Кандидатурата на Лозан Панов за президент e била издигната буквално

...
Кандидатурата на Лозан Панов за президент e била издигната буквално
Коментари Харесай

Лозан Панов влезе остро в президентската кампания и разчита на граждани, не на партии

Кандидатурата на Лозан Панов за президент e била издигната безусловно за часове. Това настояват от управлението на гражданската самодейност " Правосъдие за всеки ". Велислав Величков описа пред " Дневник ", че са се събрали в петък следобяд и решили да учредят предприемчив комитет за номинацията на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС). Ден преди този момент Величков разискал концепцията с Панов, който по-късно дал единодушието си.

И Панов, и Величков в събота не разясниха непосредствено предстояща поддръжка на " Демократична България " за кандидатурата, а дадоха отговор общо на въпроси по тематиката. Единият с апел " всички свободни българи " да гласоподават за него (Панов), а другият с пояснение, че партии могат да го поддържат, в случай че идеите им съответстват (Величков). Коалицията, която излъчваше спорни известия през последните седмици дали ще има или не канидат за президент, по неофициална информация от петък вечер ще застане зад Панов. В събота Иво Мирчев ( " Да, България " ) сподели по " Дарик радио ", че следва органите на трите партии и по-късно общо да решат публично за поддръжка и това ще стане до десетина дни.

От първото изявление на Лозан Панов след формалното известие, се схванаха и позициите му против другите съществени претенденти, като той беше пряк в оценката си за тях. За проф. Анастас Герджиков (подкрепен от ГЕРБ) разгласи, че вижда желанието на Движение за права и свободи да влезе в президентската институция, а за президента Румен Радев (подкрепен от Българска социалистическа партия, " ИТН ", " Продължаваме промяната " и " Изправи се! Ние идваме " ) напомни, че е нямал позиция за някогашния основен прокурор Сотир Цацаров и че реакцията му против сегашния Иван Гешев е била предизвикана от персонален, а не от публичен интерес след влизането в президентството.

За вицепрезидент Панов показа журналистката и писателка Мария Касимова-Моасе. Тя не беше на представянето, а по-късно в събота вечер (представяла е новата си книга във Виена) се разбра, че двамата с Панов до момента не са се виждали и следва да се срещнат. " Говорим си на Вие, само че оказа се, че той познава добре моята работа и моите позиции. Аз познавам добре неговата работа, извънредно съм впечатлена от устойчивостта на този човек, от морала, който той изповядва ", разяснява Касимова.

Среща пред Президентството

След като в петък (1 октомври) вечер се появиха първите неофициални информации за издигането на Панов, само че всички отказваха коментар, в събота заран " Правосъдие за всеки " популяризира покана за среща пред президентството в 17 ч. с учредители на инициативния комитет. На площада се събраха експерти от разнообразни сфери и някогашни депутати от протестните партии (без " ИТН " ).

Цецка Бачкова от " Демократична България " изясни, че решение за поддръжка би трябвало първо да се разиска в груповите органи на обединяването, само че сподели, че е уверена, че това ще стане. Сред присъстващите политици бяха и Мартин Димитров, Петър Славов, общинският консултант Методи Лалов.

Адвокат Николай Хаджигенов от " Изправи се.бг! Ние идваме! " разяснява пред публицисти, че научил за кандидатурата в последния миг и по тази причина обединението още не е излезла с решение. " Панов е извънредно логичен човек и ще го поддържа ", сподели той. Досега Мая Манолова обаче няколко пъти е заявавала поддръжка за Радев.
 Методи Лалов, Георги Георгиев от
© Юлия Лазарова

Методи Лалов, Георги Георгиев от " Боец " и Бойко Атанасов пред президентството.

" Това е президентът, който действително може да се опълчи на задкулисието и на мафията, а президентската институция има благоприятни условия да го направи ", съобщи следователят Бойко Атанасов, пристигнал да го поддържа. А в диалога с него се съгласи и Георги Георгиев, водач на гражданското съдружие " Боец ".

Панов: Катарзисът на Радев е поради персонален интерес, Движение за права и свободи се насочва към президентството с Герджиков

Застанал пред входа на президентството, покрай гвардейците, Лозан Панов разяснява за медиите, че ще разчита на всички свободни жители, тъй като идеята му е независимостта на правосъдната система и отвоюването на завладените институции. Така той отговори и на въпроса от кои партии чака поддръжка. " Отвоюването на институциите зависи от всички нас. Нашето равнодушие и боязън доведоха до всичко това, което се случва в страната ", съобщи ръководителят на Върховния касационен съд.

Панов сподели, че би " желал да бъда идващия президент, който ще подпише или няма да подпише декрет за назначение на ръководител на Върховен касационен съд ". Процедурата за избор на негов правоприемник към този момент стартира във Висшия правосъден съвет, мандатът му изтичи през февруари 2022г., а новият президент ще встъпи в служба в края на януари.

"Нашето равнодушие и боязън доведоха до всичко, което се случва. " 

За съперника си Румен Радев Панов уточни, че не има вяра в " конституционния му катарзис ", тъй като е нямало негова позиция за някогашния основен прокурор Сотир Цацаров. " Този катарзис се получи тогава, когато копоите на Гешев влезнаха в президентството. В този смисъл за мен това не е деяние, предизвикано от публичния интерес, а от персонален интерес ", акцентира Панов.

За Анастас Герджиков разгласи, че не е осведомен с приноса му към академичната общественост, само че счита, че " това е път Движение за права и свободи да се насочи към този пост в страната ". " Движението е прикрит съдружник на ГЕРБ и Борисов. Например във Висшия правосъден съвет тази заварка работи доста добре ", уточни още Панов. Според който в правовата страна юристите би трябвало да имат думата.

Вдъхновение от Кристиан Таков

И в първите си думи пред публицистите, и в публикуваното по-рано денем послание, Лозан Панов загатна юристът и учител по право Кристиан Таков, който умря през 2017г.

" Осъзнах, че след седемгодишни неравни борби да спечелва истината и справедливостта, физически се бях изтощил толкоз доста, че тялото бе на път да победи духа. Тогава отново Кристиан заприказва: " Не чакай велики промени! Достатъчно е да тръгнеш с дребни, само че неотклонни стъпки, които постоянно се оказват задоволителни. Мислех си, само че аз не съм партиец, а арбитър и моята задача е да послужвам на истината и добродетелността ", написа в Панов.

За Таков се говореше и на самото основаване на комитета.

В 17.30 ч. в клуб " Сохо " на ул. " Искър " се организира неговото учредително съвещание. За ръководител бе определен юристът Велислав Величков, а за заместници Емил Георгиев и Весислава Танчева. Сред присъстващите бяха проф. Ангел Калайджиев, Васил Гарнизов, Юлия Берберян, Александър Кашъмов, Нели Огнянова, Радослав Бимбалов, Владо Руменов, Люба Кулезич, Марио Гаврилов (вижте лист в края на текста)
 Лозан Панов с Велислав Величков (вляво), Росен Рашков и Емил Георгиев.
© Юлия Лазарова

Лозан Панов с Велислав Величков (вляво), Росен Рашков и Емил Георгиев.

" Поканихме единствено цивилен лица - общественици, адвокати, представители на дребния и междинния бизнес. В инициативния комитет няма да видите партийни членове, защото доста държим на гражданската кандидатура на господин Панов ", изясни Величков след учредяването за " Дневник ". " Демократична България " не е в центъра. Лозан Панов преди десетина дни сподели в изявление, че надали би бил харесван от партиите, тъй като той е човек, който държи на личното си мнение и преценка и не влиза в партийни калъпи. Той извънредно доста държеше да се резервира гражданската същина на кандидатурата му ", разяснява още Величков питан за поддръжката от групировката на Христо Иванов.

От заставам страна Панов уточни като съидейници " Правосъдие за всеки ", с които от дълги години върви паралелно.

В " Сохо " беше и Галя Йончева, майката на Кристиан Таков. Тя описа, че в последните часове на живота си той е споделил на лекуващата си лекарка, да го излекува, тъй като желае да се кандидатира след четири години за президент. Синът й постоянно говорел за принципността и честността на арбитър Лозан Панов, че е праволинеен, когато става въпрос за истина и за правдивост. " Кристиан споделяше " Не се задоволявай да живееш в едно общество, а го създавай! " И още: " Не се опасявай от тъмнината - възпламени свещ! " Това Лозан го може ", обърна се майката на Кристиан към учредителите.

Самият Панов призна, че следва посланията на Таков, с който са били другари. " И ще се става " беше споделил той, а това са думите, които ще употребявам в цялата акция , тъй като той беше ентусиазъм за нас, както и за " Правосъдие за всеки ", съобщи той.

А Величков обясни, че това е откъс от изявление на Таков обещано преди четири години точно за страницата на " Правосъдие за всеки ". " Тогава той сподели " Слънцето към този момент е високо - ще се става! Въпреки, че някои споделят " Още малко да си поспя ". А Това " слънце " към този момент освети проблемите в страната до степен да не могат да бъдат скрити и доста хора към този момент са наясно и " станаха ", добави Величков.

В края на съвещанието се оказа, че квалифицираните бланки за заявления на учредителите не стигат, тъй като са се присъединили още хора.

Вицепрезидентът: Ако желая действително нещо да се промени, ето опцията това в действителност да се случи

Панов показа претендента за вицепрезидент Мария Касимова като човек, обвързван обществената активност и също, поради работата й, че тя е обръщение за свободата на словото. Самата тя показва обществената и култулната политика, както и свободата на медиите като свои цели.

Номинираната за вицепрезидент отсъстваше от събитието, а по-късно се разбра, че е във Виена на премиера на последната си книга. В изявление за блог на българите в Австрия, Касимова-Моасе (омъжена е за французин) коменрита, че " вицепрезидент е висока и доста виновна позиция, от която дейностите ти са доста забележими и имаш директен достъп до редица лостове, до специалисти и до значими хора в страната. Така че считам, че не стига към този момент единствено писането във фейсбук, най-малко не се получават нещата по този начин, както ние си ги представяхме, и одобрявам тази номинация с голяма отговорност. " (Публикациите на Касимова в обществената мрежа са доста популярни).

Лозан Панов изясни, че ще излезе в неплатен отпуск, което е задоволително за съблюдаване на законовите условия. (Повече по тематиката -.)

Кои са в гражданския Инциативен комитет :
1) адв. Емил А. Георгиев
2) адв. Росен Рашков
3) Деян Василев (финансов консултант)
4) Радослав Бимбалов (рекламист, общественик)
5) Леона Асланова (предприемач)
6) адв. Албена Белянова
7) Юлия Берберян
8) доктор Надя Стойкова (психолог)
9) Калин Манолов (журналист)
10) адв. доктор Христо Христев
11) Иван Брегов (юрист)
12) Люба Кулезич
13) адв. Александър Кашъмов
14) Марио Гаврилов (журналист)
15) адв. Александър Пелев
16) Галя Йончева (оперна певица, майка на Кристиан Таков)
17) Кремена Кунева (фондация " За положителното " )
18) проф. Нели Огнянова
19) проф. Ангел Калайджиев
20) адв. Огнян Ангелов
21) адв. Петромир Кънчев
22) Любомир Попйорданов (еколог, Българска асоциация за различен туризъм)
23) Атанас Шарков (IT предприемач)
24) Явор Гечев ( " Четири лапи " )
25) Цветанка Иванова-Стоянова
26) адв. Велислав Величков
27) Васил Гарнизов (политолог)
28) Камен Алипиев (журналист)

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР