Капиталовата програма на Общината от бюджет 2024 г. възлиза на

...
Капиталовата програма на Общината от бюджет 2024 г. възлиза на
Коментари Харесай

205 млн. лв. е капиталовата програма на Варна за 2024 г.

Капиталовата стратегия на Общината от бюджет 2024 година възлиза на 205,06 млн. лева От тях 160,04 млн. лева са обезпечени от общинския бюджет, а останалите 45,01 млн. лева са обезпечени от Европейски стратегии и планове.
Предвидили сме реалистична стратегия, като главните акценти са в областта на образованието, сподели по време на публичното разискване на бюджета в четвъртък вечерта заместник-кметът по бюджет и финанси Христо Рафаилов.
По думите му, източниците на финансиране на Капиталовата стратегия са Инвестиционната стратегия на Министерството на финансите за общински планове, банкови заеми, Националния проект за възобновяване и резистентност и финансиране по структурните фондове на Европейски Съюз.
Сектор “Образование ” ще разпредели 14,6 млн. лева за съществени поправки и реорганизация на ясли, детски градини и учебни заведения. Планирано е построяването на две нови детски градини: една за 4 групи с физкултурен салон, кухненски блок и котелно стопанство на ул. „ Хъшове “ №2 за към 3,4 млн. лева и нова постройка на детска градина № 48 „ Ран Босилек “ в с. Тополи за 3,8 млн. лева
Нов корпус ще има VII СУ „ Найден Геров “ за 3,3 млн. лева Предвидено е уголемение на ОУ „ Васил Друмев “ под формата на пристройка към съществуваща постройка за 1,9 млн. лева Ремонт ще бъде осъществен на ОУ „ Св. Патриарх Евтимий “, а в ПГГСД „ Н. Хайтов “ ще бъде построена спортна площадка навън за 83 хиляди лева
За планиране, смяна на предопределение, реорганизация, главен ремонт на съществуваща постройка на „ Професионална гимназия по текстил и фешън дизайн “ в кв. „ Аспарухово “ за превръщането й в Черноморски юношески център са отделени 71 хиляди лева 920 000 лева ще коства изработването на план за новата постройка на Математическата гимназия “Д-р Петър Берон ”, както и за начални строителни действия. По същото направление за компютърна техника, съоръжение и икономически инвентар ще бъдат изразходени 488 400 лева
Сумата от финансовата стратегия за “Здравеопазване ” възлиза на 4,01 млн. лева Те ще бъдат изхарчени за ремонт, разширение и икономически инвентар на следните обекти: на детска ясла № 8 „ Щурче “ ще бъде осъществен главен ремонт с въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост, досегаемост и създаване на пристройки с асансьор; главен ремонт и реорганизация на площадки за игра навън и спорт в детска ясла № 4 „ Приказен свят “; главен ремонт и реорганизация на площадки за игра навън и спорт в детска ясла № 2 „ Моряче “.
Пристройката за две яслени групи към съществуващи здания на детска ясла №7„ Роза “ ще бъде финансирана по план ”Изграждане, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения на територията на Община Варна ” по стратегия на МОН, съфинансиране от Община Варна.
Разходите за компютърно съоръжение в разнообразни административни служби ще бъдат към 449 000 лева, а за видеонаблюдение – 3,1 млн. лева
За потребностите на „ Социално обезпечаване, подкрепяне и грижи ” ще бъдат разпределени 1,3 млн. лева за пазаруване на товарни коли, компютърна техника и инвентар за обществени заведения на територията на общината.
От тази сума за план за главен ремонт на Комплекса за обществени услуги за възрастни хора “Гергана ” са планувани 57 100 лева
По функционалност “Благоустройство и комунално строителство ” 116,2 млн. лева са разпределени по обекти за водоснабдяване на вилни зони, създаване на зони за отдих към водовземни уреди, в парцели общинска благосъстоятелност, велоалеи, съществени поправки и реконструкции на пътната мрежа и уголемение на Зона за платено улично паркиране – Зелена Зона – в гр. Варна.
Във връзка с построяването на нови пътища се планува да бъдат отчуждени земи на стойност 576 000 лева За планиране на археологически обект в паркова повърхност в централна част на града са отделени 77 000 лева
За благоустрояване на междублоковите пространства районните администрации ще разполагат с 32,6 млн. лева Общинското дружество “Паркинги и синя зона ” ще получи 795 000 лева за компютърно съоръжение и рационализиране на Централизираната система за платено паркиране и прът центъра Зелена зона.
За активност “Геозащита ” са планувани 50 616 лева за подсилване на брегово свлачище в м. “Св. Никола ” и филтриране на отпадни води в с. Константиново и с. Звездица. В активност „ Чистота “ за създаване на система за установяване и отчитане на количеството събрани битови боклуци са планувани 228 602 лева Сектор “Икономически действия и услуги ” получава 19,4 млн. лева за съществени поправки и реорганизация на общински пътища и улична мрежа в селата Тополи, Звездица, Каменар и с.о. Ракитника.
По финансовата стратегия за функционалност “Култура, спорт, почивни действия, религиозно дело ” са ориентирани 692 045 лева – за покривна реорганизация на конна база “Виница ”, ремонт на къщата на Антон Новак в Морската градина и замяна на филтрите на открития басейн в плувен комплекс “Приморски ”. Сред финансираните обекти са също и Градската художествена изложба, Историческия музей, Регионалната библиотека “Пенчо Славейков ” и Зоопарка. Той се нуждае от средства за лиценз и пазаруване на нови животни.
Проектобюджетът за 2024 година ще усъвършенства качеството на живот на хората във Варна и кметствата. Ще създадем привлекателна и комфортна витална среда, а при разходването на средствата ще се реализира непоколебим надзор за законосъобразно потребление на обществените запаси, периоди и качество, сподели още Христо Рафаилов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР