Кандидат-депутатите от ГЕРБ и СДС Сливен Галя Захариева и ДаниелаВасилева

...
Кандидат-депутатите от ГЕРБ и СДС Сливен Галя Захариева и ДаниелаВасилева
Коментари Харесай

Образованието остава стратегически и национален приоритет за ГЕРБ

Кандидат-депутатите от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Сливен Галя Захариева и ДаниелаВасилева показаха главните цели в предизборната стратегия наГЕРБ в областта на образованието и науката в особено онлайн събитие:.

„ През последните години ГЕРБ преобрази българското обучение и за насто остава стратегически и народен приоритет. Изпълнихме ангажиментаза удвояване на възнагражденията на учителите. Това способства специалността да бъде мечтана и търсена. Заплатите на учителите към този момент са над междинните застраната. През 2021г. стартовата заплата е 1260 лева Ще затвърдим водената политика на увеличаваща се бюджетна поддръжка за бранша и щеповишим разноските за обучение до 5 на 100 от Брутният вътрешен продукт, в това число катоувеличим разноските за висше обучение до 1 на 100 от Брутният вътрешен продукт “, сподели Захариева.

 

Ангажираме се да усилваме възнагражденията в бранша с ритъм,изпреварващ нарастването на междинната заплата за страната. Искаме даподдържаме на междинните училищен заплати на равнище над 125 % от среднитеза страната и да повишим междинната заплата във висшето обучение дониво от над 140 % от междинната за страната, обявиха кандидат-депутатите.„ През миналия мандат инвестирахме над 100 млн. лева в ремонта иоборудването на физкултурни салони, спортни площадки, ученическиобщежития, класни стаи и кабинети, в основаването на достъпнаархитектурна среда. Продължаваме с вложенията в учебните заведения и детскитеградини за рационализация и качество. В Сливен ще бъдат построени тринови детски градини и ще се извърши ремонт на други три детскизаведения. С близо 1,8 млн. лева ще бъдат построени два физкултурнисалона, в Профилираната природо-математическа гимназия " Добри Чинтулов " и Профилираната гимназия с преподаване на западни езици " ЗахарийСтоянов ". 1500 са учениците в двете гимназии. Те ще могат да използватнови и съвременни уреди за спорт. Предвидено е възстановяване наматериално-техническата база на държавните професионални гимназии вобластта “, сподели от своя страна Даниела Василева.Галя Захариева акцентира, че ГЕРБ се ангажира за удвояване на публичнитесредства за научни проучвания и нововъведения, и за поощряване присъединяване набългарски учени в Европейските научноизследователски и иновационнипрограми. „ Ще продължим и приключим измененията в системата, ориентирани къмразвитие на основните компетентности и уменията на 21-ви век,насърчаване на просветителните нововъведения и повишение мотивацията заучене и ще сложим акцент върху възпитателната работа във всичкиполитики, като насърчим  работа с родителите във всяко учебно заведение и детскаградина “, сподели още Захариева. От своя страна Даниела Василева добави, че в предизборната стратегия на ГЕРБ в областта на образованието и науката е заложено още приоритетноинвестиране в електронизация на образованието, спортни стадиони, кабинети идостъпна архитектурна среда в просветителните институции. Ще се работипо Механизма за взаимна работа на институциите с фокус обгръщане навсяко едно дете и ефикасното му включване в системата, като всички децав предучилищна възраст ще бъдат освободени от такси. Ще продължи модернизирането на професионалното обучение. Ще се изградят 10модерни студентски кампуса.Галя Захариева напомни, че за последните четири години изцяло самодернизирани над 500 просветителни институции и са вложени вложения вотделни детайли във всички останали, за което са отделени над 1 млрд.лв. Изградени са съвременни СТЕМ центрове в над 260 учебни заведения, за което презпоследните две години са обезпечени 40 млн. лева Финансирано естроителството на 12 нови учебни заведения и надстрояване на други 44. Одобрена етригодишна стратегия за строителство и надстрояване на учебни заведения и детскиградини, за която са планувани 210 млн. лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР