Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка заради корупционния скандал,

...
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка заради корупционния скандал,
Коментари Харесай

Себастиан Курц подаде оставка и отрече обвиненията в корупция

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка поради корупционния скандал, в който замесиха и неговото име. От Виена предава Ивайло Петров.

Себастиан Курц разгласи нощес на изключителна конференция, че се отдръпва от канцлерския пост и се отхвърля от депутатския си имунитет, с цел да обезпечи непоклатимост в ръководството на страната. За негов заместител уточни сегашния външен министър на Австрия Александър Шаленберг. Така съдружното държавно управление ще продължи да ръководи страната, а прокуратурата ще може да стартира следствието си против Курц.

До отдръпването на Себастиан Курц се стигна, откакто през миналата седмица австрийската прокуратура претърси кабинети в канцлерството, финансовото министерство и централата на Народната партия. Подозренията на проверяващите са, че някогашният към този момент канцлер е употребявал държавни пари, с цел да си обезпечи позитивен медиен облик в прочут австрийски таблоид.

Първоначално Курц отхвърли обвиняванията и съобщи, че няма да подава оставка, само че единствено 24 часа по-късно промени позицията си и съобщи, че се отдръпва в името политическата непоклатимост:

" През последните дни стана ясно, че против мен има обвинявания в закононарушения. Тези обвинявания датират от 2016 година Те не са истина и аз ще съумея да изясня този въпрос ", съобщи Себастиан Курц.

Председателят на съдружната партия на Зелените Вернер Коглер разгласи, че кабинетът ще продължи работа с Александър Шаленберг, а самият Себастиан Курц ще остане партиен водач и ръководител на парламентарната група на Австрийската национална партия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР