Кандидатурата на правителството за присъединяване към еврото е в ход,

...
Кандидатурата на правителството за присъединяване към еврото е в ход,
Коментари Харесай

Асен Василев с ново 20: Кандидатурата на България за еврото може да бъде отложена

Кандидатурата на държавното управление за присъединение към еврото е в ход, само че може да бъде отсрочена с няколко месеца, до момента в който страната ни се пробва да извърши критериите за приемане през идната година. Това сподели финансовият министър Асен Василев в изявление за Bloomberg, взето от Слав Оков и Андреа Дудиг.
Василев сподели, че черноморската страна ще изиска ексклузивен отчет за оценка незабавно щом извърши критериите – и също по този начин е допустима начална дата март или юли идната година. 20-те членки на еврозоната постоянно са правили валутната смяна на 1 януари.
„ Не сме се отказали от 1 януари 2025 година “, сподели Василев в изявление в София. Постигането на задачата за началото на годината „ е близо, доста е близо “.
България се бори с политически разтърсвания, в това число поредност от нежни обединения и краткотрайни държавни управления, които попречиха на напъните ѝ да се причисли към единната валута. Войната в Украйна и енергийната рецесия в Европа предходната година също провалиха проектите за реализиране на задачата за инфлация.
Българските държавни управления поредно се застъпваха за присъединение към еврозоната, аргументирайки се с изгодите от повишение на виталния стандарт и обезпечаване на място на страната в еврозоната. Но страховете от по-високи цени направиха единната валута сложна за продажба измежду обществото, като болшинството от българите поддържат скептично мнение за приемането ѝ.
Българската валута, левът, е обвързана с еврото от 1997 година като част от съглашението за валутен ръб, което оказа помощ на страната да се оправи с хиперинфлационната рецесия.
Президентът на Еврогрупата Паскал Донахю този месец беше оптимистично надъхан по отношение на вероятностите на България да се причисли към еврозоната през 2025 година Той сподели, че зависи от държавното управление в София да каже дали желае да изиска спомагателна икономическа оценка.
„ България може да се причисли през 2025 година и цялата работа в този момент за посрещане на инфлационния тест тази година е от значително значение за постигането на това “, сподели Донохю пред кореспонденти в петък в София.
Политическият ужас обаче е норма. Двете съществени ръководещи партии в България, които предходната година построиха необикновен съюз с вярата да спрат продължаващата задънена улица, са в опълчване по отношение на административни постове и проекти за промени, което заплашва да наруши деветмесечното съглашение.
Президентът Румен Радев даде една седмица на партията на някогашния министър председател Бойко Борисов, с цел да сформира ново държавно управление, което ще дефинира дали една постоянна коалиция може да продължи промените и напъните за еврото или да се насочи към нови избори, шестите малко повече от две години.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР