Камера, широка едва половин милиметър, може да прави снимки досущ

...
Камера, широка едва половин милиметър, може да прави снимки досущ
Коментари Харесай

Създадоха камера с размера на зрънце сол

Камера, необятна едвам половин милиметър, може да прави фотоси съвсем като същински фотоапарат с обектив, който е 500 000 пъти по-голям като размер. Тя е дело на учени от Принстънския университет и Вашингтонския университет. Технологичният пробив би могъл да откри приложение в медицината или роботиката.

Камерата, разказана в детайли в Nature Communications , работи с помощта на така наречен метаповърхност. Този материал е затрупан с 1,6 млн. цилиндрични стълбове – размерът на всеки един от тях е колкото ХИВ парченце. Всеки дирек извършва ролята на оптична антена и има извънредно акуратен дизайн. Благодарение на това камерата може да поеме цялата светлина, отразявана от даден обект.

Веднъж щом светлината попадне в метаповърхността, тя доближава до интегрираната оптична повърхнина и се обработва от еднопроцесов логаритъм. Цялата тази конструкция е известна като невронна нано-оптика и съставлява забележителна стъпка напред по отношение на предходните съвременни микрокамери.

Източник Princeton University

„ Бе същинско предизвикателство да създадем и настроим тези дребни микроструктури по подобен метод, че да вършат това, което желаеме – съобщи Итън Ценг от Принстънския университет. – Досега не бе ясно по какъв начин вплетем милионите нанструктури с логаритмите, занимаващи се последващата обработка, с цел да можем да създадем широкоъгълни RGB фотоси “.

Следващата цел на учените е да разширят изчислителните качества на камерата. От една страна, те ще подобрят качеството на фотографиите, а от друга, ще се опитат да създадат по този начин, че да може да разпознава обекти и други характерности, което от своя страна би трансформирало образа на медицината и роботиката.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР