Канцлерът Ангела Меркел преведе Германия през много кризи за изминалите

...
Канцлерът Ангела Меркел преведе Германия през много кризи за изминалите
Коментари Харесай

Големите икономически предизвикателства пред следващото правителство на Германия

Канцлерът Ангела Меркел преведе Германия през доста рецесии за миналите 16 години, само че също така оставя след себе си противоречиво завещание и крах в оправянето с някои дълбоки структурни проблеми в най-голямата стопанска система на Европа. Въпреки " златното десетилетие " на непрекъснат напредък и бюджетни остатъци множеството икономисти са на мнение, че Германия е занемарила своята обществена инфраструктура и е вложила прекомерно малко в дигитализацията.

Институтът " Ифо " предвижда, че през 2022 година стопанската система ще нарасне със забележителните 5,1 на 100 - най-бързият ритъм от икономическия взрив при започване на 90-те години, след обединяването на Германия. Изгледите за извънредно огромен напредък се дължат главно на възобновяване и превъзмогването на последствията от пандемията. Но под лъскавата повърхнина нещата не наподобяват толкоз блестящи.

Ако Германия желае да избегне по-нататъшно закъснение през идващите няколко години, идващото съдружно държавно управление би трябвало да се оправи със следните три провокации:

ДИГИТАЛИЗАЦИЯ

При ръководството на Меркел Германия продължаваше да изостава във връзка с дигитализацията. Това са заключенията на отчет на основания в Берлин Европейски център за цифрова конкурентоспособност, оповестен през септември, малко преди изборите. Германия е класирана на 18 място в групата на двайсетте най-развити и най-бързо разрастващи се страни (Г-20), като единствено Япония и Индия са се справили по-зле.

Целта на държавното управление да предложи бърз интернет посредством национална мрежа е надалеч от реализиране. Все още има прекомерно малко оптични кабели, изключително в селските региони.

Германия изостава и в разширението на 5G мобилните връзки, което затруднява дребните и междинните предприятия в някои райони.

И най-после: страната изпитва дефицит от АйТи експерти. Според секторната асоциация " Битком " понастоящем са вакантни 86 хиляди позиции за АйТи специалисти. Седем от 10 компании се оплакват от дефицит на АйТи експерти, а 60 на 100 чакат ситуацията да се утежни през идващите години, споделят от " Битком ".

НЕДОСТИГ НА ЧИПОВЕ

Могъщата автомобилна индустрия в Германия изпитва усложнения да усили производството след коронавирусната рецесия поради неналичието на полупроводници и други съставни елементи. Автопроизводителите и доставчиците разчитат съвсем напълно на чипове от няколко компании в Азия и Съединени американски щати и нарушаванията във веригата на доставките изложи на показ ахилесовата пета на бизнес модела " Deutschland AG " *.

Докато Германия се изкачваше стремително нагоре на гърба на глобализацията, в този момент международната мрежа от вериги за доставки, която мощно захранваше нейната стопанска система, се прояви като сериозна уязвимост. Рекордните 77,4 на 100 от фирмите оповестяват, че през септември са изпитвали компликации в намирането на междинни артикули и първични материали, сочи изследване на института " Ифо ". Сред автомобилостроителните компании този дял доближава до невижданите 97 на 100.

Недостигът от микрочипове и други индустриални съставни елементи тази година попречват възобновяване на стопанската система, което кара водачите в бизнеса и политиката да премислят линиите за доставки и да се опитат да понижат зависимостта от няколко снабдители от Азия и Съединени американски щати. Тъй като международният потенциал за произвеждане на полупроводници е напълно напълнен, в непосредствен проект не може да се чака някакво доста увеличение на производството и специалисти предсказват, че дефицитът ще продължи и идната година.

Германия и Франция дружно с Европейската комисия желаят да налеят милиарди евро по схеми за държавна помощ в построяването на локални заводи за чипове и създаването на полупроводници от последващо потомство.

ЗАСТАРЯВАЩО ОБЩЕСТВО

Германия застарява след десетилетията на релативно ниска раждаемост и неравномерна имиграция. Изправена пред застаряване на популацията и стесняване на работната мощ, Меркел значително пренебрегваше апелите да направи повече за реформирането на обществената пенсионна система и да направи по-гъвкави разпоредбите за имиграция.

По съществуващите правила, въведени през 2006 година по време на първото съдружно държавно управление на Меркел, възрастта, на която германците могат да получават държавна пенсия в цялостен размер без орязвания, нараства последователно от 65 до 67 години през 2031 година. Комисия от стопански съветници на държавното управление е предложила възрастовият предел да се увеличи до 68 години към 2042 година Но това бе отхвърлено от оттеглящия се от поста си финансов министър Олаф Шолц, който е любимец да заеме канцлерския пост на Меркел след изборната победа на неговите социалдемократи.

Според Института за международна стопанска система Германия ще реализира пик на заетостта през 2023 година с близо 46 милиона работещи. След това се допуска, че повече хора ще напущат трудовият пазар, в сравнение с ще се включват в него. Това значи, че след 2026 година Германия ще губи годишно по към 130 хиляди души в трудоспособна възраст.

Свиването на работната мощ може да ограничи опциите за повишение на продуктивността - при естествен потенциал на асимилиране - до под 0,9 % до края на 2026 година, което е доста под дълготрайното приблизително равнище от 1,4 на 100.

Експерти споделят, че обстановката може да бъде облекчена посредством по-висока имиграция, по-добри грижи за децата за увеличение на присъединяване на родителите на пазара на труда, а също и посредством въвеждането на по-гъвкави модели на работно време, с цел да бъдат непокътнати допустимо най-дълго на работа възрастните хора.

* " Deutschland AG " (буквално Акционерно сдружение Германия) - разбиране, което разказва общността на най-големите немски сдружения в банковия, финансовия и индустриалния бранш. - Бел. прев.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР