Кандидатът на Социалдемократическата партия Денис Бечирович е вероятният нов представител

...
Кандидатът на Социалдемократическата партия Денис Бечирович е вероятният нов представител
Коментари Харесай

Босненските мюсюлмани с нов представител в президентството. Изетбегович призна загуба на изборите

Кандидатът на Социалдемократическата партия Денис Бечирович е евентуалният нов представител на босненските мюсюлмани в тричленното президентство на Босна и Херцеговина. Това сочат предварителните резултатите от изборите в страната, които се организираха в неделя.

За мястото на хърватския представител в груповото президентство към този момент води Боряна Крищо от националистическата Хърватската демократична общественост, а за мястото на сръбски представител - Желка Цвиянович от Съюза на самостоятелните социалдемократи, чийто водач е Милорад Додик.

Сложната политическа система на Босна и Херцеговина планува всяка от трите най-големи общности в страната да има собствен представител в груповото президентство. Тримата представители се сменят на ротационен принцип на всеки 8 месеца и имат мандат от по 4 години.

" Време е за положителна смяна в Босна ", сподели Денис Бечирович, откакто разгласи изборна победа.

" Животът на хората в тази страна е най-съществен и по тази причина приканвам за обединяване, с цел да могат жителите на Босна и Херцеговина да бъдат добре ", добави той.

Бечирович е считан за сдържан и податлив към съдействие. Той измества досегашния представител на босненските мюсюлмани в президентството Бакир Изетбегович.
 Досегашният представител на босненските мюсюлмани в президентството Бакир Изетбегович (в средата) по време на пресеконференцията си, на която призна загубата си на изборите.
Националистическата Партия на демократичното деяние на Изетбегович управляваше от 1996 година насам. Самият Изетбегович късно в неделя призна загубата на партията си.

Освен сръбски, хърватски и мюсюлмански представител в груповото президентство, жителите на Босна и Херцеговина в неделя избираха и свои представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация.

В Република Сръбска избираха също по този начин президент и вицепрезиденти. Резултатите от този избор към момента са неразбираеми, като и двамата водещи претенденти - Милорад Додик и Йелена Тривич , оповестиха победа.

Босна е формирана от две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят най-вече босненски мюсюлмани и босненски хървати.

Всяка полуавтономна част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР