Кандитатът на най-голямата опозиционна партия Екрем Имамоглу води убедително на

...
Кандитатът на най-голямата опозиционна партия Екрем Имамоглу води убедително на
Коментари Харесай

Ердоган за втори път губи Истанбул, Имамоглу води с над 8 пункта

Кандитатът на най-голямата опозиционна партия Екрем Имамоглу води безапелационно на повторните кметски избори в Истанбул. Това сочат първите резултати, оповестени от Анадолската организация. Забраната за издание отпадна преди малко - час и половина след нормалното време за разгласяване на първи данни от избори в Турция.

Информацията на Анадолската организация за момента дава на Имамоглу 53.6% от вота, за Йълдъръм са 45.3% от бюлетините.

Тя удостоверява прогнозите в анкетите от последните седмици. Те предвиждаха победа за Имамоглу с сред 1 и 7 пункта, а от над 10 изследвания единствено две дадоха преднина на Йълдъръм. Дори една от анкетите на ръководещата Партия на справедливостта и развиването при започване на месеца даде на някогашния министър председател резултат с 3 пункта под този на Имамоглу.

Предстои тези резултати да бъдат доказани от по-нататъшното броене - урните в Истанбул са общо 31 хиляди Поне 90 минути преди известието на Анадолската организация в обществени мрежи и проопозиционни организации обаче се твърдеше за разлика сред 10 и 13 пункта в интерес на Имамоглу. При отворени над половината урни се твърдеше за закъснение на претендента на Ердоган с над половин милион гласа

 Бинали Йълдъръм.
© Reuters

Бинали Йълдъръм.

Освен това Анадолската организация единствена има право да огласява данни, само че защото е под контрола на Ердоган, всички предизвестяват данните ѝ да се одобряват с запаси и да се чакат тези на ЦИК.

Повече за Имамоглу четете тук.

Резултатът подвига залога за ръководещите и президента Реджеп Тайип Ердоган, който направи вероятното да активизира гласоподавателите на партията. Според " Ройтерс " поданици на Истанбул са били докарани с най-малко 3000 рейса от разнообразни елементи на страната. Един от събеседниците на организацията споделя, че женитба в югоизточна Турция, на която бил посетител, била изместена със седмица, с цел да могат присъстващите да гласоподават гладко.

 Ердоган за повторно губи Истанбул, Имамоглу води с над 8 пункта
© Reuters

Какво значи резултатът за Турция

Неофициални резултати дават преднина на Имамоглу, само че в обществените мрежи тя варира - някои турски публицисти я правят оценка на стотици хиляди гласове.

Информация, популяризирана от някои турски уеб сайтове, сочи опцията за предварителни избори при загуба на Йълдъръм - втора за три месеца макар напъните на ръководещите.

Самият Ердоган сподели в първите часове след вота на 31 март, че съгласно него в Турция не би трябвало да има избори в идващите години - най-малко до 2023 година, когато би трябвало да e вотът за президент и парламент според новата политическа система. Сред първите мнения на вота обаче са и догатки, че подобен избор би прекратил възхода на опозицията.

Повече за смисъла на вота четете тук.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР