е с по-едри плодове и мек усет, с ниско наличие на оксалова киселина. Именно тя дава киселия усет на плодовете.

Състав на карамбола

 Звездовиден плод - Карамбола

В състава на звездния плод влизат органични киселини, витамини В1, В2 и В5, витамин С, бета каротин, минералите калций, желязо, фосфор, натрий, калий.

100 г карамбола съдържат 31 ккал, 6.7 г въглехидрати, 0.3 г мазнини, 2.8 г фибри, 1 г белтъчини.

Избор и предпазване на карамбола

Избирайте плодове карамбола, които имат постоянен жълт цвят на кората и кафеникави ръбчета. Наситено кафяв цвят по ръбовете и оранжево оцветяване по кората са индикатор за прекомерно дълго престояване на плод и загуба на по този начин присъщите мирис и усет.

Ако по кората има зеленикави оттенъци, това значи, че вътрешната част към момента не е добре узряла. В подобен случай може да оставите карамболата да дозрее в домашни условия.

Все още зелените плодове би трябвало да се оставят на стайна температура, само че добре узрелите поставете в найлонов плик в ледник.

Карамбола в кулинарията

Узрелите плодове карамбола могат да се употребяват пресни. Кожата на карамболата е годна за консумация, а месестата част е доста сочна и леко стипчива. Някои сортове са сладки, а други – леко кисели. Ако решите може да добавите карамболата към салати, морски блага и ястия с авокадо или пък пица.

В Китай карамболата се употребява в композиция с риба, а на Малайският полуостров задушават плодовете с карамфил и захар, а от време на време и ябълки. Зелените плодове карамбола се мариноват като туршия или се варят дружно със скариди – нещо типично за Тайланд.

 Пица с карамбола

Във Филипините доста постоянно употребяват сока от карамбола за овкусяване. Цветовете на карамболата са кисели и се прибавят към салати на остров Ява. В Индия пък се подготвят под формата на разнообразни консерви. Карамболата е съвършен вид за украса и декорация на плодова салата, торти, мелби, коктейли. Неповторимата му звездовидна форма ще придаде другоземен аспект на всяко едно ядене.

Ползи от карамбола

Карамболата има освен атрактивен външен тип, само че и значими здравословни качества. Карамболата има доста положително антимикробно и антиоксидантно деяние. Добър източник е на фибри и спомага за намаляването на холестерола и високото кръвно налягане.

Полезен е за зъбите и венците, пази организма от разнообразни инфекции. Карамболата е един от най-подходящите плодове за спазващите диетични режими.

В азиатската национална медицина се употребяват листата и цветовете на карамбола. Интересен факт е, че сокът от киселите плодове карамбола съдържа оксалова киселина и отстранява петна от облеклата. С късче карамбола може да полирате артикули от месинг и мед.

Вреди от карамбола

Не прекалявайте с потреблението на карамбола, в случай че страдате от гастрит, язва на дванадесетопръстника, ентероколит, тъй като в противоположен случай може да зародят неприятни признаци. Освен това огромното количество оксалова киселина, което съдържа карамболата, може да наруши солевия метаболизъм в организма и да се получат бъбречни проблеми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР