Канада надмина рекорда си за най-голямата площ, опожарена от горски

...
Канада надмина рекорда си за най-голямата площ, опожарена от горски
Коментари Харесай

Горски пожари: Канада надмина рекорда си за най-голяма опожарена площ

Канада надмина върха си за най-голямата повърхност, опожарена от горски пожари за една година, написа „ BBC “. Пожарите са изгорили повече от 8,1 милиона хектара (20 милиона акра) в цялата страна – 21 пъти над междинното за последното десетилетие. В момента в Канада са се разразили 483 горски пожара . Повече от 250 от тях се считат за отвън надзор .

Горските пожари са довели и до рекордни равнища на въглеродни излъчвания , като димът доближава до Европа. Предишният канадски връх за повърхност, изгорена от горски пожари, беше подложен през 1989 година от повече от 11 000 пожара, съгласно държавни данни.

Въпреки че тазгодишните пожари са по-малки на брой – близо 3000 до момента през 2023 година – те са доста по-големи по мярка .

Федералните чиновници в Канада акцентираха, че пожарите в последно време се популяризират в по-широк диаметър спрямо това, което се следи напоследък.

В Торонто и Отава се чака качеството на въздуха да бъде мощно наранено и да има огромен риск за здравето на хората в сряда и в четвъртък. В Уиндзор на границата сред Съединени американски щати и Канада качеството на въздуха е класифицирано като „ доста високо рисково “.

В някои елементи на Квебек , където горяха 115 пожара към сряда, някои хеликоптери за гасене на пожари и водни бомбардировачи не съумяха да излетят тази седмица заради гъстия пушек от горските пожари, заяви противопожарната организация на провинцията.

Пожарите бяха усетени надалеч оттатък границите на Канада, като десетки милиони хора в цяла част от Съединени американски щати от Канзас до Кентъки бяха под предизвестия за качеството на въздуха в сряда.

В Съединени американски щати качеството на въздуха в елементи от Илинойс в сряда беше класифицирано като „ доста нездравословно “ , а димът принуди учебните заведения в Чикаго да организират летни стратегии на закрито.

Чикаго, дружно с Детройт и Минеаполис, е класиран като имащ едно от най-лошите равнища на качество на въздуха в света, а градовете на източното крайбрежие се приготвят за утежняване на задимените условия в четвъртък.

Службата за наблюдаване на атмосферата Коперник (CAMS) на Европейския съюз заяви, че димът е пътувал надалеч на изток над Атлантическия океан до Ирландия, Франция и Испания. Агенцията акцентира още, че горските пожари са освободили 160 милиона тона въглерод , най-вече от всяка година от 2014 година насам.

Длъжностни лица разясниха, че броят на горските пожари в Канада до момента тази година е „ невиждан “ за този ранен сезон на горските пожари, който нормално продължава от май до септември. Експертите показаха като причина по-топла и суха пролет от естественото . Предвижда се тези условия да продължат през цялото лято, подхранвайки висок риск от горски пожари от западното крайбрежие на провинция Британска Колумбия до Атлантическа Канада на изток. Майкъл Нортън, общоприет шеф на Северния център за горско стопанство към Министерството на естествените запаси на Канада, беше безапелационен:

„ Промените в климата усилват честотата и интензитета на пожарите в дивата природа и основават по-дълги сезони на пожари в Канада. “

Заради горските пожари досега повече от 120 000 души в цялата страна са евакуирани краткотрайно . Някои пожари са унищожили домове и парцели. Горски пожар покрай Халифакс – най-големият град в Нова Скотия – унищожи повече от 200 здания през май.

Пожарите в Западна Канада започнаха при започване на май и не престават да горят. Британска Колумбия към момента се бори с най-големия горски пожар в историята – Дони Крийк – пламнал на повече от 550 000 хектара. Заедно с локалните пожарникари, Канада разположи свои военни в цялата страна, с цел да помогне в битката с горските пожари .

Близо 1500 пожарникари от други страни , в това число Съединени американски щати, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка, Франция, Мексико, Испания и Чили, бяха на място.

Миналата седмица Канада подписа съглашение със Съединени американски щати по отношение на горските пожари, което улеснява двете страни да си оказват помощ взаимно, до момента в който се борят със съответните пожари.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо разказа обстановката с горските пожари в страната като сложна и сърцераздирателна .

Освен това са в действие редица забрани за горене и управляващите предизвестиха канадците да бъдат изключително деликатни в региони, за които се счита, че са изложени на висок риск от горски пожари.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР