Кандидатът за прокурор № 1 показа, че няма страх да

...
Кандидатът за прокурор № 1 показа, че няма страх да
Коментари Харесай

Опърничавият Гешев и страхът на градската десница

Кандидатът за прокурор № 1 сподели, че няма боязън да почука на която и да е врата и да извади с белезници този, за който е пристигнал
Медийно вцепенение настъпи в ранния следобяд през днешния ден, когато стана ясно, че прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет единомислещо предлага заместник-главния прокурор Иван Гешев за правоприемник на обвинител номер 1 Сотир Цацаров. Кандидатурата му евентуално ще е без конкуренция, в случай че, несъмнено, правосъдният министър, не внесе свое предложение. Но, Данаил Кирилов към този момент разгласи, че не има намерение да го прави.   

Кресливата медийна машина на градската десница внезапно понижи децибелите и обърна палачинката – смени хулите около ареста на Иванчева с напоително показване на целия професионален път на Гешев, дружно с всичките му родни и интернационалните награди.

Какво значи това държание – боязън, опрощение или молба? Най-вероятно по малко и от трите. Защото знамето на градската десница –битката против корупцията, по всичко проличава, че ще развее с цялостна мощ. Но не от хората на Командира.

Иван Гешев към този момент сподели, че няма боязън да почука на която и да е врата. И да извади с белезници този, за който е пристигнал. Без значение дали действието се развива в София, Божурище или Ница. И дали става въпрос за кметове, олигарси, служители или юристи.
Доказателствата са в следствения арест на Г.М. Димитров. В момента там е вип общежитието на Европа - по-малко от 100 квадрата, са събрани  досегашни притежатели на повече от 100 милиона.

За първи път в най-новата история настоящ прокурор има възможност да застане отпред на държавното обвиняване. При това с цялостната поддръжка на гилдията си. Което е самопризнание за професионализма му.
Ако някой беше стартирал професор от юридическия факултет, хората на Командира сигурно щяха да се възмутят, че няма опит. Но в този момент, макар голямата работа на Гешев на терен, отново търсят недостатъци на индивида, който е извървял дългия път от редови служител на реда през следовател, до прокурор и административен началник. Само за 1 година, откогато е заместител на Цацаров, наблюдаващ спецпрокуратурата, той осъществя десетки интервенции. Венецът на работата му бе рекордната присъда за поискания от Иванчева рушвет и внасянето на обвинителния акт по аферата на века – източването на КТБ.

Истината е, че градската десница даде благо и драго да удари в задатък Гешев. Но по този начин и не откри по време на апартаментгейт нито асансьор, нито тераса. Тръгна даже да се рови в делата на татко му през 2000 година, само че и там удари на камък. Даже резултатът бе противоположен. Гешев събира благосклонности по две аргументи. Преследва неприятните с власт и пари. И изяснява с колоритен език какво тъкмо прави. Така разбрахме, че Иванчева е „ светнала като коледна елха ”, а събирането на доказателствата делото против КТБ е  като „ да кацнеш на Луната с дизелов мотор ”. С коментара си за Божурище – " има кметове, които доста крадат и то безочливо ", пък  взе страха на куп градоначалници още преди да са издигнали кандидатурите им.
Гешев се зарови и в блатата на злоупотребите с ТЕЛК, далаверите със скъпо струващи медикаменти, данъчните измами, прането на пари и контрабандата с цигари и алкохол.

Отсега е ясно, че битката с корупцията ще бъде флагманът на идната му стратегия. И сигурно ще срещне утвърждението на хората, тъй като най-голямата им болежка остава нарушеното възприятие за правдивост. Точно това изяснява страха на градската десница от кандидатурата на Гешев. Досега тя прокламираше, че битката с корупцията по високите етажи е единствено неин патент. Провалът й лъсна откакто беше във властта, само че нищо не направи, а знаковите й лица станаха клиенти на прокуратурата.
Днес някогашният правосъден министър Христо Иванов, който бе един  от дребното, надигнали глас  против кандидатурата на Гешев, дори се затъжи за Сотир Цацаров. Едва ли актуалният основен прокурор има потребност от признанието на проваления политик. Но самият Иванов има цялостното съображение да се тревожи. Защото от януари в стола на премерения Цацаров по всички проличава, че ще седне своенравния и твърдоглав Гешев.          

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР