Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води с близо 10% на

...
Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води с близо 10% на
Коментари Харесай

Имамоглу води с 10%, печели вота за Истанбул

Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води с близо 10% на изборите за кмет на Истанбул при 50 на 100 преброени бюлетини. Това заяви Би Ти Ви, позовайки се на източници от медиите в Турция.

По-рано от предизборния щаб на Републиканската национална партия на Имамоглу оповестиха, че след обработени 18,57 % от протоколите (5 791 секции, 1 612 220 избиратели), техният претендент има 55 % поддръжка, против 45 % за ръководещите.

Евентуална победа на Имамоглу ще бъде тежък удар за президента Реджеп Ердоган, който съумя да се пребори Висшата изборна комисия да разпореди повторни избори в мегаполиса поради открити нарушавания при вота през март. Тогава любимецът на опозицията още веднъж победи претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването и някогашен премиер Бинали Йълдъръм, само че единствено с 14 000 гласа разлика. Сега обаче се обрисува надалеч по-тежко проваляне за Йълдъръм, в случай че не се получи внезапен поврат до преброяването на всички бюлетини.

От щаба на Имамоглу към този момент заплашиха с всеобщи митинги, в случай че се появят подозрения, че ръководещите се опитат да фалшифицират вота.

Общо 10 560 963 души имаха право на глас в 31 124 изборни секции на Истанбул  Заради вота в подстъпите на най-големия град на Турция се образуваха големи тапи поради рейсовете със завръщаши се от почивка хора, бързащи да пуснат бюлетини. Хиляди български турци също биха път до мегаполиса, с цел да гласоподават.

Загубата на Истанбул е призрачен сън за Ердоган и партията му, които за първи път от 25 години бяха победени и в столицата Анкара.  Истанбул е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30% от брутния вътрешен продукт  се създава в големия град, ситуиран на два континента. От 41 000 интернационалните компании, регистрирани в Турция, 25 000 са основани в Истанбул.

Като кмет на мегаполиса самият Ердоган постоянно повтаряше, че " който владее Истанбул, той управлява Турция ", припомнят медиите.

.

о
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР