Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат е доста уязвима

...
Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат е доста уязвима
Коментари Харесай

Политолог с безпощадна критика за мандата на Радев

" Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат е много уязвима по редица аргументи, които бяха налице и преди да излезе кандидатурата на проф. Анастас Герджиков. Пребиваването му на президентския пост през миналите 5 години е най-меко казано спорно. Почти цялостна липса на каквито и да е достижения на президента Радев във външната политика, което е негов сектор, в случай че не броим самодейността " Три морета ". Във всички останали аспекти на външната политика Радев има доста скромни достижения ". Този коментар направи пред БНР политологът доцент Огнян Минчев. Той акцентира, че в никакъв случай не е считал, че е обезпечен вторият мандат на Румен Радев.

По думите на доцент Минчев президентът Румен Радев има " много скромни достижения и в позицията на човек, който би трябвало да сплотява нацията, защото взе доста коренно страна в политическите борби в България през последната година ":

" Кандидатурата на Радев е проблематична и в това, че твърде малко са политическите организации и публични придвижвания, които са мощно стимулирани да работят за преизбирането му за втори мандат за президент.... Инициативният комитет, който той приготви за своето преизбиране, въпреки да е доста пищен - той съдържа 189 членове - демонстрира накърнимост, колебливост и неубеденост в силите, които самият претендент има, с цел да реализира за повторно победа на президентските избори ".

Огнян Минчев акцентира, че и кандидатурата на ректора на СУ " Св. Кл. Охридски " - проф. Анастас Герджиков, също не е безспорна от редица гледни точки:

" Той е интелектуалец с доста сериозен научен принос, добре прочут в университетските среди, но тепърва за месец и половина ще би трябвало да стане прочут на доста по-широки кръгове от българската общност, с цел да има късмет да ги убеди, че той е индивидът, който би трябвало да бъде определен за президент. Това ще бъде главното предизвикателство пред проф. Герджиков ".

Според политолога ГЕРБ не желаят да се обявяват със собствен личен претендент за президент, за да останат в по-умерена политическа позиция след всички упреци към тяхното ръководство:

" Издигането на самостоятелен претендент за президент демонстрира, че от страна на ГЕРБ има предпочитание тази позиция да бъде предмет на единодушие на доста по-широки кръгове от обществото, в сравнение с са единствено гласоподавателите и последователите на партията. Това ми се коства рационален избор ".

Доц. Минчев не счита, че изборът на държавен глава може да се случи още на първи тур на вота.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР