[Капитал] През 2018 г. в област Бургас на трудов договор

...
[Капитал] През 2018 г. в област Бургас на трудов договор
Коментари Харесай

Червен флаг за бургаското лято

[Капитал] През 2018 година в област Бургас на трудов контракт работят приблизително към 120 хиляди души, от които над 17 хиляди, или 14%, са в областта на хотелите и заведенията за хранене Над 1 милиарда лева са приходите на хотелите и заведенията за хранене в област Бургас през 2018 година С отпадането на изключителното състояние активността на хотелите към този момент е позволена, само че общи пространства на закрито като заведения за хранене, нощни заведения, детски кътове, конферентни зали и други би трябвало да останат затворени. Представете си следната картина: лято е, пръстите са в пясъка, чуват се само морските талази и чайките. Надигате глава и виждате плажа пред вас през плексигласовата ограда, която подсигурява физическата отдалеченост от плажуващите в близост.

Идеята, пристигнала от италианския производител на панели и артикули от керамика Nuova Neon Group, може да звучи авангардно, само че демонстрира, че италианци гледат с терзание към вероятностите пред тазгодишния летен туристически сезон поради затворените граници, заземените полети и несигурността, съпътстваща ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Този проблем, уви, не визира единствено Италия, а всички райони в Европа, за които летният туризъм има водещо икономическо значение. В групата на тези райони попада и област Бургас. Тя е една от двете огромни български области с очебийно туристически профил на стопанската система. Съдейки по числата на националната статистика, общините Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево всяка година притеглят стотици хиляди задгранични туристи, които обезпечават работни места и генерират доходи за над 1.5 милиарда лева за сектора в границите на интервала май - септември. Това ги прави в пъти по-уязвими от надвисналата рецесия.

Колко въпреки всичко е значим туризмът за България

Ако би трябвало да се направи съпоставяне с други европейски страни, делът на туризма в България не е от най-големите. Според американската консултантска компания Knoema секторът се равнява на 11.7% от българския Брутният вътрешен продукт през 2018 година Или съвсем 13 милиарда лева през 2019 година по данни на неправителствената организация Световен съвет за туризъм и пътешестване (WTTC). Това съответствува със сметките на Министерството на туризма и на Световната банка. За съпоставяне, в Хърватия делът на бранша е близо 25% от Брутният вътрешен продукт, а в Гърция - 20.6% по данни на Knoema.

Същевременно това, че възможен срив на туризма няма да срути цялата стопанска система, не значи, че секторът е без значение за нея. Данните на WTTC за България демонстрират, че през 2019 година в туризма са работили 340 хиляди души. Общо 5.86 млн. чужденци са посетили България през 2019 година, от които 42% са пристигнали за пика на летния сезон - юли и август. Националната статистика демонстрира, че приходите единствено от нощувки в местата за настаняване в страната доближават 1.52 милиарда лева, а близо 1 милиарда от тези пари идват от задграничните летни туристи. Българска народна банка пък пресмята, че в страната постъпват още над 2.6 милиарда евро от чужденци през месеците юни, юли, август за превоз и пътувания.

А за Бургас?

Данните от класацията К100 на " Капитал " сочат, че приходите на хотели и заведения за хранене в Бургас надвишават 1 милиарда лева през 2018 година и това е 5.6% от общия оборот на бизнеса в региона. За съпоставяне, междинният дял за България е 2.2%.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Показател за зависимостта на Черноморския район от туризма е и броят на наетите и къде работят те. През 2018 година в област Бургас на трудов контракт работят приблизително към 120 хиляди души, от които над 17 хиляди, или 14%, са в областта на хотелите и заведенията за хранене. В общините Несебър, Созопол и Приморско делът надвишава 50% от всички работещи, а в Поморие и Царево е надлежно 28% и 46%, демонстрират данни на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Разпространението на COVID-19 неизбежно ще се отрази отрицателно на заетостта в района. Според данни на Агенцията по заетостта близо 125 хиляди са новорегистрираните в бюрата по труда в първите два месеца от наложеното изключително състояние в страната, а постъпилите на работа са под 24 хиляди В Бургас за същия интервал новорегистрираните доближават 8.4 хиляди, а новонаетите - 1.4 хиляди " Ако се забавим с отварянето на границите до юни, можем да считаме, че караме годината без сезон. "
Димитър Попов, член на УС на АБТТА и шеф на датския туроператор Penguin Travel

Цената на изгубеното лято

" Не можем да кажем все още тъкмо какви ще са загубите ", споделя шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов пред " Капитал ". Само по великденските и гергьовденските празници туристическият отрасъл загуби над 150 млн. лева, споделят от института пред БНР - Бургас.

Може обаче да се каже, че през летния сезон в риск са работните места на хиляди в региона и доходи за стотици милиони.

Според наблюденията на Бургаската районна туристическа камара (БРТК) през интервала май - септември 2019 година през региона са минали 1.44 млн. задгранични жители. И това е в случай че предходната година беше регистриран двуцифрен спад на посетителите по отношение на миналата година. Статистиката на Национален статистически институт е задоволително покрай цифрата на камарата, с цел да удостовери техните наблюдения - 1.3 млн. чужденци са пренощували в региона през петте месеца. Останалите идващи може да са пристигнали в Бургас, само че крайната им дестинация да е била друга област или страна като Гърция или Турция.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Реализираните от чужденците 7.8 млн. нощувки през петте топли месеца на 2019 година генерират доходи за местата за настаняване в Бургас в размер на 458 млн. лева За съпоставяне, приходите от нощувките на български жители са в пъти по-малко - 82.2 млн. лева

Но разноските за нощувки са единствено част от това, с което туристите движат локалната стопанска система. Според националната статистика през последните години от разноските за извънредно ползване на непознати туристи у нас едвам към 30% отиват за настаняване. Този % не се трансформира доста през годините. Ако използван тази логичност за Бургас (с изискването, че сходни калкулации не вземат поради районни специфики и сметката може да е консервативна), това ще значи, че чужденците разходват общо към 1.5 милиарда лева в южната черноморска област - за питейни заведения и заведения за хранене (около 40%), превоз (15%), просвета, спорт, СПА и развлечения (15%).

Разделен бранш

" Загубите за българския туризъм (който способства с към 12% към БВП) зависят значително от това дали пандемията ще бъде овладяна преди пиковия летен сезон ", пишат от Световната банка в пролетната си макроикономическа прогноза. Според макроикономическите сюжети на Българска академия на науките най-вероятен е разновидността, в който ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19 в България стартират да отпадат в края на юни доникъде на юли. В този сюжет икономистите на Българска академия на науките пресмятат спад за сезона с 50%. Представители на сектора споделят, че сходно отсрочване би нулирало целия сезон. Всъщност част от ограниченията започнаха да отпадат още към средата на май, което по сметките на академията би означавало спад за сезона с 20%.

Проблемът обаче е несигурността. Дори в този момент огромните туроператори оферират резервации за края на май и юни, само че опасенията, че туристите може да не съумеят да влязат или излязат от страната, замразява желанието за записвания. " Няма анулации през месец юни, само че няма и резервации ", споделя шефът на " Съни травел " Георги Илиев пред БРТК.

" Ако отворят границите в двете направления - в България и в съответните страни през юли, тогава част от парите, които сега са арестувани от огромните туроператори, с цел да се разплащат с клиенти с анулирани пролетни резервации, ще бъдат пренасочени към юли, август и септември. Така част от сезонът може би ще бъде избавен ", споделя Димитър Попов, член на УС на АБТТА и шеф на датския туроператор Penguin Travel. " Но, с цел да се случи това, би трябвало да се подхващат дейности още през май, с цел да имат огромните чартърни туроператори софтуерното време да запълнят полетите си. Ако се забавим с отварянето на границите до юни, можем да считаме, че караме годината без сезон ", добавя той и споделя, че огромните хотели може изобщо да не отворят, в случай че интензивният сезон се свие до един месец.

Председателят на УС на Българската туристическа камара Георги Николов също споделя опасенията си пред списание " Мениджър ", че най-вероятно тази година ще работят най-вече по-малките. Според него летен туристически сезон ще има, само че от юли нататък и вярата се крепи на вътрешния туризъм.

В община Поморие също гледат към май с вяра за изясненост. " Очакваме да има сезон, въпреки и по-къс. Ще стартира може би юли, до август-септември и по-скоро ще зависи от българските туристи ", споделят от общината. " До края на май ще стане ясно дали изобщо ще има сезон от юли нататък. Мине ли юли, лятото е изгубено ", допълват от локалната власт.

Могат ли българите да компенсират?

Местната власт в Созопол е оптимистично настроена - че българите ще съумеят да спасят сезона. " Една огромна част от българите ще се насочи към Южното Черноморие. Дори и да не бъдем очевидци на дълги интервали от по 10-20 дни отмора, ще се засилят така наречен " уикенд почивки " от четвъртък до понеделник ", смята зам.-кметът на община Созопол Румен Кисьов. Той споделя, че непознатите туристи са съсредоточени главно в огромните хотелски комплекси, където потреблението е напълно вътрешна. " Но по-характерни за Созопол са по-малките комплекси ", отбелязва той. Наемането на стаи, етажи и къщи е желано измежду българските туристи и тези места, които съставляват към 50% от легловата база, ще бъдат запълнени съвсем напълно, смята Кисьов.

Проблемът е, че България може и тази година да изгуби борбата за летните отпуски на част от българите, в случай че Гърция, която също е мощно подвластна от туризма, отвори границите си. " Българите не могат да компенсират огромния под наем поток, който идва от обичайни пазари като Германия, Скандинавия, Англия ", споделя Попов. " А в случай че и Турция отвори, България ще бъде на едно от последните места в търсените дестинации ", добавя той. Турция към този момент има проекти по какъв начин да " сертифицира " част от курортите, в които няма докладван случай на инфектиран с ковид, и възнамерява да възвърне вътрешния туризъм през юни. Втората фаза съгласно думите на туристическия министър Мехмед Ерсой включва покупко-продажби с главните райони, от които идват туристите в Турция - Азия, Германия, Австрия, Англия, Русия, като за последните две ведомството залага на идване към края на юли.

Спасителен пояс или сламка за удавник

Към момента с огромна доза сигурност може да се каже единствено, че тазгодишното лято ще бъде много по-различно от предходните. Румен Драганов чертае упорит проект от защитни и организационни ограничения, които хотели, заведения за хранене, заведения, локална и централна власт би трябвало да подхващат, с цел да е вероятен туристическият сезон. " Ще има форма на прелиминарен надзор - в този момент го назоваваме " здравен паспорт ", който би трябвало да имат пътуващите ", отбелязва той. " Областният шеф би трябвало да направи инвентаризация до каква степен региона може да приема туристи в здравните заведения при положение на експлоадиране на рецесия ", добавя той, като отбелязва и потребността от вярна реклама. " Голямото обръщение, което би трябвало да се излъчва по радиостанции, обществени медии, блогъри, инфлуенсъри, малките екрани, медии в края на май и началото на юни, е, че българският туризъм е напълно квалифициран да работи в изискванията на COVID-19 ", акцентира той.

Министерството на туризма обаче оставя усещането, че работи слепешката, тъй като към момента не е ясно какво може да чакат обособените сектори в туризма тази година. " Чета профилирани скандинавски туристически уеб сайтове, с цел да знам какво мога да чакам. Това, което ние в този момент вършим, трябваше да е работа на министерството - с референти, които познават пазарите и имат непосреден контакт с чартърните туроператори. Да има постоянни бюлетини за сектора - какво е ситуацията, какво може да се чака, по кое време ще бъде допустимо да се възстановят полетите ", споделя Попов.

Към момента предложенията на ведомството са правото туроператори да оферират ваучери до 24 месеца за пролонгация на пътешестване, правене на " стратегия за спешна рекламна тактика ", ориентирана към близки страни, и основаване на гаранционен фонд - концепция, която беше отхвърлена от бизнеса преди години. През май стана ясно, че служители на реда и медици ще получат ваучери за почивки в България. С отпадането на изключителното състояние активността на хотелите към този момент е позволена, само че общи пространства на закрито като заведения за хранене, нощни заведения, детски кътове, конферентни зали и други би трябвало да останат затворени.

Бургаската туристическа камара предлага няколко спомагателни ограничения. Едно от предложенията е държавното управление да разиска опцията да покрие финансово празните седалки и места в чартърните полети и рейсове. Разработването на идея за " зелени коридори " за " автобусния туризъм " също би могло да успокои някои от опасенията от сектора, че европейските страни ще излизат от изключителното състояние по друго време, което затруднява пътуванията. " Примерно Беларус, с цел да дойдат в България, би трябвало да се съобразят с Украйна и Румъния, което на практика прави невероятно пребиваването им в България ", споделя Евелина Паунова, член на УС на БРТК.

Най-големият проблем обаче, наподобява, е несигурността. " Следя какви са ограниченията в Скандинавия - точни, ясни, прецизирани за всеки един отрасъл, без значение дали работи изцяло, отчасти или не работи. Имаше цялостен план в границите на 10 дни откакто затвориха границите. Тук сигналите са разнопосочни. Променят се през дни. Какво можем да кажем на непознатите туроператори ", разяснява Димитър Попов.

От началото на изключителното състояние в България стана ясно, че туристическият отрасъл ще бъде един от най-тежко засегнатите от наложените ограничаващи ограничения в цяла Европа. Дестинациите, които разчитат на великденските и майските празници, към този момент са изгубили най-силния интервал от годината си. Черноморските общини на Бургас към момента таят вяра за късен летен сезон, въпреки и с доза песимизъм. Но с цел да избегнат нулевата година, ще имат потребност от стратегическата помощ на държавното управление, преди прозорецът за избавяне на сезона да се затвори. 50 нюанса сиво
Или за какво никой не знае какъв брой тъкмо е огромен черноморският туристически бранш

В Бургаска област Национален статистически институт регистрира 960 места за настаняване през пиковия летен месец август на предходната година, до момента в който в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) са се вписали над 1200 места за настаняване единствено в община Поморие. Едното пояснение за разминаването е, че Национален статистически институт регистрира единствено местата за настаняване с повече от 10 кревати. Но от години има съмнения, че огромна част от бранша работи на сиво. През 2015 година Министерството на туризма даже означи, че до 50% от бранша е сив. Проверките на Националната организация за приходите пък демонстрират, че до 80% от хранителни и увеселителни заведения заобикалят да заплащат някои налози.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР