Канадският премиер Джъстин Трюдо защити решението си да използва извънредни

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо защити решението си да използва извънредни
Коментари Харесай

Трюдо защити решението си да използва извънредни правомощия

Канадският министър председател Джъстин Трюдо отбрани решението си да употребява изключителни пълномощия за преустановяване на антиправителствените митинги, парализирали Канада при започване на годината, станали известни под името " Конвой на свободата ". Министър-председателят обоснова дейностите си със опасност от принуждение и неналичието на благонадежден проект на полицията за справяне със обстановката, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

През януари и февруари демонстрациите под надпис " Конвой на свободата ", проведени против противоепидемичните ограничения като наложителното имунизиране, блокираха Отава и някои гранични пунктове в продължение на седмици. По думите на Трюдо потреблението на изключителните пълномощия е било неизбежно, тъй като да се договаря с протестиращите е било невероятно.

" Те не желаеха просто да бъдат чути. Те желаеха да им се подчиняват ", сподели министър-председателят пред самостоятелна обществена комисия, проверяваща използването на специфичните компетенции от държавното управление. " Напълно съм спокоен и убеден, че със задействането на пълномощията съм взел вярното решение. "

Явяването на настоящ министър председател на обществено следствие е нещо извънредно за Канада. Разследването има за цел да хвърли светлина върху процеса на даване на управляващите на изключителните пълномощия и да обясни дали това е станало транспарантно и при задоволителна изясненост кой ще носи отговорност.

До 20 февруари окончателният отчет на комисията ще бъде показан в Народното събрание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР