Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел и председателят на

...
Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел и председателят на
Коментари Харесай

Мария Габриел и Корнелия очи в очи. Нинова удря по масата заради Украйна: Не отстъпвам!

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел и ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещнат с управленията на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.
В срещите ще вземат участие и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заместник- ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС и ръководител на Съюз на демократичните сили Румен Христов. Всички срещи ще се проведат през днешния ден, 15.05.2023 година, в зала „ Запад “ на Народното събрание.
Първата от срещите е със социалистите.
Мария Габриел обичайно очерта целите на мандата като означи, че задачата е експертно държавно управление.
„ Благодаря ви за поканата, госпожо Габриел. Няма да ви е елементарно. Но първо желая да се обърна към господин Борисов “, съобщи на собствен ред Нинова. Тя означи, че не е бивало да се предлага чисто партиен министър председател, а да се търси национално, надпартийно държавно управление.
„ За нас има няколко основни, надпартийни въпроса. Смятам, че би трябвало да има работещо държавно управление и постоянен парламент. По дилемите, които би трябвало да се свършат наложително, за нас преди всичко е бюджетът “, посочи водачът на Българска социалистическа партия.
Нинова съобщи, че не споделя вижданията на ГЕРБ, че дефицитът би трябвало да е 3% и посочи, че при равнищата на инфлация няма по какъв начин да се сложи скорошна цел за приемане на еврото.
На второ място тя сложи дилемите по Плана за възобновяване и резистентност като съобщи, че се тормози, че някои още не са написани. „ Като мандатоносител и партия, която търси болшинство, някой написа ли ги тези задания? “, попита Нинова. Тя се спря и на правосъдната промяна: „ Сменяме Гешев, с цел да сложим Пешев, не е съществено умозаключение “, посочи тя.
„ Поздравявам ви, господин Борисов, не чаках, че вашите депутати са дали своят вот „ Въздържал се “ по Истанбулската спогодба “, разяснява още водачът на Българска социалистическа партия.
„ И най-горещият въпрос – доставянето на оръжие за Украйна. Трябва да се намерения по този въпрос, тъй като ние няма да отстъпим от това. Нашата партия с цялата си история се е борила за мир и ние тук оставаме на разнообразни позиции “, съобщи Нинова.
И последното, на което се спря тя, бе поръчката, че през днешния ден Българска социалистическа партия няма да даде окончателния си отговор, той ще бъде разгласен след съвещание на Националния съвет на партията.
Мария Габриел изрази вяра, че могат да се реализиран компромисни моменти по изброените точки и съобщи, че във връзка с бюджета и обществената политика, Плана за възобновяване и резистентност има сходно виждане. Идентична е позицията и за домашното принуждение. Относно оръжието за Украйна Габриел съобщи, че въпросът би трябвало да бъде разискван.
„ Вариантът, който оферирате, не е коалиция “, съобщи Нинова. „ Ако това държавно управление реши да изнася оръжие за Украйна, хипотетично обмислям, смятайте, че на секундата се отдръпваме “, акцентира тя. „ Утре ще създадем нашия Национален съвет и ще ви отговорим “, съобщи в края на срещата Корнелия Нинова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР