Кампанията за преизбирането на Румен Радев и Илияна Йотова за

...
Кампанията за преизбирането на Румен Радев и Илияна Йотова за
Коментари Харесай

Радев определи президентството като стълб на стабилността

Кампанията за преизбирането на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на процедура стартира. Днес се организира учредителното заседание на инициативния комитет, който поддържа двойката за втори мандат на " Дондуков " 2. В него се включиха 188 души, измежду които и представители на някои от главните политически сили - Българска социалистическа партия и ИБГНИ.

Самооценката на претендента

Радев излезе пред своите съидейници с просторно слово, в което акцентира, че е изиграл централна роля в политическия и публичния живот. " На фона на невиждания срив на доверието в политическата система и институциите, на общата рецесия на законността, президентството се утвърди като дирек на непоклатимост и държавност. Защото и в най-тежките времена на тотална блокада, на непрекъснати офанзиви и операции, ние с госпожа Йотова не се отклонихме от задачата си - да отстояваме държавността и ползите на българите, да бъдем коректив и последна преграда против беззаконието, да фокусираме публичното внимание въху недъзите на политическата система, да задаваме дневен ред по значими въпроси, да работим за модернизацята на България, да отстояваме българският народен интерес на открито ", съобщи той.

Кандидатът изясни политическото си държание през мандата по този начин: " Последните 5 години трансформираха публичната атмосфера. Антимафиотският консенунс, който се роди на площадите, мина в урните, тъй като няма естествен човек, който да одобри произвола, корупцията и беззаконието. Неуспехът на партиите на смяната да сформират действена демократична опция смятам единствено за етапен неуспех, тъй като обществото ни е зряло за промени. Въпрос на време е те са изкристализират в законите и в методите на тяхното използване. В тези динамични процеси ние приехме да не се крием зад институционалния комфорт, тъй като бяхме с вас и не ви предадохме, във вашето неодобрение, във вашата вяра за свободна и обективна България. "

Радев акцентира, че " в този турбулентен преход ще има потребност от постоянна институция с доверие, с ясни ценностни устои и направления, която да остане вярна на хората ". Затова още през януари с Йотова са декларирали желанието си да се кандидатират за втори мандат. Като най-важна цел той открои укрепването на законността. " Без нейното постигане следващите управнически конфигурации и техните политики ще попаднат в плен на олигархията и са обречени на неуспех, и надлежно нашата страна на назадничавост. Затова ще продължим нашата битка за почтени избори, за излъчването на нов вид ръководство - синтез на честност и подготвеност, за подсилване на върховенството на правото, секване на кражбите. Само по този начин ще можем да победим бедността и безправието, и да заемем достойното място в европейското семейство ", приключи той.

Ентусиазмът на поддръжниците

Началото на събранието, планувано за 18 часа в НДК, се забави с към 45 минути, защото съидейниците на настоящия президент се оказаха прекомерно многочислени, с цел да се записват в точния момент. Освен това учредителите трябваше да показват на влизане документ, че са имунизирани против ковид или са го преболедували.

За да предложи председателстващ на комитета, излезе артистът Павел Попандов. " Не е ли редно да предложим бюро, което да избере ръководителя? ", обърна се той към водещата съвещанието доктор Цветеслава Гълъбова - шефът на държавната психиатрична болница " Св. Иван Рилски ". " Не, задоволително е да предложите председателстващ ", малко му отвърна Гълъбова. " В подобен случай, предлагам вас ", отвърна й Попандов. " Благодаря. Един задоволителен ли е? ", обезпокоеното се засмя водещата. " Не, би трябвало и още хора ", отсече артистът. И се впусна в буйна тирада: " Ако си затворим очите, няма да забележим корупцията, кражбите, мафиотските покупко-продажби, шкафчетата, цялостни с пари, сараите, майките с заболели деца, няма да забележим тези 2 милиона българи, които са отвън България. Но хубавото е, че тези, които сме с отворени очи, сме болшинство. "  Накрая добави журналистката Анна Заркова - майка на депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков, и диригентът Йордан Камджалов, и така комитетът се оказа с трима съпредседатели. " Ние зрящите и чуващите сме повече от тези, които играят ролята на Паниковски, мнимият слепец на Илф и Петров. Визирам тези, които си препредават тази роля - българските главни прокурори ", приключи Попандов.

" България е болна, счупена и бедна ", разгласи диригентът Камджалов и пожела триумф на кандидатите. Анна Заркова похвали Радев и Йотова, че не са приели мрачната реалност в България, и са устояли като тандем, макар " противников връзки на политически играчи ". " Когато подвигна пестник президентът Радев на бунтовния площад, този пестник не беше знак на нахлуване. Този пестник беше знак на общественост сред всичките хора, които бяха там, бяха излезли от подчинението и желаеха да викнат, че не желаят ръководство от мафиотски вид... Никой политик с пропагандата за правосъдната промяна не беше съумял да събере толкоз доста разнообразни персони дружно за България ", продължи журналистката. И заключи:  " Искам самоуверен президент, горделив народ и обективна страна. " Последна от съпредседателите говори Гълъбова, която съобщи, че присъединяване й в комитета е " персонална и социална идея в една тежка и болна обстановка ". " Г-н Радев и госпожа Йотова са поръчител за нормализиране на политиката у нас, което нормализиране ще се основава на полезности, на здравия разсъдък, на експертността ", добави лекарката.

Тук се включиха и редовите учредители. Бившият началник на Военновъздушни сили ген. Михо Михов решително уточни, че " няма по-добра двойка за президентската институция ". И си напомни времето, когато Радев му е бил зависещ като боен водач: " В него съм виждал иновационното, виновното, поредното. " Студентът Александър Узунов поласка Радев, че " с хирургическа акуратност разкриваше недъзите на предходното ръководство ". А поетесата Маргарита Петкова разгласи, че се включва в акцията, тъй като не желае децата й да се срамят, че " майка им не е взела присъединяване в битката ". Бившият соцдепутат Весела Лечева дефинира президента като " човек с стоманени нерви, самоуверен, който няма да се поколебае да се оправи с проблемите на страната ". В същия дух като останалите се изрече и журналистът Мажд Алгафари, който преди 4 години поддържаше партия " Воля " на Веселин Марешки.

Политици на помощ 

Някои политически сили авансово оповестиха, че техни хора непосредствено ще влязат измежду учредителите.

Българска социалистическа партия изпрати трима високопоставени представители в комитета – някогашният зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин, ексдепутатът Ирена Анастасова и някогашният здравен министър Радослав Гайдарски.

В поддръжка на Радев се включиха и трима души от Гражданска платформа „ Изправи се.БГ “ на някогашната социалистка Мая Манолова, която в този момент е един от водачите на ИБГНИ. Това са кардиологът Галина Таваличка, учителят Мими Караколева и деятелят Никола Вапцаров.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР