Канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, че новият председател на

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, че новият председател на
Коментари Харесай

Меркел и Макрон спорят за наследника на Юнкер

Канцлерът на Германия Ангела Меркел счита, че новият ръководител на Европейската комисия би трябвало да бъде определен всред водещите претенденти на огромните партии в Европейския парламент, само че френският президент Еманюел Макрон не желае този принцип да се ползва автоматизирано, съобщи Ройтерс.

Меркел прикани европейските водачи да се спогодят бързо за номинацията на ръководител на Европейска комисия. " Искаме да намерим решение допустимо най-бързо, защото Европейският парламент ще се събере при започване на юни и, естествено, е желателно по това време да имаме номинация от Европейския съвет ", сподели тя. 
Макрон също желае бързо да се реализира съглашение за номинация и би било идеално това да стане през юни, макар че съгласно него системата на " шпиценкандидатите “ (кандидатите за ръководител на Европейска комисия на политическите фамилии в Европейския парламент) не трябва да се ползва автоматизирано. Тази система е законна, само че съгласно френския президент изборът на новия ръководител на Европейска комисия би трябвало да отразява резултатите от евроизборите. Макрон е споделил на Меркел, че Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), към който се причисли и неговата партия " Република, напред ", би трябвало да взе участие в процеса на селекция на новия ръководител на Европейска комисия. Председателят на Европарламента Антонио Таяни разгласи, че " болшинството " ще поддържа за ръководител на Европейската комисия единствено някой от участвалите предварителни претенденти. 
Лидерите на обособените страни в Европейски Съюз се събраха изключително в Брюксел, с цел да обсъдят резултатите от евроизборите.
Според обявените от Европейския парламент данни, Европейската национална партия и социалистите губят от досегашните си позиции и след дълги години на взаимно ръководство повече не могат да сформират независимо болшинство. Европейските гласоподаватели дадоха предходната седмица спомагателна поддръжка за Зелените и за либералите, като по този метод се откри нуждата от необятна коалиция в идващия Екологичен потенциал.
Сред претендентите за идващ ръководител на Европейската комисия са Манфред Вебер (ЕНП), Франс Тимерманс (социалисти), Маргрете Вестагер (АЛДЕ), Ска Келер (Зелени), Нико Куе (Европейска обединена левица), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформатори).
В изборната нощ Зелените и ЕНП обявиха, че в европарламента ще поддържат единствено претендент, взел участие в предварителното съревнование, а АЛДЕ изрази мнение, че ръководителят би трябвало да разчита на необятна политическа поддръжка. От партията на консерваторите настояха за претендент с богат управнически опит, без безусловно да е бил водещ кандидат. 
Когото и да поддържа Европейският съвет за идващ ръководител на Европейска комисия, претендентът би трябвало да получи 376 гласа в Екологичен потенциал. Без гласовете на Зелените и либералите реализиране на проевропейско болшинство наподобява невероятно.
Еврокомисията, която е сега, ще работи до 31 октомври и до тогава се чака да бъдат избрани идващият ръководител на комисията и бъдещите еврокомисари. Ако изборът срещне трудности, комисията на ръководителя Жан-Клод Юнкер може да остане на работа и след октомври по силата на настоящото законодателство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР