Кандидат-пенсионери опитват да получат високи пенсии, като представят фалшив стаж.

...
Кандидат-пенсионери опитват да получат високи пенсии, като представят фалшив стаж.
Коментари Харесай

Разкриха схеми за високи пенсии с фалшив стаж

Кандидат-пенсионери пробват да получат високи пенсии, като показват подправен стаж. Това са посочили инспекции на Националния застрахователен институт, написа " Труд ".

Схемата е засечена в Перник, като в нея се употребяват подправени документи за стаж, сякаш насъбран в някои от някогашните държавни предприятия. От началото на 2019 година до момента от пернишкото Търговско предприятие на Национален осигурителен институт до районната и окръжната прокуратура в Перник са подадени 14 сигнала за сходни измами. Във връзка с тези сигнали са постановени 11 неоправдателни решения или присъди, показаха от Национален осигурителен институт.

В 10 от случаите се употребяват документи от цех за локомотивостроене от края на 80-те години и от някогашен строителен конгломерат. При инспекция обаче е открито, че част от хората, в действителност са работили при изискванията на първа категория труд, преди да са навършили пълноправие и в същото време са били възпитаници в постоянна форма на образование.

Същите компании се употребяват и за друга машинация. Там обаче инспекторите откриват, че показаните удостоверения обр. УП-2 и обр. УП-3 от 2000 година са антидатирани - т.е. не дават отговор на одобрените за посочената година мостри.

Цитирани са и нормативни документи, които към 2000 година не са съществували в правния мир - при започване на ХХ век е работил Кодексът за наложително публично обезпечаване, а не влезлият в действие по-късно, само че посочен в документите, Кодекс за обществено обезпечаване (КСО). Посочен е и БУЛСТАТ, публикуван чак през 2011 година

Други кандидат-пенсионери пък не помнят, че са получавали обезщетение от Национален осигурителен институт за безработица, и подавайки документи за пенсия включват стаж, който преди този момент липсва от досието им.

В хода на следствието са разпитани двама някогашни шефове на една от компаниите, като единият от тях твърди, че познава лицата, против които се водят правосъдните производства и дори показва къде са работили, до момента в който другият не познава нито един от тях и съгласно него компанията не е имала съвсем никаква активност след 1990 година

Няколко жители при подаване на заявление за разпределяне на пенсия ползват документи за застрахователен стаж и приход, издадени от огромна минна компания. Извършени са съответните инспекции и се оказва, че тези хора не попадат в предадените в осигурителния списък на Национален осигурителен институт разплащателни ведомости. Подадени са сигнали до районна прокуратура, като лицата са наказани за прилагане на неистинен документи.

Класацията по безочливост печели транспортна компания с назначени над 40 чиновници на висок застрахователен приход, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. За част от тях са подадени документи за погашение на компенсации за безработица и краткотрайна неработоспособност.

Оказва се обаче, че над 90% от назначените водачи нямат шофьорска брошура от съответната категория и наложителното за професионалните водачи уверение за психическа валидност и други Но и това не е всичко - сдружението няма регистриран нито един автомобил.

До Министерство на вътрешните работи и прокуратурата пък са подадени сигнали за 24 лица - еднолични притежатели или съдружници в над 600 сдружения. Установено е, че част от сдруженията подават данни за високи осигурителни приходи, само че не са внасяни дължимите вноски и е налице съгласуваност, както сред притежателите на сдруженията, по този начин и сред хората, за които са подавани данни.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР