Камионът с мигранти, хванат край софийското село Локорско на 17

...
Камионът с мигранти, хванат край софийското село Локорско на 17
Коментари Харесай

Полицаи спирали 4 пъти камиона с мигрантите от Локорско, но не ги открили

Камионът с мигранти, заловен край софийското село Локорско на 17 февруари поради щета, в който откриха гибелта си 18 души, е бил спиран 4 пъти за полицейска инспекция по пътя от границата до София. Това описаха шестима от оживелите 34 афганистанци пред Нова телевизия.

Превозното средство е било толкоз добре изолирано, че да не се чува никакъв звук от вътрешната страна. А самите мигранти са чули по какъв начин служителите на реда чукат по стените по време на инспекциите по пътя.

" След като се прехвърлихме през мрежата, две денонощия вървяхме пешком, по-късно колата, която беше изпратена от каналджиите, дойде на избраното място. Качихме се в първата кола. Тя се скапе обаче, счупи се, слязохме. След пет часа пристигна друга кола, не - същата кола.

Качихме се, тръгнахме, само че тя отново се скапе, отново слязохме. В този миг полицията към този момент знаеше за нас и ние избягахме. Хората, които бяха организирали нещата, ни споделиха да се скрием в гората. Полицията дойде, имаше кучета, само че не съумяха да ни открият. Бяхме се скрили добре. Две денонощия бяхме в гората, нямахме вода, нямахме храна, нищо нямахме ", спомня си един от оживелите. На третия ден пристигнала същата кола. Мъжете още веднъж се качили в нея и пътували над 7 часа.

По пътя от границата към София попадат на полицейски инспекции, само че още веднъж се разминават.

" Като тръгнахме минахме час разбрахме, че ще има инспекция. Ние знаехте в нашия ковчег, полицията чукаше по този ковчег. Четири инспекции минахме. В началото се чувствахме добре, само че откакто минахме пунктовете за инспекция, към този момент не се чувствахме добре ", описа един от мъжете.

" Беше като железен ковчег, от горната страна имаше поставени крепко хванати дъски ", описа един от оживелите.

 Кадър: Нова телевизия

" Така беше направено, че нямаше по какъв начин да се измъкнем. Час-два се чувствахме добре - когато и двата вентилатора работеха. Обаче те изгоряха. След това започнахме да усещахме по какъв начин стартира да липсва О2. Започнахме да викаме, да крещим, обаче никой не ни чуваше, за жалост. За огромно страдание, изгубихме 18 другари ", изясни единият афганистанец. По думите му сега, в който вратата се отворила, оживелите почнали да се хвърлят на земята, тъй като не можели да дишат и да се движат.

 Виж още

" Бях до самата врата. Натисках с рамото си вратата и сякаш се беше появил един дребен процеп, през който дишах по малко. През цялото време чувството беше, че си отивам - последните мигове от живота ми. Изпаднах в безсъзнание ", споделя различен от оживелите.

Всеки от тях платил на трафикантите по 3300 евро на човек в търсене на по-добър живот на Запад, а 18 от другарите им го изгубиха.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР