Кандидатът за следващ еврокомисар от България Илиана Иванова ще бъде

...
Кандидатът за следващ еврокомисар от България Илиана Иванова ще бъде
Коментари Харесай

Три часа изслушват в Брюксел новия български еврокомисар

Кандидатът за идващ еврокомисар от България Илиана Иванова ще бъде изслушана от две комисии на Европейския парламент в Брюксел. Ако чуването бъде сполучливо, кандидатурата ще бъде гласувана от Екологичен потенциал идната седмица на сесия в Страсбург.

Предвижда се Иванова да бъде еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. Тя ще бъде оценена от комисиите на Екологичен потенциал по индустрия, проучвания и енергетика и по просвета и обучение.
-->
Изслушването ще продължи три часа и ще се състои от отговори на 25 въпроса. Иванова ще разполага с опция за 15-минутно въведение, с по една минута за отговор на въпрос и с пет минути за умозаключение в края на чуването. Веднага след чуването на съвещание при закрити врата ръководителите на двете парламентарни комисии и представителите на политическите групи ще изготвят своята оценка, се отбелязва в известие на Екологичен потенциал. Тази оценка ще бъде предадена на ръководителя на Екологичен потенциал и на ръководителите на политическите групи. Предвижда се на следващия ден да бъде оповестена заключителната оценка.

В навечерието на днешното чуване Иванова отговори документално на 36 въпроса, свързани с активността на еврокомисаря с посочените отговорности. Тя декларира, че в случай че бъда назначена, ще се стреми към запазването на позицията на Европа като международен водач в региона на науката, научните проучвания и нововъведенията. Ще подсигурявам, че всяко евро от наличния бюджет се употребява допустимо най-ползотворно и с това се предизвикват по-сериозни вложения и промени в региона на научните проучвания и нововъведенията, когато е належащо, и да се продължи сполучливото осъществяване на програмата " Хоризонт Европа ", показва Иванова. Ще съсредоточа напъните си върху това Европейският съюз да застане на челно място в новата софтуерна конкуренция и върху повишението на неговата конкурентоспособност в изискванията на засилена икономическа конкуренция, добавя тя.

Ако бъде назначена, поддръжката за украинските откриватели ще остане на челно място в листата на целите ми, като последвам и черпя ентусиазъм от настоящи начинания, декларира Иванова. Що се отнася до бъдещото възобновяване на Украйна, научните знания, новаторските подходи и новите технологии ще спомогнат за построяването отначало на съвременни транспортни и енергийни инфраструктури и жилища. Ще би трябвало да съживим научноизследователските инфраструктури на Украйна, с цел да може гениите да се употребяват в страната и да способстват за устойчивото бъдеще на Украйна, която се стреми към съдействие в региона на научните проучвания и нововъведенията в стратегически браншове, добавя Иванова. Тя оповестява, че е подготвена да работи за разкриването на посланичество в Киев на програмата " Хоризонт Европа ".

Илиана Иванова е ученик на Френската езикова гимназия " Ромен Ролен " в Стара Загора, магистър по Международни стопански връзки от Икономическия университет във Варна и по Глобално ръководство от Арисонен държавен университет в Аризона, Съединени американски щати. От 2009 до 2012 година тя бе евродепутат от ГЕРБ, а от 2013 година бе назначена за българския представител в Европейската счете палата. Ако бъде утвърдена за еврокомисар, Илиана Иванова ще поеме функционалностите на досегашния български представител в Европейската комисия Мария Габриел, заела поста на вицепремиер, министър на външните работи и ротационен министър-председател.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР