Карадайъ: Когато стане дума за политика, майсторите са в ДПСНай-малко

...
Карадайъ: Когато стане дума за политика, майсторите са в ДПСНай-малко
Коментари Харесай

Защо съдбата отреди на ДПС първото място

Карадайъ: Когато стане дума за политика, майсторите са в Движение за права и свободи Най-малко 5 пъти партията обезпечава сигурност и непоклатимост в България
Дали Движение за права и свободи получи знак от ориста, когато жребият на ЦИК им отреди първото място в бюлетината? Това занапред ще се обяснява.

Но единствено дни след началото на акцията стана ясно за какво Движението реши да постави като слоган за акцията си двете най-дефицитни за днешното време думи - сигурност и непоклатимост.      

Отговорът го даде ръководителят на партията Мустафа Карадайъ: В сложни и тежки времена постоянно идва ред на Движение за права и свободи. Какво стои зад тази фраза?

Най-малко пет пъти за 32 години преход Движение за права и свободи е имала решаваща роля за пътя, посоката и развиването на страната ни. Пет пъти във време на извънредно разделяне и опълчване партията е осигурявала сигурност и непоклатимост.

1. Спря реваншизма, наложи заедността

В бурните стартови години на 90-те не различен, а Движение за права и свободи първа сподели НЕ на реваншизма. Въпреки опитите за насилствена асимилация преди този момент. Майските събития доведоха до рухване на тоталитарния режим и раждане на демокрацията.

Движение за права и свободи бе в основата на митингите, които смъкнаха Андрей Луканов.

Самото основаване на Движение за права и свободи с философията за заедността на доктор Ахмед Доган внесе в политиката ни концепцията за обединяване.

Тя бе отстоявана от Доган на Кръглата маса, чийто смисъл бе другите партии с техните противоположни идеологии да седнат едни против други и дружно да начертаят новия път на България. А тогава опълчването бе същинско.

Движение за права и свободи протегна ръка за единодушие и при съставянето на първото демократично държавно управление на България - на Филип Димитров.

От тогава до през днешния ден Движението си слага за цялостен да пази целостта, мира и стабилността.

2. Кабинетът " Беров " прескочи инфлацията

В зората на демокрацията Съюз на демократичните сили се провали в ръководството, когато изолира Движение за права и свободи. Едни от най-успешните министри в кабинета на Филип Димитров бяха посочените от Движение за права и свободи. Реваншизмът не може да се победи с реваншизъм, той единствено ражда контрареваншизъм, постоянно споделя през днешния ден Карадайъ. Примерите за това са още преди 30 години, когато се роди синият реваншизъм против Българска социалистическа партия. А по-късно и против Движение за права и свободи. Разделителните линии доведоха на рухването на Филип Димитров.

И тогава времената бяха не по-малко сложни от в този момент. Инфлацията потегли и несъмнено би била галопираща, в случай че Движение за права и свободи не бе дало мандат за кабинета на Любен Беров. Тогава Движение за права и свободи като трета мощ събра първите две - даде мандат за държавно управление, а сини и червени влязоха в него. Кабинет от специалисти, с явен небосвод на деяние, с стратегия и точни цели. Колкото и към момента политиците да спорят в оценките си за този интервал, резултатът налице - в случай че не беше изработен кабинет, инфлацията по времето на Виденов щеше да е реалност 3 години по-рано. Зимата на 1997-ма, останала в историята с хиперинфлацията и доминото от банкови фалити  демонстрира още преди четвърт век, че реваншисткия модел " стани да седна " е гибелен.

3. 9 година във властта, най-хубави стопански индикатори

Периодът 2001 - 2009 година година, когато Движение за права и свободи участваше в ръководството, остава най-продуктивният в 32 години преход. Либералната политика на Симеон Сакскобургготски и  отстоявания от Движение за права и свободи принцип на приемствеността не разрешиха метла в администрацията. Компаниите са безапелационни, че в този интервал са изпитвали минимален бюрократичен тормоз. Държавният дълг се стопен, вложенията - неведнъж увеличени.

Голямата заслуга на Движение за права и свободи за сигурността и стабилността в страната обаче е раждането на съдружния модел на ръководство и съставянето на най-успешната коалиция у нас - Тройната. След несполучливия опит и на Сергей Станишев, и на Симеон Сакскобургготски да сформират кабинет, още веднъж третата мощ в Народно събрание - Движение за права и свободи, даде мандат за държавно управление и събра воюващите тогава Българска социалистическа партия и Национална движение „Симеон Втори" в един тим, който изкара 4 години. Нещо повече- с този мандат бяха осъществени националните цели - участие в НАТО и Европейски Съюз.

4. Кабинетът " Орешарски " обърна кривата на стопанската система

Когато ГЕРБ пристигна на власт през 2009 година, спря близо 800 млн. лева обществени вложения. Казваше " неприятната Тройна коалиция " е договорила тези пари, ще ги спрем, разкри в Деня на Съединението във Велико Търново Мустафа Карадайъ. Факт обаче е, че Тройната коалиция остави 8,5 милиарда фискален запас, който в годините на рецесията беше " мазнината ", както обича на се показва Борисов. Докато Движение за права и свободи призоваваше ГЕРБ да заделят 2 милиарда за бизнеса и за работни места, Симеон Дянков се разхождаше по студиата с една постна пица. Замразиха парите за вложения, не разплатиха незавършените планове. За три години похарчиха фискалния запас и стопанската система потегли надолу, върна лентата Карадайъ.

Икономическата кривата смени курса чак при кабинета на Пламен Орешарски. Не единствено тъй като Движение за права и свободи още веднъж съумя да сплоти в един министерски тим разнообразни специалисти. Но и тъй като финансов министър бе Петър Чобанов, а ръководител на Бюджетната комисия в Народно събрание Йордан Цонев, напомни Карадайъ. Те съумяха да намерят 500 млн. лева в бюджета. Заделиха ги освен за огромните градове, само че и за дребните обитаеми места като средства за водопроводи, канализации и детски площадки. Дадоха глътка въздух на обществено слабите, на производителите, на кметовете, на учебните заведения. По същия метод, както в края на 46-ото Народно събрание Движение за права и свободи промени бюджета, обезпечи по 120 лева за всеки пенсионер в края на 2021 година И както в 47-ото Народно събрание път благодарение на депутатите от Движение за права и свободи безусловно бе пренаписан бюджета на Асен Василев, давайки 300 млн. лева за земеделските производители и милиони за общините, университетите и уязвимите фамилии.

5. Експертите на Движение за права и свободи пишат оперативните стратегии

Малцина знаят, само че оперативните стратегии за първите два програмни интервала бяха написани от специалистите на Движение за права и свободи. Първият от тях - 2009-2013 година бе квалифициран по време на тройната коалиция и осъществен от ГЕРБ. Вторият - 2014-2019 година, бе квалифициран от кабинета " Орешарски " и отново осъществен от ГЕРБ.

Като обществен министър доктор Хасан Адемов написа 2 оперативни стратегии за 4 милиарда лв.. Едната бе " Развитие на човешките запаси ", другата - за поддръжка на социално-слабите. По нея и до през днешния ден вървят пакетите топъл обяд.

За развиване на селските региони програмата се пишеше от Фонд " Земеделие " със заместител шеф Атидже Вели, чийто сектор бе точно стратегия за развиване на селските региони. Тя бе за 6 милиарда лв.. Станислав Анастасов, тогава министър на околната среда и водите, взе участие в правенето на първите зелени стратегии.

Защо нямаме нито План за възобновяване и резистентност, нито оперативни стратегии, а Стратегическият проект за земеделието бе върнат с 200 забележки. Отговорът даде Карадайъ. Още през септември 2020 година ние настояхме за основаване на програмно държавно управление, чиято цел е да приготви Плана и оперативните стратегии. Но тогава ГЕРБ напук реши да изкара мандата. Те не написаха стратегиите, а по-късно кабинета на Кирил Петков нямаше експертизата да го направи.

Не се хвалим, само че ние сме тези, които са свършили работата, сподели в Ловеч Мустафа Карадайъ. И добави: " Когато приказваме за политика в България, майсторите са в Движение за права и свободи ".

Днес 60 милиарда евро стоят на трупчета в Брюксел, тъй като няма специалисти, които да напишат оперативните стратегии.  

Безкрайно самообладание няма, напомни остарялата мъдрост Мустафа Карадайъ в Омуртаг. Днес Движение за права и свободи изрично декларира, че желае своето място във властта, тъй като има експертизата, опита и ключа за решение на проблемите. Позволихме си лукса 12 години да гледаме по какъв начин се разрушава политическата непоклатимост, държавността, демокрацията, нормалността. След това пристигнаха едни инцидентни минувачи на политическия терен, които тръгнали от Канада, минаха през България и узурпираха властта, сподели Карадайъ.

И акцентира: " България има потребност от сигурност и непоклатимост, от добър стандарт на живот и от по-добри стопански условия, които да върнат децата и внуците от гурбет. Това може да стане единствено при ръководство с ясна визия, с ясни цели и посока. ". Движението знае по какъв начин се прави това. Със или без помощта на ориста.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР