Кампаниите за ваксинация срещу Covid-19 първоначално се фокусираха върху защитата

...
Кампаниите за ваксинация срещу Covid-19 първоначално се фокусираха върху защитата
Коментари Харесай

Кои държави ваксинират деца над 12 години и как се справят дотук?

Кампаниите за имунизация против Covid-19 в началото се концентрираха върху отбраната на възрастните и медицински уязвимите хора, преди последователно да преминат към останалата част от възрастното население. В последните данни за Европейския съюз 75,6 % от възрастното население в блока е имунизирано, оповестява " Евронюз " и задава въпросът кой следва? Според европейската медия задачата се е изместила към имунизиране на допустимо най-вече деца, с цел да се опита да се понижи разпространяването на инфекцията и новите разновидности в общността.

Европейската организация по медикаментите (EMA) утвърди потреблението на имунизацията против Covid-19 на Pfizer за деца на възраст 12-15 години през май тази година. 

Това е първата ваксина в Европейски Съюз, получила утвърждение за приложимост при деца.

Разрешението се основава на изследване, включващо 2259 деца във възрастовата група, което демонстрира, че имунният им отговор е сравним с този на хората на възраст 16-25 години. Нито едно от децата, които са получили имунизацията, не е развило Covid-19, спрямо 16, които са развили заболяването след приемане на плацебо.

Месец по-късно, през юни, EMA утвърди имунизацията Moderna за приложимост във възрастовата група 12-17 години. Този път изследване на 3732 деца в тази съответна възрастова група сподели, че нито един от тези, които са получили имунизацията, не е бил инфектиран с Covid-19 спрямо четирима разболели се от групата на плацебо.

Трябва ли децата да се имунизират против Covid-19?

Имаше спор по отношение на преимуществата при имунизирането на деца, които нямат съществени болести, защото възможностите те да развият тежко заболяване в резултат на Covid-19 са много ниски и това би трябвало да се балансира по отношение на евентуалните странични резултати на имунизацията, припомня " Евронюз ".

EMA призна, че лимитираният брой участници в двете изследвания значи, че те не могат да открият редки странични резултати. Агенцията обаче заключи, че изгодите от имунизациите за тази по-млада възрастова група надвишават всички евентуални негативи.

Съществува известна угриженост по отношение на случаите на миокардит и перикардит след използването на ваксини с РНК.

Проучване на Харвард през юли оповестява, че е имало 1000 сходни случая след 300 милиона имунизации в Съединени американски щати. Страничните резултати са открити след използване на препаратите Pfizer или Moderna. По-голямата част от случаите са при младежи или млади възрастни. В материала на Харвард се споделя също, че 79% от тези случаи при младежи са били напълно леки.

Въпреки че имунизациите са утвърдени за 12-18 годишни деца от Европейския регулаторен орган за медикаментите, не всички правителства или здравни агенции в ЕС са последвали образеца. Въпреки това, доста страни започнаха да отварят своите стратегии за имунизация за деца на възраст над 12 години. Ето по какъв начин се сравняват.


Процентът на 12-18 годишните, които са получили най-малко една доза в съответните страни. 
Англия

Програмата за имунизация за лица под 18 години във Англия занапред стартира да се развива в избрани елементи на страната. Четирите делегирани държавни управления са имали малко разнообразни подходи.

Всички младежи на 16 и 17 години в Англия започнаха да получават ваксини от понеделник, 23 август, до момента в който деца на възраст от 12 до 15 години, които са клинично уязвими към Covid-19 или живеят с възрастни, които са изложени на нараснал риск от съществено заболяване от вируса, ще бъде поканени да си направи ваксина през идващите седмици.

В Северна Ирландия 16 и 17-годишните към този момент имат достъп до имунизацията от няколко седмици. Все още няма информация кога Великобритания ще премине към ваксиниране на децата в по-ниска възраст. Миналата седмица английският здравен регулатор утвърди имунизацията Moderna за деца от 12 до 17 години, седмици откакто на препарата на Pfizer беше дадена зелена светлина за същата група.

Италия

Целта на Италия е да имунизира множеството от младежите си преди да се върнат на учебно заведение през септември. Понастоящем 49,86 % са получили една доза, а 28,39 % са изцяло имунизирани съгласно отчета на италианското държавно управление от 24 август. От 16 август 12-18 годишните могат да получат ваксина без авансово записан час.

Ваксината Pfizer бе позволена за деца от 12 до 15 години в края на май, като записването в множеството райони започна през юли, до момента в който препаратът на Moderna е утвърден за деца от 12 до 17 години при започване на август.

 

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР