Кантоните сами трябва да решават този въпросПопулярната инициатива Да, на

...
Кантоните сами трябва да решават този въпросПопулярната инициатива Да, на
Коментари Харесай

Швейцария остави носенето на бурки

Кантоните сами би трябвало да вземат решение този въпрос

Популярната самодейност „ Да, на възбраната за забулване ” е отхвърлена с огромно болшинство от швейцарския парламент, оповестява Дойче веле. Въвеждането на ограничавания за облеклото е в несъгласие с демократичното швейцарско общество, аргументира се министърът на правораздаването.

С 34 гласа „ за ”, 9 „ срещу ” и 2 „ въздържал се ” Народното събрание в Берн отхвърли известната самодейност „ Да, на възбраната за забулване ”.

Според противоположното предложение всеки би трябвало да покаже лицето си, в случай че би трябвало да се дефинира неговата идентичност. В последна сметка кантоните сами би трябвало да вземат решение по този въпрос.

Инициативата предвиждаше никой в Швейцария да няма право да покрива лицето си на обществени места. Засегнати биха живеещите Швейцария мюсюлманки, които носят никаб или бурка, туристи, покриващи лицата си, и маскиращи стачкуващи или хулигани. Не се планува възбрана за носене на карнавални маски, както и за „ родните традиции “.
Федералният съвет, т.е. държавното управление желае да употребява контрапредложението си, с цел да направи корекции в закона. Наказателното право категорично гласи, че никой не би трябвало да принуждава човек да покрива лицето си. В допълнение никаби и други покривала са неразрешени при контакт с представители на властта. Забулени мюсюлманки, да вземем за пример, би трябвало да покажат лицата си пред полицията и да платят санкция, в случай че откажат да го създадат.

По време на дебата министърът на правораздаването Карин Келер-Сутер съобщи, че покриването на лицето на дамите не се вписва в Швейцария и е израз на ултраконсервативен, даже коренен ислям. От друга страна, обаче, дрес-кодовете опонират на демократичното общество. Забраната за забулване би била " израз на уязвимост ".

Забулването на мюсюлманките от години е тематика на диспути в Швейцария. През 2009 година започва самодейност за възбрана на минаретата. Забрана за бурките съществува от юли 2016 година в кантона Тесин, а то началото на годината и в Санкт Гален.

Глобата във Франция за носене на никаб доближава до 150 евро. Ако някой принуждава жена да покрива лицето си, може да бъде санкциониран до 30 000 евро. Белгия усили санкциите за покриване на разположение от 15 на 25 евро. Забрана за покриване има в Австрия и Дания. Парламентът в Холандия забрани покриването на главите в административните здания, клиники, учебни заведения и транспортни средства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР